Dette bør du gjøre med urtene dine nå

Dette bør du gjøre med urtene dine nå

Slik lager du et urtelager som varer hele vinteren

Tørkede urter på fat
Høst urtene dine på formiddagen når solen skinner.

Har du urter i plantekasser, potter eller bedd bør du sørge for å høste litt og litt underveis i sesongen. Vi viser deg hvordan du best kan bevare urtene dine til senere bruk.

Urter som passer best til å tørke er Oregano, Timian, Salvie, Dill, Rosmarin og Lavendel. Mindre hardføre urter som Basilikum, Gressløk, Kruspersille og Koriander passer best til å fryses ned.

Husk at du ikke må høste urter fra steder som er forurenset eller sprøytet, og la noen av urtene stå igjen slik at planten kan fortsette å formere seg. Beste tiden på døgnet å plukke urtene dine er på formiddagen når solen er fremme.

Det finnes flere måter og tørke urtene på som lufttørking eller tørking i ovn. Urter kan også fryses ned, og vi forklarer deg hvordan du bør gå frem.

Lufttørking

lavendel i bunter
Bunt sammen urtene før de henges til tørk.

Lufttørking er den mest skånsomme måten å tørke urtene dine på, men også det som tar lengst tid.

Rens og fjern alle gule blader, samt rist av og skyll urtene fri for jord og insekter. Husk å tørke urtene helt tørre med tørkepapir, hvis ikke kan de tiltrekke seg mugg og sopp.

Lag små bunter av urtene og bind dem sammen med strikk eller bånd. Husk at urtene krymper når de blir tørre.

Buntene må henge til tørk på et tørt, mørkt og varmt rom. De må holdes unna direkte sollys hvis ikke vil de miste smak og farge.

Hvis du ikke har mye urter kan du legge dem på et kjøkkenhåndkle vekk fra direkte sollys.

Urtene skal henge til tørk så lenge at de knuser mellom fingrene. Du må være helt sikker på at det ikke er noe fuktighet igjen i urtene, hvis ikke vil de mugne og bli ubrukelige.

Tørking i ovn

urter til tørking
Tørk urter i ovnen på maks 35 grader til de er helt tørre.

Begynn med å rense og fjerne stilkene og legg bladene utover en bakeplate eller en rist med bakepapir. Husk at bladene skal ikke dekke hverandre.

Sett ovnen på varmluft uten varme og sett ovnsdøren på gløtt natten igjennom.

Når bladene knuser mellom fingrene er de ferdige.

Har du ikke varmluftsovn kan du også tørke urtene ved maks 35 grader med ovnsdøren på gløtt. Husk å sjekke urtene underveis.

Isterninger med friske urter

urter i olje
Di kan fryse ned urter i olje eller vann i terninger.

Hakk bladene på urtene og fordel i former som er lager for isterninger. Fyll formene med 1 ss urter og 1 ss olje eller vann.

Når isterningene er fryst flytter du dem over i en merket frysepose. Du kan bruke dem ved å putte dem rett i sauser eller gryteretter.

Fryse ned hele blader

Urter i kurv
Frys ned hele urteblader og bruk dem når du trenger dem.

Du kan fryse ned hele blader i en frysepose, både de småbladede urtene og hele bunter. Frys dem gjerne hver for seg i hver sin pose.

Fryser du ned urtene i fryseposer må du fjerne så mye luft som mulig.

Fryste urter må brukes med engang de er tint, men det enkleste er å knuse urtene mellom fingrene mens de fortsatt er frosne.

Oppbevaring

urteblader
Oppbevar tørkede urter i luft og lystette glass.

Tørkede urter bør oppbevares i en lufttett boks eller et mørkt glass. De må ligge lett i glasset slik at de får puste. Tørkede urter holder ca. 1 år.

Gled deg til å kunne bruke av urtene du har høste gjennom sommeren gjennom hele vinteren. Tørkede urter i glass er også perfekte vertinnegave eller julegaver. Du kan også lage deilig urtesalt av både friske og tørkede urter. Gaver som smaker og som vil bli satt veldig pris på.

 

 

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...