Har du egg i huset har du alltid muligheten til å både lage og servere en god frokost, lunsj eller middag, men vet du egentlig hvor lenge et egg skal koke for at det skal bli bløtkokt eller hardkokt? Vi har funnet frem minuttene som gjelder for å få til det perfekte egget. Først må du bestemme deg for hvordan du vil ha egget ditt kokt. Vil du ha det bløtkokt med rennende plomme, med smilende plomme eller vil du ha et egg som er hardkokt?
Koketiden for romtempererte egg og kjøleskapskalde egg er ikke lik. Tar du eggene rett fra kjøleskapet skal de koke ca. 1/2 minutt lengre. Visste du forresten at hvis du koker egg på hytta på fjellet så må du regne med et helt minutt lengre koketid.
Perfekt kokte egg hver gang
- Kok opp vann i en kjele og bruk en skje til å legge ett og ett egg ned i det kokende vannet.
- Skru ned varmen på platen så ikke vannet fosskoker.
- Beregn koketiden fra det øyeblikket du har lagt egget(ene) i det kokende vannet.
- Følg med på tiden og ta eggene opp av vannet med en gang de er ferdig kokte og avkjøl dem i kaldt vann. Legger du dem ikke i kaldt vann vil eggene fortsette å koke og hele jobben vil være spolert.
- Ha eggene like lenge i kaldt vann som tiden de ble kokt, så du slipper å få den grønne kanten rundt plommen. Skulle det likevel skje er det ikke farlig, bare litt ulekkert.
Bløtkokte egg
- Store egg: 4-6 minutter
- Medium egg: 4-5 minutter
- Små egg: 3-4 minutter
Smilende egg
- Store egg: 7 1/2-8 minutter
- Medium egg: 6 1/2-7 1/2 minutt
- Små egg: 6-7 minutter
Hardkokte egg
- Store egg: 10-11 minutter
- Medium egg: 9-10 minutter
- Små egg: 8-9 minutter
Kok flere egg av gangen
Er du smart så koker du flere egg av gangen så har du egg til flere måltider. En favoritt er å lage eggesalat. Da koker du eggene til de er hardkokte. Når de er kalde skreller du hele egget, sørg for at alt av skall er fjernet. Knus eggene med en gaffel. Tilsett litt finhakket rødløk og litt hakket paprika. Bland alt i en god porsjon majones. Vips så har du deilig eggesalat til både frokost og lunsj i flere dager.
Holdbarhet på eggene
Egg som er produsert i Norge er holdbare i lang tid, men du bør oppbevare dem kaldt. Skal du derimot bake fungerer eggene best hvis de er romtempererte. Hvis du er usikker på om et egg er gammelt kan du legge det i kaldt vann. Hvis egget løfter på den «butte» delen og begynner å flyte, så er det et tegn på at egget er gammelt. Ofte kan du likevel bruke egget, og du vil veldig fort merke om egget er dårlig. Den lukten som oppstår i et gammelt og ubrukelig egg er virkelig ikke til å ta feil av, garantert.
Lykke til med eggkokingen 🙂