Slik koker du perfekte krabber

Slik koker du perfekte krabber

Det er sommerferie, også på sørlandet om dagen, og hva passer vel ikke bedre enn nykokte krabber. Har du aldri kokt levende krabber før så gir vi deg et lynkurs i krabbekoking. Du kan selvsagt kjøpe ferdig kokte og rensede krabber, men litt av sjarmen er å både fange dem og koke dem selv. Det selges også levende krabber på forskjellige fiskemottak rundt forbi.

Lystre etter krabber

Krabbe på fjellet

På Sør og Vestlandet er det stor tradisjon for å «lystre etter krabber». Da fanger du levende krabber fra land med håv, lommelykt og en liten båt, som tåler en skrape eller to.

Ta prammen ut til berget ved sjøen en natt det er fullmåne. Da trekker krabbene oppover på det hvite på berget. De trekker mot lyset, og etter midnatt er de lette å se. Sett lysstrålen fra en lommelykt rett på krabben, da ligger den helt rolige noen sekunder og du rekker å fange den med håven. Husk at klørne er knall sterke, så få krabbene over i en egnet beholder så fort som mulig.

Velg de krabbene som har gammelt og hardt skall, de er det oftere mer krabbekjøtt i enn i de yngre krabbene. De yngre krabbene skifter skall, dermed har de tynnere skall og de bruker flere måneder på å bli fylt med krabbekjøtt på nytt.

Slik koker du krabbene

Krabbe

  • Bruk en stor kjele som rommer rundt 10 liter.
  • Kok opp vann med salt, og sørg for at vannet fosskoker.
  • Putt i de levende krabbene én og én, og kok opp vannet på nytt. Ikke legg for mange krabber i kjelen av gangen og sørg for at vannet koker skikkelig mellom hver gang du har nye krabber i kjelen.
  • La krabbene ligge å trekke i 20 til 25 minutter. De er ferdig når du lett kan trekke ut de små klørne.
  • Ta krabbene ut av kjelen og la de ligge på ryggen og avkjøle seg. Da beholder du mest mulig av væsken i krabbene og kjøttet holder seg saftig og godt.

Tips :Du kan koke krabbene sammen med litt grønnsaker som gulrot, løk, vårløk og appelsin samt med litt krydder som salt og pepper.

Slik renser du krabbene

Krabbemat

 

  • Begynn med å fjerne haleklaffen som er det partiet som ser ut som en V under krabben. Krabben har ben på hver side av skallet og midt under på skallet ligger haleklaffen.
  • Deretter fjerner du alle klørne på krabben ved å vir dem av.
  • Åpne krabben ved å presse ut krabbehuset med tomlene. Krabbehuset er den delen hvor de små krabbebena satt fast. Legg fingrene rundt der klørne satt, på hver side, med tomlene nederst ved haleklaffen og press ut krabbehust. Nå ser du inni skallet.
  • Ta ut kjøtt og rogn fra krabbeskallet med en skje.

Paven på krabben er magesekken og den skal ikke spises! Den ligger som en pose bak øynene på krabben. Det kan være like greit å bare la den være.

Bruk en avbitertang til å klippe leddet på de store klørne. Bruk en Skalldyrgaffel til å ta ut kjøttet. Du kan også knuse kloa med baksiden på en skje for å få ut all kjøttet i klørne.

Server med loff, majones og sitron

Smakelig måltid og lykke til med å lystre etter krabber. Det er veldig moro, men vær forsiktig 🙂

 

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...