Mango er en eksotisk frukt som flere og flere har fått øynene opp for. Den må importeres til Norge siden vi ikke har et klima som mangoen trives i. Den liker et fuktig, varmt og solrikt klima for å kunne bringe frem fruktene sine. Du kan likevel dyrke frem et lite mangotre fra en mango sten fra en mango kjøpt på butikken. Det krever litt jobb å dyrke frem et mangotre, men gleden vil være desto større når det endelige resultatet ser dagens lys.

Mango er søt og syrlig på smak og kan brukes i alt fra salater til smoothies. Mangoen har en litt flat sten i midten og ved å skjære helt inn til den stenen vil du få deilig fruktkjøtt du kan bruke. Inni «stenen » ligger frøet som kan bli et helt nytt lite mangotre.

1Slik dyrker du ditt eget mango tre

mango 2
Skjær inn til midten på hver side av mangoen så får du to halve deler med mango. Kutt fruktkjøttet i biter mens det fortsatt sitte fast på skallet.

Start med å kjøpe en mango fra butikken. Den bør være myk og godt moden. Skjær inn til den flate harde delen av mangoen som ligger i midten av mangoen. Sjær inn fra hver side så du får to halve deler med mango. Fruktkjøttet kan du bruke i en salat, eller du kan dele mangoen i biter og fryse dem ned til senere bruk.

 • Kjenn langs mangostenen og stikk knivspissen forsiktig inn på kortsiden hvor steinen flater ut. Åpne mangoen slik du ville åpnet et skjell ved å stikke knivspissen inn og «jekk» opp steinen. Inne i steinen vil du finne mangofrøet. Frøet er nok en del større enn hva du hadde sett for deg.
 • Ta ut frøet og pakk det inn i fuktig tørkepapir og legg det i en lukket plastpose. Dette vil fungere litt som et hjemmelaget drivhus/ veksthus.
 • Legg posen med frøet et varmt sted, helst rundt 25 grader. Vent i 1 til 3 uker.
 • Har frøet fått rot planter du det i en potte med jord og legger frøet med roten ned.
 • Har frøet ikke fått rot planter du det ved å legge den flate siden ned på jorden.
 • Ta frem en potte og ha i noen lecaculer eller småstein i bunnen av potten. Mangoen liker jord som har god drenering.
 • Legg i frøet og ha et tynt lag med jord over.
 • Strekk over et lag med plastfolie og fest det godt. Plasser potten i en sydvendt vinduskarm.
 • Følg med i spiringsperioden så ikke jorden blir tørr. Jorden skal alltid være litt fuktig. Husk å ikke ta av folien før frøet spirer, noe som kan ta litt tid. Du kan lufte litt innimellom, det vil frøet ditt bare ha litt godt av.

Vann godt de første ukene. Både frøet og planten trenger godt med vann og skal alltid være fuktig.

2Slik steller du mangoplanten

Ungt mangotre
Et ungt mangotre vil ha gulgrønne eller rødlige blader før det etterhvert vil få eviggrønne blader.

Etter at planten din har fått de første bladene må du bruke litt tid på å tilvenne planten sin nye verden. Ta vekk folien innimellom, i korte perioder av gangen, slik at planten din får en sakte tilvenning og kan vokse seg sterk og flott. Unge mangoplanter vil få blader som er gulgrønne eller rødgrønne. Ettersom planten vokser seg eldre vil fargen endre seg til mørkegrønn.

 • Et mangotre trives ikke i norske hager og bør derfor stå mesteparten av året inne. Mangotreet er en plante som vil trives utmerket i stuen din. Den liker sol og varme så husk på å plassere det der den vil få mest mulig sol.
 • Mangoplanten liker ikke tørr luft så du må huske på å spraye den minimum to ganger i uken med varmt vann.
 • Når planten har blitt 1,5 m må du beskjære den litt. Husk å fjerne døde og skadede blader og sjekk planten din for sykdommer.

Husk at mangoplanten er en tropisk plante og liker ikke frost eller kulde. Planter du mangofrøet på vinteren vil planten være ferdig herdet når sommeren kommer og da kan planten gjerne stå ute.

3Mangotre

mangoblomst
Mangotreet får flotte blomster som dufter fantastisk.

Et nyplantet mangotre vil, i sitt rette element, ikke bære frukt før det har gått hvertfall 6 år. I Norge er det ikke sannsynlig at den vil bære frukt overhodet, så sant det ikke jobbes iherdig med den, og den kan stå i et oppvarmet veksthus. Planten din vil likevel berømme deg med vakre rosa/hvite og vellduftende blomster etter ca. 6 til 10 år med vekst.

 • La treet din stå et godt og varmt sted inne på vinteren. Det tåler ikke frost eller kulde, da dør det tvert.
 • Dusj treet med varmt vann et par ganger i uken.
 • På sommeren flytter du den tropiske planten din ut og lar den kose seg i frisk luft.
 • Husk å potte om planten din hvert år. Ta med deg noe av jorden fra den gamle potten og over til den nye, vann godt og sørg for god drenering. Plant gjerne treet i en potte med hjul slik at blir lettere for deg å flytte treet inn og ut ettersom planten vokser og blir et vakkert tre.

Et mangotre vokser opprinnelig i tropene og kan bli opptil 40 m høyt. For at mangotreet skal bære frukt må den ha spesielle vekstforhold og pollinatorer. Du kan likevel få til en lite mini mangotre som kan gi deg mye glede og vakre blomster. Stell pent med treet ditt og vær tålmodig, det vil lønne seg til slutt.

 

Denne artikkelen kan inneholde sponsede lenker