Sengetøy

Det føles som et tungt og evigvarende arbeid å skifte på sengen. Det er enkelt å rive av sengetøyet og legge det til vask, men det føles som et ekstremt tidkrevende arbeid å legge det på igjen. Om du ikke har det bør du lage deg faste rutiner for når du skifter sengetøy, slik at det ikke kun skjer gang i ny og ne. Vi nærmer oss varmere dager, og når det er både varmt og fuktig skaper vi ideelle forholde for enkelte soppkulturer. Det igjen fører til at du bør vaske sengetøyet ditt oftere enn du kanskje gjør.

En pute kan faktisk inneholde så mye som hele 16 forskjellige soppkulturer, og det har du nok ikke lyst til å sove i. Vi har sett litt på hvor ofte du bør skifte sengetøyet ditt og hva du bør gjøre med dynene og putene dine.

Skifte sengetøy

sengetøy 640

Hvor ofte vi bør skifte sengetøy handler litt om hvor ofte det blir brukt, om vi rer opp sengen hver dag og om vi lufter det i blant. Hver dag kvitter vi oss med nesten 1 million hudceller og mange av de hudcellene havner i sengen vår. I tillegg til hudcellene vi legger fra oss i sengen, svetter vi rundt 1 liter hver natt. Dette tiltrekker seg midd, som igjen trigger allergier som kan føre til både astma, kløene øyne og rennende nese. Selv om det mest vanlige er å skifte sengetøy annenhver uke, anbefaler ekspertene oss å skifte sengetøy minste én gang i uken.

Det er ikke farlig å skifte sengetøy sjeldnere enn én gang i uken, men det handler også litt om egen personlig hygiene. Dusjer du hver kveld f.eks vil ikke sengetøyet bli like skittent som hvis du er litt sparsom med kroppsvasken.

Slik bør du vaske sengetøyet

sengetøy vask

Når du skal vaske sengetøyet ditt bør det vaskes på minimum 60 grader. En vaskerunde på 40 grader er rett og slett ikke godt nok skal du få det skikkelig rent. Har du mulighet bør du også tørke sengetøyet i direkte sollys. UV-lys kan faktisk være med på å drepe mikroorganismer. Er du i tillegg flink til å stryke sengetøyet når det er tørt kan du være ganske sikker på at siste rest av bakterier blir eleminert.

Vaske dyner og puter

dyner

Husk at du bør vaske både puter og dyner også med jevne mellomrom. Bytter du mellom vinterdyne og sommerdyne bør du vaske alt og sørge for at det er helt tørt før du pakker det bort for sesongen. Er det fuktig når du legger det sammen vil det utvikle seg mugg og da kan du være helt sikker på at du ikke kan bruke det igjen.

 

Det er deilig å legge seg i helt rent og nyvasket sengetøy. Spesielt hvis det har hengt ute i solen til tørk. Det beste du kan gjøre er å lage en liten vaskerutine for deg selv. Finn først  frem rent sengetøy, deretter tar du av det skitne sengetøyet. Mens du nå allerede er i gang er det viktig å holde fokuset oppe og bare fortsette med å legge på nytt sengetøy. Spar pausen til du har gjort det du skal så slipper du å legge deg i en seng uten sengetøyet på.

Lykke til 🙂

Denne artikkelen kan inneholde sponsede lenker