Når varmen ødelegger søvnen

Det er deilig når varmen endelig gjør sitt inntog i dette landet, men noen ganger kan det bli for mye, selv for oss nordboere. Du kjenner sikkert igjen følelsen når du våkner natt etter natt fordi du er for varm, og er mer trett når du skal stå opp, enn hva du var når du gikk og la deg. Skal vi tro forskerene så er det ikke helseskadelig med mindre søvn i en periode gjennom sommeren, men det er likevel slitsomt å stadig føle seg uopplagt. Vi har lett høyt og lavt og funnet noen råd til deg som sliter med søvnen i varmen.

1Vifte eller Aircondtion

Takvifte
En takvifte gjør nytten sin en varm natt.

Mange har varmepumpe i huset og de aller fleste kan du også bruke som aircondition. Det er viktig at du ikke stille gradene så kaldt at du blir syk av det. Det er deilig når det er kaldt, men det er fort gjort å bli forkjølet hvis du lar det bli for kjølig på soverommet. Du bør ikke ha det kaldere enn 20 grader, da skal kroppen fint klare å holde deg sval.

Hvis du ikke har varmepumpe og ikke har planer om å kjøpe deg en i nær fremtid, kan du komme langt med en vifte. Du kan få både bordvifte, vifte på stativ og vifte i taket. Prøv å finne en som er så stillegående som mulig så slipper søvnen å bli forstyrret av unødvendige lyder i tillegg tll varmen.

2Slipp varmen ut

åpent vindu 2
Prøv åpne vinduet på soverommet når solen ikke skinner inn.

Hvis du har soverom som har sol store deler av dagen vil rommet føles brennhett når du skal legge deg. Prøv å sette opp vinduene når solen ikke lenger treffer soverommet ditt. Midt i solsteken vil det ha lite annet for seg en stigende varme. Har du mulighet så prøv å få god gjennomtrekk, det vil garantert hjelpe litt.

3Dropp tøyet

Sengetøy
Bytt ut dynen med et laken eller dynetrekk.

Midtsommers er ikke tiden for hverken tykk dyne eller heldekkende pysjamas. Bytt ut dynene med et dynetrekk eller et laken i bomull. Har du virkelig lyst til å skjemme bort deg selv så invester i sengetøy i lin. Føles fantastisk mot huden og er svalt og godt. Bomull er tettere og føles varmere mot huden.

4Bytt soveplass

Soverom i kjeller
Prøv å sove kjelleren, om du har en, der er det ofte svalere enn i resten av huset.

Det er ingen som kommer hjem til deg for å kontrollere hvor du sover, så hvis soverommet ditt er for varmt, sov et annet sted. Før i tiden ble husene brukt slik at familiene bodde i kjelleren på sommeren, og i første etasje om vinteren. Kjelleren i huset vil automatisk være svalere enn rom oppover i huset med stor soltilgang, og som er bygget i tre eller tømmer.

5Hold deg unne kald dusj og kald drikke

dusj
Prøv å unngå en kald dusj før du skal legge deg.

Det er fristende å ty til en kald dusj rett før du skal legge deg, og det er ikke tvil om at det hjelper deg der og da. Problemet er at du blir like varm kort tid etter at du har dusjet. Kroppen bruker masse energi på å varme deg opp igjen og kan nesten gjøre det hele vondt verre.

Det samme gjelder for kald drikke. Det er deilig å drikke noe kaldt når varmen setter inn som verst, men du bør drikke romtemperert drikke. Nettop fordi kroppen din igjen bruker en mengde med energi på å varme opp den kalde drikken som du nettopp har helt i deg. Smaker ikke like godt, men vil gjør det bedre for deg når du skal sove.

6Sov ute

Hengekøye 2
Tilbring natten ute i en hengekøye når varmen tar overhånd.

Sist, men ikke minst. Har du forsøkt alle triks i boken, men sliter likevel med søvnen? Legg deg ut på terrassen, eller kjøp deg en hengekøye du kan lukke igjen med myggnetting. Hvis du kan sove ute i skogen kan du sove ute i hagen. Masse deilig frisk luft, samtidig som det er koselig. Er du riktig heldig får du en natt med litt bris og du sover som et barn til morgenen etter.

 

Gled deg over varmen, vi har ventet så lenge. Det er verdt noen netter med lite søvn, brått så er høsten her igjen:)

 

 

 

 

Denne artikkelen kan inneholde sponsede lenker