En helt ubrukt uke ligger foran deg, og det er om å gjøre det beste ut av den. Selv om vi er inne i nok en periode med «annerledes» dager betyr ikke det at det ikke går an å hygge seg. Etter julen er ofte lommeboken litt slunken, men én av middagene som alltid gjør suksess hjemme hos oss er heltstekt kylling med sitron, bacon og søtpoteter. Alt går i samme gryta og får stå i ovnen til alt er klart.
En saftig helstekt kylling er stort sett alltid noe hele familien kan like. På en helstekt kylling har du alt fra fileter, til kyllingvinger og lår, så der er det noe for alle.
Slik lager du perfekt helstekt kylling
Enkel og rimelig mat behøver ikke være hverken ferdig mat, eller mat på boks, du kommer langt med litt fantasi. Denne retten lager seg stort selv i en jerngryte eller i en ildfast form. Ha alle ingrediensene i gryta eller i formen, og la det godgjøre seg til alt er klart. Hold litt igjen på søtpotetene så de ikke blir for myke.
Dette trenger du til 4 personer:
- 1 hel kylling
- 2 kyllingbuljongteringer
- 4 dl vann
- 2 store søtpoteter
- 1 rødløk
- 1 sitron
- 1 pakke baconterninger
- 4 fedd hvitløk
- Smør
- salt og pepper
Slik gjør du:
1
Skyll kyllingen i friskt kaldt vann og tørk den med tørkepapir.
2
Smør hele kyllingen inn med smør. Både over og under. Sørg for at smøret er mykt, da setter det seg bedre fast på kyllingen.
3
Åpne hvitløksfeddene og skyv dem forsiktig inn under skinnet på kyllingen. Vær forsiktig så ikke skinnet sprekker.
4
Krydre kyllingen godt med salt og pepper og legg den i en gryte eller i en ildfast form.
5
Kutt sitronen og rødløken i skiver og fordel rundt på kyllingen. Legg litt inne i fuglen, ved lårene og under skinnet.
6
Ha i 4 dl vann og buljongterningene og sett i ovnen på 180 grader i ca 1, 5 time. Sørg for at kyllingen ikke koker tørr underveis. Tilsett baconbitene samtidig.
7
Når det gjenstår 30 minutter av steketiden kutter du søtpotetene i biter med skallet på om du ikke orker å skrelle dem. Ha i alle bitene sammen med kyllingen og stek videre i 30 minutter.
8
Etter 1, 5 time i ovnen setter du opp temperaturen til 225 grader. Ta av lokket til kyllingen og la den steke i ytterligere 10 minutter.
Servér kyllingen med søtpoteter, baconbitene og gjerne en frisk salat.
Da gjenstår det bare å samle familien og hygge seg rundt bordet med stort og smått.
Ta gjerne vare på kyllingskrotten når maten er fortært. Den kan du koke kyllingkraft på og bruke i ris, supper og sauser. Kok skrotten sammen med gulrøtter, stangselleri, hvitløk, salt og pepper. Ha kraften over på et lufttett glass og sett i kjøleskapet. En ferdig kokt kraft holder seg fint i flere dager så lenge du lar det stå kaldt.
Tips: Lager du middag til færre en fire personer kan du rense kyllingen når dere er ferdig med å spise og bruke restene til en lunsj dagen etter i en salat eller i en kyllingsuppe til middag.