Ny uke med nye muligheter, og selvsagt en ny ukemeny. Denne uken har vi sett litt mot middelhavet og samtidig blandet inn litt godsaker fra her og der. Fredag lager vi hamburgere. For deg som synes det er for lite med ett fiskemåltid i uken har vi tatt med lakseburger som også smaker fantastisk. Kos dere med den kommende uken som er i annmars og husk at det går fint an å lage deilig mat hver dag uten at det kommer fra boks. Vi har funnet 5 deilige middager du kan lage denne uken.

1Mandag: Kylling i form med poteter, grønn salat og baby tomater

Kylling i form
Du kan bruke både kyllinglår og kyllingfilet, ta det du liker best.

Kylling i form, med lag på lag med grønnsaker og litt ost, smaker fortreffelig en helt vanlig mandag.

Dette trenger du:

  • 800 g poteter
  • 4 dl kremfløte
  • 1 dl melk
  • 600 g kyllingfilet
  • 2 ss olivenolje
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 rød paprika
  • 1 pose spinat ( kan godt være fryst)
  • 1 boks baby tomater
  • salt og pepper
  • 200 g revet ost
  • 1 vårløk
  • salat til servering

Slik gjør du:

  1. Sett stekeovnen på 200 grader.
  2. Vask potetene før du skjærer dem i så tynne skiver som mulig.
  3. Legg potetene utover i en ildfast for. Salte og pepre dem godt på begge sider.
  4. Bland sammen fløte og melk og hell over potetene.
  5. Sett formen i stekeovnen og stek i ca 20 minutter.
  6. Del kyllingfiletene i litt store biter og stek på god varme til de får litt farge.
  7. Finhakk hvitløk og ha i stekepannen sammen med olivenolje og litt salt og pepper. La det surre på svak varme i 3-4 minutter.
  8. Del paprikaen i terninger og sur sammen med en pose spinat. Ha på litt salt og pepper etter smak.
  9. Ta ut formen med poteter og ha over et lag med ost. Ha over de stekte grønnsakene og et nytt lag med ost. Topp formen med kyllingbitene og baby tomatene.
  10. Sett formen tilbake i stekeovnen og stek i ca. 20 minutter.
  11. Skjær opp vårløk og dryss over rett før servering.

Servér med frisk salat og det du måtte ønske av grønnsaker.

Ta vare på det som blir igjen av kyllingen og bruk i gulrotsuppe på tirsdag.

2Tirsdag: Krydret gulrotsuppe med linser og kylling

gulrotsuppe
Suppen blir laget med raspede gulrøtter og kyllingbuljong.

Denne suppen blir laget av raspede gulrøtter og kyllingbuljong. Ønsker du en fyldigere suppe, koker du biter av gulrøttene og blender alt med en stavmikser når gulrøttene er møre.

Dette trenger du:

  • 2 rød chili
  • 1 ss smør
  • 1 løk
  • 1 pose/ pakke med gulrøtter
  • 2 bokser med røde linser ( ferdig utvannet)
  • 2 kyllingbuljong terninger
  • 5 dl vann
  • 7 dl melk
  • 2 kyllingfileter i biter
  • salt og pepper
  • Saften av 1/2 sitron
  • 2 ss hakket frisk koriander
  • 2 dl yoghurt naturell

Slik gjør du:

  1. Fjern frø og finhakk chili.
  2. Surr chilli i smør ved middels varme i noen minutter i en tykkbunnet kjele, som f.eks en støpejernsgryte.
  3. Rens og finhakk løk.
  4. Skrell og rasp gulrøttene.
  5. Ha smør i en stor kjele, surr løken i noen minutter til den begynner å bli blank og myk.
  6. Tilsett revet gulrot, chili, røde linser, vann og buljonterninger.
  7. Kok opp og la den småkoke i ca 10 minutter eller til de røde linsene er myke.
  8. Tilsett melk og la det hele få et nytt oppkok.
  9. Smak til med salt, pepper og sitronsaft
  10. Server suppen med finhakket koriander, yoghurt naturell og stekte kyllingbiter fra i går.

Server gjerne noen hvitløksbrød til suppen. Finhakk hvitløk og koriander. Ha massen på noen brødskiver med litt ost på toppen og gratiner i ovnen noen minutter. Perfekt.

Ta vare på resten av sitronen, den trenger du til middagen på onsdag.

3Onsdag: Pasta med Laks, erter og dill

pasta laks
Her kan du bruke den pastaen du liker best.

Pasta med laks er en smakfull og enkel rett som går raskt å lage. Du kan bruke akkurat den pastaen du liker best, og liker du ikke erter bytter du dem ut med en annen grønnsak du liker bedre.

Dette trenger du:

  • 800 g laksefilet
  • 1 ts revet sitronskall
  • 1 ss olivenolje
  • 250 g frosne grønne erter
  • 1 kvast dill ( kan sløyfes)
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 pakke baby tomater
  • 300 g pasta etter smak
  • 1 ss smør
  • salt
  • pepper

Slik gjør du

  1. Sett ovnen på 200 grader.
  2. Bland sitronskall, krydder og olje.
  3. Gni inn laksen med blandingen.
  4. Legg laksen på et bakepapir og stek den midt i ovnen på 200 grader i ca 10 min.
  5. Kok pastaen al dente etter anvisning på pakken.
  6. Fres ertene i smør og hell over crème fraîche og tilsett pasta.

Fordel pasta og erter på tallerkener og topp med stekt laks og dill.

4Torsdag: Vegetar lasagne

vegetar lasagne
Vegetar lasagne med ostesaus.

Ukens kjøttfrie alternativ er denne fantastiske vegetarlasagne, du kommer ikke til å savne kjøttet, garantert.

Dette trenger du:

  • 2 gule løk
  • 1 rød paprika
  • 1 squash
  • 2 gulrøtter
  • 4 store tomater
  • 3 fedd hvitløk
  • 2 bokser hermetiske tomater
  • 350 gram røde linser
  • 2 ss frisk bladpersille
  • litt frisk oregano
  • 1 terning grønnsaksbuljong
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 ts sukker
  • Salt og pepper
  • 8 lasagneplater
  • 1/3 boks mager cottage cheese
  • 2 never revet hvitost
  • Valgfri grønn salat

Til ostesausen:

  • 3 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • 6 dl melk
  • 1 ts salt
  • 1/4 ts muskat
  • 1/2 ts hvit pepper
  • 2/3 boks mager cottage cheese

Slik gjør du:

  1. Kutt grønnsakene i biter, unntagen tomatene, de skjæres i skiver.
  2. Ha grønnsaken ( ikke tomatskivene) i en støpejernsgryte og surr dem på middels varme til de er litt myke.
  3. Tilsett hakkede tomater, røde linser, grønnsaksbuljong, sitronsaft og sukker.
  4. La det hele koke i minst 20-30 minutter til alle grønnsakene er møre. Smak til med salt og pepper.
  5. Lag ostesausen ved å smelte smøret og røre inn hvetemel.
  6. Spe på med melk, litt av gangen. Rør godt mellom hver gang du tilsetter melk.
  7. Tilsett muskat og hvit pepper, og la koke i 7-8 minutter til du har en tykk saus. Smak til med salt og ha i 2/3 boksen med cottage cheese.
  8. I en ildfast form legger du ett lag grønnsakssaus, ett lag ostesaus også ett lag lasagneplater.
  9. Gjenta lagene en gang til.
  10. Avslutt med ett lag kjøttfri saus, ett lag ostesaus og ett lag med tomatskiver.
  11. Ha over over resten av cottage cheese boksen og strø over to never hvitost.
  12. Stekes midt i ovnen på 200 grader i ca 30 minutter.

Serveres med en grønn salat.

5Fredagsburgere med kjøtt eller fisk

Hamburger
Hamburger har mange muligheter, velg en du liker best.

Det finnes nesten like mange hamburger varianter som det finnes folk. Har du din egen favoritt så bruker du den. Vi har tatt med en burger med laks som absolutt er verdt å prøve.

Dette trenger du:

  • 600 g kjøttdeig
  • 4 skiver god ost, prøv med chilli.
  • 4 skiver bacon
  • 4 stk hamburgerbrød
  • salt og pepper
  • barbeque dressing
  • frisk, grønn salat
  • 1 stk tomat , i skiver
  • rød løk i ringer
  • agurk i skiver
  • paprika i ringer
  • 8 poteter

Slik gjør du:

  1. Sett stekeovnen på 200 grader
  2. Kutt potetene i båter, krydre og sett i ovnen i ca 30 minutter.
  3. Ha karbonadedeigen i en bolle. Fukt hendene og form 4 like hamburgere.
  4. Stek hamburgerene på høy varme i 2 minutter på hver side, deretter på middels varme til de er gjennomstekt. Er du usikker på om de er ferdig eller ei, lager du et lite snitt i hamburgeren og ser om den er gjennomstek.
  5. Stek bacon skivene, og legg til side.
  6. Rett før hamburgerene er ferdig legger du dem i den ildfaste formen, på toppen av potetene, med en skive ost på hver av dem.
  7. Ta formen ut av ovnen og legg hamburger brødene inn og varm dem lett. Topp og bunn hver for seg.
  8. Legg bunnene på hver sin tallerken og sett sammen hamburgeren slik du liker dem best.
  9. Litt dressing i bunn, salat, agurkskiver, tomatskiver, hamburger med ost, én skive bacon, løk, paprika og barbeque saus, sett på hamburger lokket.

Servér med stekte poteter.

Laksehamburger

Dette trenger du:

  • 600 g laksefilet
  • 2 finkuttede vårløk
  • 4 ss finhakket gressløk
  • 1/2 finhakket rød chili
  • 2 dl yoghurt naturell
  • 1 fedd finhakket hvitløk
  • 4 hamburgerbrød
  • salt og pepper
  • olje
  • salat
  • agurk
  • tomat
  • rødløk

Slik gjør du:

  1. Finhakk laksen og ha det i en bolle.
  2. Tilsett vårløk, chili og 2 ss finhakket gressløk. Krydre med salt og pepper og bland alt godt sammen
  3. Form fire flate burgere og stek burgerne i en stekepanne på høy varme i ett par minutter på hver side.
  4. Rør sammen yoghurt naturell, hvitløk og resten av den finhakkede gressløken til dressing. Smak til med salt, pepper og litt sukker.
Server burgerne med salat, tomat, rødløk og agurk, eller annen tilbehør du liker. Servér med stekte poteter. 
Alle rettene er laget for fire personer, men du kan lage så lite eller så mye du trenger.
Da var nok en uke planlagt. Huks å nyte livet litt hver dag, det hjelper mye når man kan spise god mat 🙂

 

Denne artikkelen kan inneholde sponsede lenker