Alle spiser ikke kjøtt, og den retten som rager høyest på tronen over kjøttfritt alternativ på julaften er nøttestek. Den finnes i uendelig mange variasjoner, og vi har har valgt en oppskrift på en nøttestek vi har fått av en god venninne som sverger til mange kjøttfrie dager i løpet av et år.
Du kan lage nøttestek uten å pakke den inn i butterdeigsplater, men ved å pakke den inn bevarer du saftigheten og smakene kommer enda bedre frem.
Slik lager du Nøttestek
Du trenger ikke være vegetarianer for å like denne nøttesteken. Den er fylt med både nøtter, linser og grønnsaker. Du kan fint lage fyllet dagen i forveien og ta det frem når du skal fylle «steken» din. Nøttesteken passer godt til alt av det tradisjonelle juletilbehøret som ellers følger en kjøttrik julemiddag. Den smaker spesielt godt til en salat laget av rosenkål med hvitløk og granatpelekjerner. Oppskriften følger lengre ned.
Dette trenger du:
- 100 g hasselnøtter
- 100 g cashewnøtter
- 100 g valnøtter
- 1 boks røde linser, ferdig kokte
- 1 boks grønne linser, ferdig kokte
- 1 aubergine
- 1 squash
- 2 gulrøtter
- 2 røde løk
- 200 g sjampinjong
- 2 fedd hvitløk
- 2 ss barbequesaus
- 1 ts chili
- 2 neve fersk persille
- 200 g griljermel
- litt vann
- 1 pose spinat
- 4 plater butterdeig
- 1 grønnsaksbuljongterning
Slik gjør du:
- Kok opp vann og ha i en buljongterning. La terningen løse seg opp, sett til side og avkjøl.
- Legg nøttene i bløt i buljongen i par timer.
- Kutt aubergin og squash i like store terninger.
- Ha grønnsakene i en bolle og ha over salt.
- Kjør gulrot, løk, hvitløk og sopp til små biter i en kjøkkenmaskin eller en blender.
- Varm opp en stekepannen på middels varme og stek gulrotblandingen med litt salt og pepper.
- Ta blandingen av platen og avkjøl.
- Stek squash og auberginen i en panne til den er litt myk.
- Hell buljongen av fra nøttene og kjør dem til smuler i en kjøkkenmaskin eller i en blender.
- Ha massen over i en bolle og bland inn linsene.
- Tilsett gulroblandingen, aubergin og barbequesausen.
- Finhakk persille og spinat og bland inn.
- Form blandingen om til en avlang stek. Hvis deigen er for bløt kan du tilsette litt tørre brødsmuler. Hvis deigen er for tett i konsistensen kan du tilsette litt av buljongblandingen.
- Videre kjevler du ut butterdeigsplatene og legger steken inn i deigen.
- Sett steken ovnen og stek på 180 grader i ca. 1 time.
- Når det gjenstår 10 minutter tar du ut steken og har over toppingen med grilljermel, presset hvitløk, olivenolje og persille.
- Stek videre i 10 minutter.
- Servér med det du liker av grønnsaker, gjerne tilbehør som hører julen til.
En nøttestek tåler fint å fryses ned, men da bør du fryse den ned i skiver så kan du varme skivene i en stekepanne senere.
Tilbehør: Rosenkålsalat med granateple
Rosenkål med granateple blir en frisk og god salat som passer perfekt til en nøttestek. Den er også nydelig alene og går raskt å lage.
Dette trenger du:
- 1 pose spinat
- 1 pose fersk rosenkål
- 1 granateple
- 1 fedd hvitløk
- oliven olje
- salt og pepper
- 1 grønt eple
Slik gjør du:
- Skyll spinaten og legg på et tørkepapir.
- Ta av de ytterste bladene på rosenkålen og kutt i grove biter.
- Bland rosenkålen og spinaten.
- Del eplet i biter og bland inn i spinatsalaten.
- Bland sammen olivenolje, salt, pepper og hvitløk
- Ha dressingen over salaten og bland godt.
- Del granateplet i to og bruk baksiden av en skje til å dunke ut kjernene og ha dem over salaten rett før servering.
Når har du et fantastisk kjøttfritt måltid klart for julen både til deg selv eller til en gjest eller to som har valgt å ha mindre kjøtt på bordet.
God jul og smakelig måltid 🙂