5 Middager med smak av Jul

5 Middager med smak av Jul

Denne uken kan du og dine kose dere med 5 retter som er inspirert av julen, men som ikke inneholder hverken ribbe eller pinnekjøtt. Et alternativ er også deilige kjøttfrie falaffeler med rørte tyttebær. Ei heller er det en uke uten fisk og denne uken har vi valgt nytrukket torsk med bacon. Her kan du boltre deg i gode smaker som minner om jul. Husk at det finnes flere ukemenyer som du kan hente inspirasjon fra her.

En ukemeny er praktisk å ha for hånden når fantasien har stilnet og livet er et kappløp mot klokken og tiden. Rettene er laget for å samle familier og venner rundt middagsbordet og gjøre jobben for deg enklere.

Mandag: Medisterkaker med tyttebærsyltetøy

ribbe
Medisterkaker følger gjerne julemiddagen, men kan fint nytes alene med poteter og tyttebær.

Du får kjøpt ferdig medisterkaker på butikken og det kan friste å hive dem i handlekurven, men hjemmelagede medisterkaker smaker faktisk best og er ikke vanskelig å lage. Med hjemmelaget tyttebærsyltetøy, brun saus og kokte poteter er dette et perfekt måltid nå rett føre jul.

Dette trenger du:

  • 1 kg medisterdeig
  • 1 løk
  • 1 ts salt
  • 2 egg
  • 1 ts malt ingefær
  • 1 ts pepper
  • 1/2 ts nellik
  • ca. 1 dl kremfløte
  • 1 pk frosne tyttebær
  • 1 dl vann
  • 1 dl sukker
  • 8 mellomstore poteter

Slik gjør du:

  1. Finhakk løk og stek det i en varm stekepanne til løken er myk. Sett til side og avkjøl.
  2. Ha medisterdeigen i en bolle og ha i salt til deigen blir seig.
  3. Tilsett egg og kna deigen videre.
  4. Tilsett krydder, løk og kremfløte og bland godt.
  5. Lag medisterkaker og stek dem i en varm stekepanne til de får en fin stekskorpe.
  6. Etterstek medisterkakene i ovnen i ca. 20 minutter på 190-200 grader.
  7. Kok opp vann og sukker i en kjele og ha i tyttebærene. Kok på middels varme i rundt et kvarter.
  8. Kok potetene.

Servér hjemmelagede medisterkaker med brun saus og nylaget tyttebærsyltetøy.

Tirsdag: Falaffel med rørte tyttebær

falaffel
Falaffel med både tyttebær og yoghurt dressing er en annerledes og smakfull opplevelse.

Falafel er som kjøttboller bare lagt av kikerter istedenfor kjøttdeig. Skulle du være skeptisk så kan vi glede deg med at de smaker utrolig godt og er et særdeles smakfullt alternativ til kjøttboller.

Dette trenger du:

  • 1 pk kikerter
  • 1/2 gul løk
  • 1 neve finhakket frisk persille
  • 1 neve frisk koriander
  • 50 g pistasj kjerner
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 ts malt koriander
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ss hvetemel
  • 1 ts flaksalt
  • 200 g fryste tyttebær
  • 75 g sukker
  • 1 pk pitabrød
  • 3 dl gresk yoghurt
  • persille
  • koriander
  • salt
  • ruccula

Slik gjør du:

  1. Legg tyttebærene til tining på kjøkkenbenken.
  2. Sett ovnen på 200 grader.
  3. Skyll kikertene godt og ha dem på et tørkepapir så de tørker.
  4. Kjør sammen løk, persille, koriander og nøtter i en kjøkkenmaskin til det er jevnt hakket.
  5. Finhakk hvitløk og bland det inn sammen med kikertene og ha det sammen med nøtteblandingen og kjør det til en jevn masse.
  6. Rull massen sammen til en pølse, lag små boller og legg dem på en bakepapirkledd stekeplate.
  7. Stek dem i ovnen i ovnen i rundt 15 minutter til de er gylne og sprø. Snu på bollene underveis i ovnen.
  8. Bland sammen tyttebær og sukker med en stavmikser
  9. Varm pitabrødene i ovnen.
  10. Rør sammen yogurt, persille, koriander og salt.

Servér pitabrød, salat, tyttebær og falaffelboller på en tallerken og topp med litt yoghurt blanding.

Onsdag: Kokt juleskinke med bakte grønnsaker

skinke
Kokt juleskinke er veldig allsidig.

Kokt juelskinke kan du servere både kald og varm. Den smaker fortreffelig uansett, men denne gangen har vi valgt å server den varm med bakte grønnsaker.

Dette trenger du:

  • 1 kg ferdig kokt juleskinke
  • saften fra 1 appelsin
  • 1 ss honning
  • 3 ss soyasaus
  • salt og pepper
  • 2 gulrøtter i staver
  • 1/2 kålrot i staver
  • 1  rødløk i båter
  • 6  poteter i båter
  • olivenolje

Til panering:

  • 2 ss griljermel
  • 2 ss smør
  • 1 neve frisk hakket bladpersille
  • 20 g parmesan

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 225 grader.
  2. Bland sammen olivenolje, saften av appelsinen, flytende honning og soyasaus i en stor bolle.
  3. Del grønnsakene og vend dem i blandingen, krydre med salt og pepper.
  4. Legg grønnsakene over i en ildfast form og sett formen midt i stekeovnen. La grønnsakene bake i 20-25 minutter.
  5. Skjær den ferdig kokte juleskinken i skiver og legg skivene over grønnsakene i formen.
  6. Bland sammen alle ingrediensene til paneringen: griljermel, smør, bladpersille og parmesan, og strø det over skinkeskivene.
  7. Sett formen tilbake i ovnen og stek videre til paneringen er gyllen, og kjøttet er varmt.

Servér mens det er varmt, og pass på å få med litt av paneringen på hver tallerken.

Torsdag: Torsk med bacon og gulrøtter

bacon
Nytrukket torsk med bacon terninger.

Både julen og oppløpet til julefeiringen fylles ofte med en del fet mat, og hva passer vel bedre enn litt nytrukket torsk? Med baconterninger selvfølgelig, men de kan du sløyfe om du vil. Trekk torsken i ca 10. minutter, til fiskekjøttet flaker seg lett.

Dette trenger du:

  • 700 g torskefilet, uten skinn og bein
  • 1 l vann
  • 1 ss salt
  • 5 stk gulrot
  • 3 dl melk
  •  salt og pepper
  • 1 ss margarin, flytende
  • 2 ss hvetemel
  • poteter
  • 100 g bacon
  • 8 mellomstore poteter

Slik gjør du:

  1. Kok potetene i lettsaltet vann.
  2. Lag gulrotstuing ved  å skrelle og skjære gulrøttene i terninger.
  3. Kok dem møre i lettsaltet vann, hell av vannet når gulrøttene er ferdig kokt.
  4. Lag saus ved å smelte smør i en tykkbunnet kjele.
  5. Rør inn hvetemelet og spe med melk, litt og litt.
  6. La sausen småkoke noen minutter og ha i de kokte gulrotterningene.
  7. Smak til med salt og pepper.
  8. Kok opp vann med salt, legg i fiskefiletene og gi det et oppkok.
  9. Skru ned varmen og la fisken trekke til den er akkurat gjennomkokt, ca. 10 minutter.
  10. Stek bacon til det blir sprøtt.
Servér den nytrekte torsken med bacon, gulrotstuing og kokte poteter.

Fredag: Wrap med medisterpølse

taco pølse
Tacofredag med medisterpølse.

Ingen fredag uten taco og denne fredagen satser vi på wrap med medisterpølse i biter. Fyll wrappen med de grønnsaken du liker best og servér gjerne en enkel salat ved siden av.

Dette trenger du:

  • 500 g medisterpølse
  • 1 boks babytomater
  • 1 pk ferdigkuttet salatblanding
  • 1 boks mais
  • 2 dl lettrømme
  • 1 glass salsa
  • 8 stk lefser

Slik gjør du:

  1. Fjern skinnet fra pølsen og skjær den i terninger.
  2. Stek pølsebitene i en stekepanne med olje på middels varme til de får en gyllen farge.

Fordel salat, mais, tomater og rømme på lefsene. Ha på pølser og salsa, brett sammen og servér. Ha gjerne en god salat ved siden av.

 

Alle oppskriftene er satt sammen til fire personer, men er dere flere eller færre til bords, så legger du til eller trekker i fra så du får til det antall personer du skal servere.

Med gode ønsker om en fin uke 🙂

 

 

Denne artikkelen kan inneholde sponsede lenker

Sponsede artikler

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...

Elsker du å sy? Slik velger du den perfekte Symaskinen

Redsign og egenproduksjon har fått en voldsom oppsving de siste årene, og enda mer nå når vi er mer hjemme enn noen gang. Det...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Dette bør du vite når du skal velge lister til boligen din

Når du renoverer, pusser opp eller bygger nytt er det enormt mange valg du må ta underveis, et av valgene er å velge lister....

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik kvitter du deg med skjeggkre

Skjeggkre og sølvkre er faktisk ikke de samme krypene selv om man skulle tro det. Skjeggkre er større og har lengre haletråder. I tillegg...

Slik velger du den perfekte Komfyren

Hvis du er glad i å tilbringe tid på kjøkkenet med å lage god mat er en god komfyr alfa omega. En komfyr skal...

Slik oppdager du Veggedyr!

Veggedyr er kryp du ikke har lyst til å få inn i hjemmet ditt. De er vanskelige å oppdage og enda vanskeligere å bli...

Slik velger du den perfekte Massasjestolen

Etter en slitsom arbeidsdag, en tøff treningsøkt eller bare etter en helt vanlig hverdag, passer det perfekt å komme hjem til en pleiende massasjestol....

Slik får du Drømmebadet med Badekar

Det er lite som slår følelsen av å kunne komme hjem etter en lang arbeidsdag og la deg synke ned i et godt og...
Denne artikkelen kan inneholde sponsede lenker