Du vet den deilige sitruslukten som vi omringer oss med til jul hvert år? Du kan lukte det med engang noen spretter av skallet på en klementin, og julestemningen kommer feiende over oss med en gang. I lange tider var det ikke mandariner å få tak i i Norge, men likefullt gikk mange rundt å mente de spiste mandariner i hele desember, men faktum er at mandarinene har ikke sesong samtidig med juleklementinen. Mandarinen var den første lille sitrusfrukten som ble importert til Norge, og den ble så godt husket at selv nyere generasjoner har slitt med forskjellen mellom disse små og deilige sitrusfruktene. Klementinen har oppstått som en tilfeldig krysning mellom mandarin og andre sitrusfrukter.

I følge Frukt.no selges klementiner fra november til januar, i den perioden som de spanske klementinene er på topp. Resten av året spiser vi mandariner. Tidligere var mandarinene kjent for sitt harde skall og alle stenene som satt i fruktkjøttet. Nå derimot er nye sorter krysset frem og du kan oppdage en sten eller to her og der.

Til jul spiser vi Klementin!

klementin 1
Liten, oransje og smaker fantastisk.

Klementinen er liten, oransje, steinfri og enkel og skrelle i motsetning til mandarinen som var kjent for sitt harde skall. Når det kommer til duft så er det mandarinen som troner på toppen, den har en sterk aroma og du kan kjenne lukten av en åpnet mandarin «a mile away». Klementinen er faktisk en videreutviklet sort av mandarinen, og hver og én av oss spiser faktisk mellom 5 og 6 kg klementiner hvert år.

Klementinen er en sunn frukt som er rik på vitamin C, inneholder lite kallorier og mye vann. Er du smart sørger du også for å spise det hvite som ligger mellom båtene inni klementinen. De inneholder både kostfiber og antioksidanter som er bra for deg.

Selv om klementinen er en frukt som får mange til å minnes jul og glede bør du ikke uhemmet sprette opp en klementin i settinger hvor det er mange ukjente som er samlet. Dette fordi allergikere kan reagere på frukten, og det er greit å ta hensyn til dem rundt deg.

Super enkel Iskrem med smak av klementin

Klementiner kan spises alene, i en frokostblanding, i en fruktsalat eller som vi har valgt å gjøre, som Iskrem! Klementinen er frisk og søt på smak på samme tid og smaker helt fantastisk som iskrem.

iskrem
Iskrem med smak av klementin.

Til denne iskremen trenger du hverken å sette sammen iskrem-maskinen, koke eller røre i det som føles som en evighet. Nei, denne iskremen er super enkel og gir deg en skikkelig frisk julefølelse. Du kan toppe hele julestemningen og servere iskremen med knuste pepperkaker.

Du trenger:

  • 4 stk klementiner
  • 2 dl kremfløte
  • 1 ss melis
  • 2 ss pistasjenøtter ( kan sløyfes)
  • 1 neve pepperkaker, knuste ( kan sløyfes)

Slik gjør du:

1 Skrell klementinene og legg klementinbåtene etter hverandre i en frysepose og frys natten over.

 

2 Ta ut de fryste klementinbåtene og ha dem i en blender, i en kjøkkenmaskin eller bruk en stavmikser.

 

3 Tilsett melis og kremfløte, melisen avgjør hvor søt isen blir, så det er opp til deg hvor søt du vil ha den.

 

4 Miks alt godt til du har en kremete konsistens lik til iskrem.

 

Servér med hakkede nøtter eller knuste pepperkaker. Må spises med engang, og du kommer til å elske denne isen, jeg lover.

🙂

Denne artikkelen kan inneholde sponsede lenker