Halloween er rett rundt hjørnet og selv om vi lever i litt spesielle tider er det ingenting i veien for å handle inn noen gresskar, hule dem ut og bruke innholdet til å lage noen deilige retter. Vi har laget en gulrotkake hvor vi har byttet ut gulrøttene med gresskar og det smaker fantastisk. Smaken på gresskar er ikke så ulikt smaken på gulrøtter og kaken får den samme saftige konsistensen som når du bruker gulrøtter.
Det beste gresskaret å bruke til matlaging er blant annet flaskegresskar, men du kan fint bruke det typiske Halloween gresskaret. De du derimot ikke må spise er de små pyntegresskarene. De er kun til pynt og skal ikke spises.
Gulrotkake med gresskar og ostekrem
Å ha en gresskarlykt eller to stående på trappen med lys i ser veldig hyggelig ut når vi nå tusler inn i den mørke tiden av året. Hvis du i tillegg bruker fruktkjøttet fra gresskaret i mat som f.eks i en kake slår du to fluer i en smekk. Disk opp med en gresskarkake som har tatt utgangspunktet i en gulrotkake og du kommer til å bli positivt overrasket.
Til en liten langpanne trenger du:
- 4 egg
- 2,5 dl nøytral olje eller smeltet smør
- 200 g hvitt sukker
- 150 g brunt sukker
- 350 g hvetemel
- 3 ts bakepulver
- 1 ts natron
- 2 ts kanel
- 1 ts kardemomme
- ½ ts muskat
- ½ ts salt
- 450 g finraspet gresskar
- Sjokoladesaus til pynt
Ostekrem:
- 250 g kremost naturell
- 100 g smør
- 150 g melis
Slik gjør du:
- Visp sammen egg, olje og sukker.
- Bland sammen alt det tørre og vend det inn i det våte. Rør til du har en klumpfri røre.
- Ta ut fruktkjøttet fra gresskaret og rasp det fint.
- Ha det raspede gresskarkjøttet inn i kakedeigen.
- Hell røren i en liten langpanne, eller i en rund form. Ta det du har.
- Stek kaken på 180 grader i 45-50 minutter. Har du ikke varmluftsovn må du regne med litt lengre steketid.
- Sjekk med en spiss kniv eller en bakepinne i kaken mot slutten av steketiden. Når det ikke henger igjen deigrester på pinnen er kaken ferdig stekt.
- Avkjøl kaken helt før du smører på fyllet.
- Lag kremost ved å piske romtemperert smør og melis til en luftig krem. Tilsett kremosten til slutt og pisk den inn i fyllet.
- Fordel kremosten utover kaken og pynt med litt sjokoladesaus som du ringler over.
Husk at du kan bruke gresskarkjernene. Da renser du dem for fruktkjøtt som sitter fast og skyller dem godt i kaldt vann. Legg dem på et tørkepapir og la dem renne av seg litt. Deretter kan du riste dem lett i en varm stekepanne og bruke dem som topping eller som snacks.
Selv om gresskarkjøttet har en litt spesiell lukt når det er rått må du ikke la deg skremme. Smaken vil nemmelig endre seg drastisk når fruktkjøttet blir varmebehandlet. Fruktkjøttet vil få en mild og søtlig smak. Har du ikke spist gresskar før er det absolutt på tide å prøve noe nytt og du kommer ikke til å angre.