Grill det og spis det !
Du kan putte nesten alt på grillen, og grønnsaker blir fantastiske hvis du griller dem. Det blir en helt annen smak enn hvis du steker eller baker dem i ovnen. Er du en av de som nekter å gi opp kjøttet er noen av disse rettene også perfekte ved siden av kjøtt eller fiskeretter. Husk at du kan lage de samme rettene i stekepannen og i stekeovnen, selv om det blir en annen smaksopplevelse hvis du bruker grillen vil alle rettene fortsatt smake fantastisk.
Vegetarburger med Kikerter og Mango
En vegetarburger er fylt med deilige smaker og er vell verdt å prøve. Bruk gjerne det krydderet du liker best og piff opp vegetarburgeren til nye høyder.
Dette trenger du til 4 personer:
- 1 neve frisk koriander
- 1 Rød Chilli
- 2 stk gulerøtter
- 2 bokser Kikerter
- 2 fedd hvitløk
- litt salt
- litt olivenolje
- 1 pakke hjertesalat
- soltørkede Tomater
- rød løk i ringer
- 1 pose hamburgerbrød
- 1 boks Youghurt Naturell
- valgfrie urter som f.eks basilikum, mynte og gressløk
- salt
- 1 mango
Slik gjør du:
Først lager du hamburgerene.
- Skrell og rasp gulrøttene og hvitløksfeddene.
- Sil av vannet på kikertene og kjør de grovt i en blender.
- Bland alt med hakket koriander, chili og olivenolje. Smak til med salt.
Form til hamburgere og legg dem på grillen.
Tips: Stek kikerthamburgerene på et brett laget av aluminiumsfolie så slipper du at de detter sammen ned gjennom grillristen.
Mangosalat
En god mangosalat med chilli og koriander gir vegetarburgeren din et ekstra kick. Mangoen smaker friskt og sommerlig, og med litt chilli får den et ekstra piff, perfekt kombinasjon.
Skrell og skjær mango i fine biter. Rens chili og koriander, hakk det fint. Bland og smak til med olivenolje, lime og salt.
Urtedressing:
En urtedressing er prikken over i`en når du vil ha en vegetarburger med masse deilige smaker. Og smaker minst ti ganger bedre enn ferdigkjøpt dressing. (selv om det kan være en god løsning iblant)
Bland sammen valgfrie urter som f.eks basilikum, mynte og litt gressløk med yoghurt og smak til med salt. Den smaker best om du lar den stå litt i kjøleskapet før du serverer den.
Sett sammen hamburgeren ved å begynne med bunnen av hamburgerbrødet. Legg på ett blad hjertesalat, en spiseskje mangosalat, kikerthamburgeren, Soltørkede tomater, ringer med rødløk og avslutt med urtedressingen før du setter på toppen av hamburgerbrødet.
Spis ,kos deg og nyt applausen!
Aubergineruller med hvitløk, mozzarella og grillet paprika
Mange er litt skeptiske til denne fargefulle grønnsaken. Den kan virke litt svampete og smakløs med engang, men med gode urter og krydder blir den fort en favoritt.
Dette trenger du til 4 personer:
- 2 store auberginer
- 1 gul paprika
- 1 rød paprika
- 4 hakkede hvitløksfedd
- 100 g mozarellaost i skiver
- pesto
- salt
- 4 ss olivenolje
Slik gjør du:
- Skjær auberginene i skiver på langs.
- Legg dem på et fat, dryss salt over og la dem ligge en time.
- Tørk auberginene med kjøkkenpapir.
- Bland olivenolje og hvitløk og hell over aubergin skivene.
- Legg paprikaene på grillen og la dem ligge til skinnet er lett brent.
- Legg auberginskivene på grillen og grill dem til de har fått fine grillmerker på begge sider.
- Legg skivene på et fat.
- Dra skinnet av paprikaene, ta ut kjernen og skjær paprikaene i skiver.
- Legg en skive mozarella, litt paprika og en litt pesto på hver auberginskive og rull sammen. Serveres gjerne lune med litt ekstra pesto til.
Du kan lage pestoen selv, eller du kan velge å kjøpe den ferdig. Velger du å kjøpe den anbefaler vi den ferske pestoen som står i kjøledisken i matvareforettningen. Den har masse smak og god olje.
Rosenkål med hvitløk
Tenker du på jul når vi sier rosenkål? Det er du ikke alene om, men rosenkålen kan brukes hele året. Prøv å grille den, men husk at de er små og blir fort ferdig på grillen. Pass på varmen. De skal få fine grillmerker på kuttesiden, men pass nøye på dem så de ikke blir til små kullbiter.
Dette trenger du:
- 300 g. fersk rosenkål
- 2 hvitløksfedd
- 30 g. usaltede pistasjnøtter uten skall
- 1 granateple
- 2 toppede ss. cottage cheese
- Havsaltsalt og pepper
Slik gjør du :
- Rens rosenkålen og kast stygge blader.
- Skjær rosenkålen i to
- Legg dem på grillen med snittsiden ned. De er små så dette går raskt.
- Legg tilside rosenkålen når den er ferdig stekt.
- Bank ut granateplekjernene ved å dele granateplet i to og hold den ene halvdelen med skjæresiden ned, og bank løs på skallet med en skje. Da løsner kjernene av seg selv. Kanskje greit å gjøre det over vasken, det kan bli litt søl.
- Hakk pistasjnøttene og sett tilside.
- Bland sammen hakket hvitløk og olivenolje.
- Fordel rosenkålene på tallerkner eller et fat, og hell over olivenolje med hvitløk
- Legg på litt cottage cheese her og der.
- Dryss over granateplekjernene og pistaesjenøttene.
- Krydre med havsalt og pepper.
Disse passer fint som tilbehør til annen grillmat, men den klarer seg også fint alene.
Søtpotet med Cajunkrydder
Cajunkrydderet kommer opprinnelig fra det kreolske kjøkkenet i Sørstatene i USA, og passer perfekt til all grillmat. Cajunkryddderet er satt sammen av paprikapulver, løkpulver, hvitløkpulver, chilipulver, sort pepper og kajennepepper.
Dette trenger du til 4 personer:
- 4 søtpoteter
- 1 toppet ts cajunkrydder
- 2 dl gresk yoghurt
- 4 vårløk
Slik gjør du :
- Skrubb søtpotetene rene og skjær dem på langs.
- Bland sammen cajunkrydder, pepper og havsalt, og vend søtpotetene i blandingen.
- Legg skivene på grillen sammen med hvitløkene, som fortsatt er i skallet sitt.
- Rens vårløken og skjær i tynne ringer
- Når søtpotetskivenen er ferdig stekt legger du dem på et fat.
- Den grillede hvitløken skal være myk inni skallet. Klem dem ut av skallet og blant med yoghurten.
- Hell over litt olivenolje på de ferdig grillede søtpotetskivene og dryss over vårløken.
Server med hvitløksyoghurten .
Du kan grille grønnsaker på både direkte og indirekte varme. Skiver av grønnsaker trenger kort tid på grillen, mens hele grønnsaker bør ligge lenger på svak varme. Gi dem gjerne en rask omgang på direkte varme for å få den fine grillfargen, og avslutt over indirekte varme.
Smakelig måltid 🙂