Godt nytt år og vel overstått juleferie. Festukene og etegildet over for denne gang, og nå er det tilbake til striskjorta og havrelefsa. Med slunken lommebok kan det føles vanskelig når uka på det nye året starter, men vi har funnet 5 deilige oppskrifter som er fulle av smak, og som lommeboken din kommer til elske.
Gjør innkjøpene tidlig i uken så slipper du å tenke noe mer på det gjennom dagene som kommer. Samtidig får du brukt litt tid på å tine opp de frosne varene du skal bruke gjennom uken.
Ukens 5 middager
Mandag: Fyldig tomatsuppe med kikerter og spinat
Tomatsuppe kan varieres i det uendelige og én av «originalene» er den kjente pose suppen med makaroni som mang serverer med brød og egg. Den kan være rask og rimelig nok den, men vi har valgt å lage vår tomatsuppe med tomater fra boks og med mettende kikerter. God mandag!
Dette trenger du:
- 2 bokser med hakkede tomater
- vann fra to tomme bokser med tomater
- 2 terninger med kyllingbuljong
- 1 boks med kikerter
- 2 fedd hvitløk
- 1 pose spinat
- 4 egg
- 1 liten gul løk
- Salt og pepper
Slik gjør du:
- Hakk hvitløk og en liten løk i små biter og ha i en tykkbunnet kjele sammen med litt olje, og la surre til løken er myk.
- Tilsett boksetomatene, vannet og kyllingbuljongen i kjelen og la koke opp til kyllingbuljongen er blandet godt inn i suppen.
- Kok eggene og sett til side.
- Skyll kikertene og ha dem i suppen, la suppen koke i ytterligere 10 minutter.
- Smak til med salt og pepper.
- Skrell eggene og del hvert egg i fire.
Ta frem suppeskåler og servér tomatsuppe i hver skål sammen med delte egg og med frisk spinat på toppen. Ha gjerne litt godt brød ved siden av.
Tirsdag: One Pot pasta med kylling og spinat
Lite er enklere enn å lage hele middagen i én og samme kjele. Hiv sammen ingrediensene og la det stå i ovnen eller på komfyren å godgjøre seg.
Dette trenger du:
- 2 ss olje til steking
- 1 sjalottløk
- 1 pk smøreost med urter
- 5 store sjampinjong
- 600 g lårkjøtt av kylling
- Salt og pepper
- Pasta- makkaroini, skruer eller det du har av pasta
- 2 hvitløksfedd
- 4 dl vann
- 2 ss sitronsaft
- 1 pose eller en neve revet parmesan
- 1 potte fersk basilikum
- Salt og pepper
Slik gjør du:
- Varm opp olje i en stor tykkbunnet gryte og stek finhakket sjalottløk, hakket bacon og sjampinjongskiver. Stek til bacon er sprøtt og sjampinjongen er brunet. Sett til side.
- Del kyllingen i biter, krydre den med salt og pepper og legg i gryta. Stek kjapt til kyllingen er litt stekt.
- Ha i pastaen og presset hvitløk i kjelen, rør rundt.
- Hell i vann, kyllingbuljong og matfløte.
- Sett på lokk og la småkoke til pastaen og kyllingen er ferdig kokt.
- Rør inn sitronsaft, parmesan, hakket basilikum og smøreosten. Rør godt så sausen samler seg.
- Smak til med salt og pepper.
Servér kylling gryten med en frisk og god salat.
Onsdag: Koteletter i ovn med eplesalat
Stekte koteletter er et rimelig og sunt alternativ til middag. Denne gangen serveres kotelettene med en frisk eplesalat og delig urtedressing.
Dette trenger du:
- 1 pk Koteletter
- 2 grønne epler
- 2 røde epler
- salt og pepper
- 1 fedd hvitløk
- rapsolje
Til urtedressing:
- 4 ss olivenolje
- 1 ss sitron
- 1 fedd hvitløk
- 1 ss estragon, fint hakket
- 1 ss persille, fint hakket
- Salt og pepper
Slik gjør du:
- Bruk en gaffel og stikk mange hull gjennom kotelettene.
- Bland ingrediensene til marinaden ved å blande sammen 1 fedd hvitløk, 3 ss rapsolje og salt og pepper.
- Bland marinaden sammen med kotelettene i en pose og la det hvile et par timer.
- Bland sammen ingrediensene til urtedressingen.
- Skjær eplene i tynne strimler. Ha litt av urteoljen over salaten.
- Stek kotelettene på direkte varme i 3-4 minutter på hver side til de er gylne, la dem hvile noen minutter før servering.
Server de ferdig grillede kotelettene med deilig eplesalat og urtedressing.
Torsdag: Gryte med aubergine og linser
- 2 mellomstore aubergine
- 4 hvitløksfedd
- 1 laurbærblad
- 1 boks grønne linser
- 1 ts malt spisskummen
- olivenolje
- 1 gul løk
- 1 stor rød paprika
- 1/2 frisk chili
- 400 g cherrytomater
- vann
- salt og pepper
- koriander
Slik gjør du:
- Skrell og del auberginene i to på langs og skjær i biter. Bland med litt salt og sett til side.
- Kutt alle grønnsakenene i biter og sett til side.
- Kok opp 6 dl lettsaltet vann sammen med 2 knuste hvitløk med skallet på og 1 laurbærblad.
- Ha i de grønne linsene og la det koke i noen minutter.
- Hell av vannet på linsene og sett til side.
- Varm en stor tykkbunnet gryte på medium varme og ha i 3 ss olivenolje , sammen med 1 ts spisskummen. Tørk av auberginene og stek til de er gylne, men ikke gjennomstekt. Sett til side.
- Varm opp 2-3 ss olivenolje i en tykkbunnet gryte på medium varme. Fres løk og paprika til løken er myk. Rør jevnlig så det ikke brenner seg.
- Ha i 2 hvitsløksfedd skåret i tynne skiver, litt fersk chil og spisskummen. Fres under omrøring i et halvt minutt.
- Ha i tomat, linser og ca. 3 dl vann. Bland godt sammen og kok opp. Vend så forsiktig inn aubergine. Sett på lokk, skru ned varmen og la putre til både linser og aubergine er møre.
Server rykende varm med et lite dryss med koriander.
Fredag : Laksetaco
Nå er ikke fisk noe av det rimeligste du kan kjøpe i butikken, men kjøper du den fryst, med skinn, så er den rimeligere enn fersk fisk. Som taco får du en smakfull rett ut av fisken som hele familien kan like. Har du fersk rødkål igjen fra julen er dette en perfekt anledning til å bruke opp restene. Kjøper du i tillegg en pose med fryste mangobiter blir det ikke så kostbart som man skulle tro. Tin fisken dagen før så er den klar til du skal bruke den.
Dette trenger du:
- 4 laksestykker
- tacokrydder
- fersk rødkål
- mango i terninger, fryst
- 1 rødløk
- 1 avokado
- 1 fedd hvitløk
- 1 boks rømme
- 1 pk tortilla lefser
- 1/2 chili
Slik gjør du:
- Del avokadoen i to, fjern stenen og ta ut innmaten og mos den.
- Tilsett presset hvitløk, litt sitronsaft og rømme. Smak til med salt og pepper.
- Kutt rødkål i strimler
- Bland sammen mango, rødløk og chilli i en bolle.
- Kutt opp laksen i terninger, ha i bolle og strø over tacokrydder og olivenolje. Bland godt slik at krydderet fester seg på lakseterningene.
- Stek fisken på middels varme til fisken er gjennomstekt.
- Varm tacolefsene i ovnen
Servér med revet rødløk, mangobladningen og avokadoblandingen. God Fredag 🙂
Alle rettene er laget til fire personer. Er dere flere eller færre til bords justerer du bare oppskriftene slik at du får til det antall personer som skal spise. Ønsker alle en fin fin uke!