Denne uken kan du og dine kose dere med 5 retter som er inspirert av julen, men som ikke inneholder hverken ribbe eller pinnekjøtt. Et alternativ er også deilige kjøttfrie falaffeler med rørte tyttebær. Ei heller er det en uke uten fisk og denne uken har vi valgt nytrukket torsk med bacon. Her kan du boltre deg i gode smaker som minner om jul. Husk at det finnes flere ukemenyer som du kan hente inspirasjon fra her.
En ukemeny er praktisk å ha for hånden når fantasien har stilnet og livet er et kappløp mot klokken og tiden. Rettene er laget for å samle familier og venner rundt middagsbordet og gjøre jobben for deg enklere.
Mandag: Medisterkaker med tyttebærsyltetøy
Du får kjøpt ferdig medisterkaker på butikken og det kan friste å hive dem i handlekurven, men hjemmelagede medisterkaker smaker faktisk best og er ikke vanskelig å lage. Med hjemmelaget tyttebærsyltetøy, brun saus og kokte poteter er dette et perfekt måltid nå rett føre jul.
Dette trenger du:
- 1 kg medisterdeig
- 1 løk
- 1 ts salt
- 2 egg
- 1 ts malt ingefær
- 1 ts pepper
- 1/2 ts nellik
- ca. 1 dl kremfløte
- 1 pk frosne tyttebær
- 1 dl vann
- 1 dl sukker
- 8 mellomstore poteter
Slik gjør du:
- Finhakk løk og stek det i en varm stekepanne til løken er myk. Sett til side og avkjøl.
- Ha medisterdeigen i en bolle og ha i salt til deigen blir seig.
- Tilsett egg og kna deigen videre.
- Tilsett krydder, løk og kremfløte og bland godt.
- Lag medisterkaker og stek dem i en varm stekepanne til de får en fin stekskorpe.
- Etterstek medisterkakene i ovnen i ca. 20 minutter på 190-200 grader.
- Kok opp vann og sukker i en kjele og ha i tyttebærene. Kok på middels varme i rundt et kvarter.
- Kok potetene.
Servér hjemmelagede medisterkaker med brun saus og nylaget tyttebærsyltetøy.
Tirsdag: Falaffel med rørte tyttebær
Falafel er som kjøttboller bare lagt av kikerter istedenfor kjøttdeig. Skulle du være skeptisk så kan vi glede deg med at de smaker utrolig godt og er et særdeles smakfullt alternativ til kjøttboller.
Dette trenger du:
- 1 pk kikerter
- 1/2 gul løk
- 1 neve finhakket frisk persille
- 1 neve frisk koriander
- 50 g pistasj kjerner
- 2 fedd hvitløk
- 1 ts malt koriander
- 1 ts bakepulver
- 1 ss hvetemel
- 1 ts flaksalt
- 200 g fryste tyttebær
- 75 g sukker
- 1 pk pitabrød
- 3 dl gresk yoghurt
- persille
- koriander
- salt
- ruccula
Slik gjør du:
- Legg tyttebærene til tining på kjøkkenbenken.
- Sett ovnen på 200 grader.
- Skyll kikertene godt og ha dem på et tørkepapir så de tørker.
- Kjør sammen løk, persille, koriander og nøtter i en kjøkkenmaskin til det er jevnt hakket.
- Finhakk hvitløk og bland det inn sammen med kikertene og ha det sammen med nøtteblandingen og kjør det til en jevn masse.
- Rull massen sammen til en pølse, lag små boller og legg dem på en bakepapirkledd stekeplate.
- Stek dem i ovnen i ovnen i rundt 15 minutter til de er gylne og sprø. Snu på bollene underveis i ovnen.
- Bland sammen tyttebær og sukker med en stavmikser
- Varm pitabrødene i ovnen.
- Rør sammen yogurt, persille, koriander og salt.
Servér pitabrød, salat, tyttebær og falaffelboller på en tallerken og topp med litt yoghurt blanding.
Onsdag: Kokt juleskinke med bakte grønnsaker
Kokt juelskinke kan du servere både kald og varm. Den smaker fortreffelig uansett, men denne gangen har vi valgt å server den varm med bakte grønnsaker.
Dette trenger du:
- 1 kg ferdig kokt juleskinke
- saften fra 1 appelsin
- 1 ss honning
- 3 ss soyasaus
- salt og pepper
- 2 gulrøtter i staver
- 1/2 kålrot i staver
- 1 rødløk i båter
- 6 poteter i båter
- olivenolje
Til panering:
- 2 ss griljermel
- 2 ss smør
- 1 neve frisk hakket bladpersille
- 20 g parmesan
Slik gjør du:
- Sett ovnen på 225 grader.
- Bland sammen olivenolje, saften av appelsinen, flytende honning og soyasaus i en stor bolle.
- Del grønnsakene og vend dem i blandingen, krydre med salt og pepper.
- Legg grønnsakene over i en ildfast form og sett formen midt i stekeovnen. La grønnsakene bake i 20-25 minutter.
- Skjær den ferdig kokte juleskinken i skiver og legg skivene over grønnsakene i formen.
- Bland sammen alle ingrediensene til paneringen: griljermel, smør, bladpersille og parmesan, og strø det over skinkeskivene.
- Sett formen tilbake i ovnen og stek videre til paneringen er gyllen, og kjøttet er varmt.
Servér mens det er varmt, og pass på å få med litt av paneringen på hver tallerken.
Torsdag: Torsk med bacon og gulrøtter
Både julen og oppløpet til julefeiringen fylles ofte med en del fet mat, og hva passer vel bedre enn litt nytrukket torsk? Med baconterninger selvfølgelig, men de kan du sløyfe om du vil. Trekk torsken i ca 10. minutter, til fiskekjøttet flaker seg lett.
Dette trenger du:
- 700 g torskefilet, uten skinn og bein
- 1 l vann
- 1 ss salt
- 5 stk gulrot
- 3 dl melk
- salt og pepper
- 1 ss margarin, flytende
- 2 ss hvetemel
- poteter
- 100 g bacon
- 8 mellomstore poteter
Slik gjør du:
- Kok potetene i lettsaltet vann.
- Lag gulrotstuing ved å skrelle og skjære gulrøttene i terninger.
- Kok dem møre i lettsaltet vann, hell av vannet når gulrøttene er ferdig kokt.
- Lag saus ved å smelte smør i en tykkbunnet kjele.
- Rør inn hvetemelet og spe med melk, litt og litt.
- La sausen småkoke noen minutter og ha i de kokte gulrotterningene.
- Smak til med salt og pepper.
- Kok opp vann med salt, legg i fiskefiletene og gi det et oppkok.
- Skru ned varmen og la fisken trekke til den er akkurat gjennomkokt, ca. 10 minutter.
- Stek bacon til det blir sprøtt.
Fredag: Wrap med medisterpølse
Ingen fredag uten taco og denne fredagen satser vi på wrap med medisterpølse i biter. Fyll wrappen med de grønnsaken du liker best og servér gjerne en enkel salat ved siden av.
Dette trenger du:
- 500 g medisterpølse
- 1 boks babytomater
- 1 pk ferdigkuttet salatblanding
- 1 boks mais
- 2 dl lettrømme
- 1 glass salsa
- 8 stk lefser
Slik gjør du:
- Fjern skinnet fra pølsen og skjær den i terninger.
- Stek pølsebitene i en stekepanne med olje på middels varme til de får en gyllen farge.
Fordel salat, mais, tomater og rømme på lefsene. Ha på pølser og salsa, brett sammen og servér. Ha gjerne en god salat ved siden av.
Alle oppskriftene er satt sammen til fire personer, men er dere flere eller færre til bords, så legger du til eller trekker i fra så du får til det antall personer du skal servere.
Med gode ønsker om en fin uke 🙂