Hvetebakst er noe mange av oss liker, ja mange av oss faktisk elsker det. Det er noe spesielt med duften som fyller huset når hvetebaksten står i ovnen og godgjør seg. Alle sirkler inn og ut av kjøkkenet vell viten om at snart kommer godsakene på bordet, og alle vil være førstemann til fatet. Å lage kringle er ingen vanskelig sak, og smaker alltid fantastisk. Vi har funnet en enkel og smakfull kringle som alle rundt deg kommer til å juble over.
Klippekrans kringle er ikke vanskelig selv om det kan virke litt sånn med en gang. Husk at når du klipper i kransen må du ikke klippe mer enn 1 cm ned i deigen, og etter du har klipt drar du klippe endene litt hit og dit. Den kommer til å se flott ut på bordet.
Kringle for store og små
Å lage en kringe en søndags morgen er noe resten av huset kommer til å sette pris på. Du kommer garantert til å bli kronet til helgens dronning. Du må ikke klippe i kringle kransen, men den kommer til å se veldig flott ut om du velger å gjøre det.
Dette trenger du til én stor kringle:
- 50 g gjær
- 100 g smør
- 3 1/2 dl melk
- 1 dl sukker
- 500 g hvetemel
- Sjokoladesaus
Fyll:
- 2 dl nugatti
Slik gjør du:
- Smuldre gjæren i en bakebolle.
- Smelt smøret og hell i melken. Avkjøl og la blandingen bli lunken.
- Hell blandingen over gjæren og rør til gjæren er oppløst.
- Tilsett sukker.
- Ha i så mye mel at at deigen slipper bollen og blir glatt og smidig. Bruk litt og litt mel så du ikke har i for mye mel av gangen.
- La deigen heve under plast på et lunt sted til dobbel størrelse i ca 1 time.
- Strø over mel på et bakeunderlag og kna deigen lett.
- Kjevle deigen til et rektangel som måler 20* 40 cm.
- Smør på nugatti, men ikke helt til kanten.
- Rull deigen fast sammen fra langsiden.
- Kle en stekeplate med bakepapir og form deigen til en sirkel.
- Legg kringla med brettesiden ned.
- Klipp i kringla med ca 1 cm tykke biter, nesten gjennom deigen.
- Brett bitene tilbake vekselsvis til høyre og venstre.
- Etterhev kringlen under plast på et lunt sted i ca 30 minutter.
- Pensle med sammenpisket egg.
- Stek midt i ovnen ved 220 grader i ca. 15 minutter. Har du ikke varmluftsovn må du regne med litt lengre steketid.
- Avkjøl kringla på rist.
Når kringla er helt kald så ringler du over litt sjokoladesaus, gjerne rett før servering.
Kringla fylles med intet mindre en nugatti. Hele familien kommer til å elske denne varianten. Husk at du fint kan fryse ned restene av det dere ikke spiser, så har du noe ekstra i fryseren du kan servere hvis det skulle komme gjester på besøk.