Da er starten på en ny uke kommet og vi har funnet frem 5 nye og deilige middager som kan lages denne uken. Denne uken er det også høstferie i store deler av landet, og for mange barn kommer det noen etterlengtede fridager. Vi har funnet middager som tar kort tid og lage og middager som krever litt ekstra tid. Det brukes mye lam om dagen og da kommer vi ikke unna den Norske nasjonalretten, fårikål. Vi ønsker alle er strålende og smakfull uke.
Aspargessuppe med spekeskinke
Aspargessuppe kan lages med både hvit og grønn asparges, men akkurat for øyeblikket er det lettest å få tak i grønn asparges. Aspargessuppe tar ikke lange tiden å lage fra du starter ved kjøkkenbenken til du kan servere den. Den smaker fantastisk godt og toppet med litt fersk og god spekeskinke kommer du til å elske den.
Dette trenger du:
- 500 g grønn frisk asparges eller hvit asparges
- 1 stk løk
- 2 ss margarin
- 5 dl grønnsakbuljong eller kyllingbuljong
- 2 dl matfløte
- 1 ss sitronsaft
- 1 pakke god spekeskinke
Slik gjør du:
- Brekk av eller skjær vekk nederste del av aspargesen og skrell den raskt.
- Skjær av aspargestoppene og spar dem til serveringen.
- Kutt resten av aspargesen og løken i biter.
- Fres asparges og løk med litt smør i en kjele til det er mykt og blankt.
- Hell buljong og fløte over aspargesen og løken, kok opp.
- Senk varmen og la suppen småkoke til aspargesen er helt myk.
- Kjør suppen helt glatt med stavmikser eller en blender.
- Smak til med salt, pepper og sitronsaft.
- Kok aspargestoppene møre i litt lettsaltet vann.
Fordel aspargestoppene i dype tallerkener. Hell over suppen og dryss litt finhakkede urter på toppen, ha også i et par skiver med spekeskinke. Du må gjerne legge ved et par skiver med godt brød.
Pasta med sopp og bacon
Det har vært gode temperaturer rundt i vårt langstrakte land og mange steder er det fortsatt muligheter for å finne kantarell. Finner du ingen kantareller i skogen kan den fortsatt kjøpes i butikken, men du kan også bruke annen sopp hvis du foretrekker det. Vi lager denne retten med bacon, men den kan du sløyfe om du ønsker et kjøttfritt alternativ.
Dette trenger du:
- 400 g kokt pasta
- 2-4 ss smør
- 400 gram kantarell eller annen sopp du liker
- 1/2 løk
- svart pepper
- gressløk
- 100 g revet parmesan
- 1 pakke bacon
Slik gjør du:
- Kok opp vann til pasaten og kok pastaen al dente. Dvs at den fortsatt har litt tyggemotstand.
- Stek løk og sopp i smør til det blir mykt.
- Stek baconet og kutt i biter.
- Ta vare på litt av kokevannet til pastaen og sett til side.
- Sil pastaen og ha den tilbake i gryten.
- Bland inn løk, sopp, finhakket gressløk, revet parmesan, samt kokevannet fra pastaen.
- Bland alt godt sammen.
Server med ekstra parmesan og et godt dryss med nykvernet pepper.
Fårikål
Fårikål blir anset som en av Norges nasjonalretter og blir ivrig spist i mangt et hjem. Denne retten trenger noen timer på ovnen, men den klarer seg helt selv. Husk at fårikål smaker enda bedre dagen etter så lag gjerne en stor porsjon så har du middag i flere dager.
Dette trenger du:
- 1,5 kg fårikålkjøtt
- 1,5 kg hodekål
- 4 ts hel pepper
- 2 ts salt
- 3 dl vann
Slik gjør du:
- Del hodekålen i båter.
- Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte og begynn med å legge kjøttet nederst.
- Strø salt og pepper mellom lagene samt litt mel så får du gjevning ut av væsken i gryten.
- Hell på vann.
- Kok opp, sett på lokk og senk varmen. La fårikålen trekke til kjøttet er mørt ,til det løsner fra benet, ca. 2,5 timer.
Servér fårikålen med kokte poteter.
Torsk med rød Curry, scampi og chorizo
Torsk med scampi, chorizo, chilli og ris er fantastiske smaker og en perfekt kombinasjon. Du kan sløyfe scampien om du ikke vil ha den med, men chorizoen er med på lage ekstra god smak til både risen og fisken.
Dette trenger du:
- 500 gram torskeblokk eller fire fileter uten skinn og bein
- 2 ss rød currypasta
- 2 røde chili finhakket
- 4 ss rapsolje
- 1 ts salt
- 1 ts pepper
- ris
- 1 pakke scampi
- 1 chorizo pølse
Slik gjør du:
- Kok risen.
- Ha olje i en panne og stek fisken på begge sider med salt og pepper.
- Ha olje i stekepannen sammen med rød currypasta, rør rundt på middels varme i ca. 1/2 minutt.
- Kutt chorizo i biter og ha i stekepannen sammen med currypastaen.
- Rens og stek scampi sammen med chorizoen.
- Hell vannet av risen og ha risen i stekepannen sammen med scampi, chorizo og currypastaen, bland godt.
Server risblanding med fisken, tilsett litt soya saus om du ønsker det.
Gratinerte taco pannekaker
Pannekaker passer ikke kun som dessert, men også som middag. Vi har laget gratinerte pannekaker fylt med taco kjøttdeig, toppet med ost. Perfekt fredag.
Dette trenger du:
- 1,5 dl fin sammalt hvete
- 1,5 dl hvetemel
- 1 ts salt
- 5 dl melk
- 4 stk egg
———————
- 300 g kyllingkjøttdeig eller den kjøttdeigen du liker best
- 1 stk løk
- 1 båt hvitløk
- 2 ss tomatpuré
- 200 g hermetiserte hakkede tomater
- 2 kyllingbuljonterninger med 2 dl vann
- 1 boks med mais
- 1 paprika i biter
- 2 dl revet hvitost til gratinering
- grønn salat
- agurk
Slik gjør du:
- Lag pannekaker ved å blande sammen mel og salt i en bolle. Tilsett ca. halvparten av melken. Rør godt til en tykk og klumpfri røre. Tilsett resten av melken. Visp inn egg. La røren svelle ca. 15 minutter.
- Strekker ikke tiden til så kan du bruke ferdigstekte pannekaker.
- Finhakk løk og hvitløk, paprika i biter.
- Stek kyllingkjøttdeig i en varm panne og ha i grønnsakene, samt én boks mais.
- Stek alt i ca 5 minutter og tilsett tomatpuré og hermetisk tomat, la småkoke i ca. 5 minutter.
- Smak til med salt, pepper, og taco krydder.
- Stek pannekakene i passe tykkelse.
- Legg 2-3 ss fyll på hver pannekake og rull dem sammen. Legg dem ved siden av hverandre i en smurt ildfast form. Dryss ost over.
- Gratiner pannekakene i stekeovnen på 225 °C i 5-10 minutter.
Server gjerne pannekakene med en frisk salat.
Alle oppskriftene passer til fire personer, men du kan lage så mye eller lite du trenger. Vi ønsker alle en fantastisk uke 🙂