Vi er mange som er særs missfornøyde med sommerens fravær av skikkelig varme, men for dem som er på jakt etter skogens gull, kunne ikke forholdene vært mer gunstige. Lave temperaturer og regn er perfekte forhold for kantarellen. Du finner den ofte i åpne stier, i eldre granskog eller i blandingsskog. Har du først funnet deg en plass hvor kantarell vokser, så kan du gå tilbake år etter år, og finne kantarell igjen og igjen. Kantarellen vokser i hele landet og har lang sesong som varer helt til høsten.
Du kan ikke ta feil
Kantarellen er eggegul i fargen og har en hvit stilk. Den er fast og fin i kjøttet og baby kantarellen har ofte litt innrullede kanter på toppen, i tillegg til en glatt overflate. Det finnes ingen giftige sopper som ligner på kantarellen. Derimot kan du finne falsk kantarell, men den er overhodet ikke giftig, men har heller ikke den karakteristiske krydrete smaken som kantarellen er så kjent for.
Du kan bruke den i alt fra gryteretter, sauser, stuinger og som tilbehør. Børst kantarellen godt, kutt av litt av stilken og skjær soppen fra toppen og ned. Stek i panne med smør og server til godt kjøtt, gjerne vilt. Er du ikke nevneverdig glad i kjøtt kan du lage en deilig soppsaus med kantarell og fløte. Stek dem i en varm panne, tilsett fløte og kok opp. Server med nylaget, og kokt pasta, det smaker himmelsk.
Hold øynene åpne
Ingen har klart å dyrke frem kantarellen på egen hånd. Den har nemmelig næringsutveksling med røttene til skogens trær. Desto større grunn til å komme deg til skogs å sanke så mye du kan finne av denne fantastiske soppen. Husk å ikke oppbevare kantarellen i hverken plastpose eller plastboks, da forringes kvaliteten på den lynraskt.
Skulle du, på din vandring i skogen, komme over annen spennende sopp så må du forsikre deg om at du ikke har plukket med deg noen arter som kan være giftige. Vi har noen arter som kan skape store problemer for deg hvis du spiser dem, og verste utfall kan ende med seriøs forgiftning. Gå gjerne til innkjøp av en soppbok, og ta kontakt med soppkontrollen om du har funnet noen du er usikker på.
Ta med riktig utstyr
På sopptur kan du godt ta med deg en kurv og en kniv. Det er lettere å få løs soppene med en kniv, da er det bare å kutte nederst ved stilken og legge alle du finner i kurven din. Her er det også viktig at du ikke får med deg giftige sopper som blander seg med de spiselige.
Når du har kommet hjem med «fangsten» din, så kan du fint skylle all soppen din i kaldt vann, og legge dem til tørk på et kjøkkenhåndkle. Er du redd vannet skal ødelegge dem kan du børste dem fri for jord og bøss med en liten kost. Husk at du kan også tørke kantarellen så har sopp i lang tid fremover.
Kos deg med «fangsten» din og nyt hver eneste lille bit 🙂