Det finnes mange triks og knep som vi kan bruke på kjøkkenet som er verdt å lære seg, og ikke minst nyttig å bruke. De kan ofte gjøre hverdagen på kjøkkenet litt enklere, og hjelpe deg å redde mat du trodde var ødelagt. Ofte går gode triks i arv fra våre foreldre og besteforeldre, mens noen knep har kommet frem i nyere tid. Vi har gravd dypt ned i litteraturen og funnet frem 10 triks på kjøkkenet du bør kunne.
Panere fisk
Å panere fisk kan være en litt grisete oppgave. Hvis du har blandingen i en kjøkkenpose med zip lukking, kan du legge fisken i posen og riste litt, så får du jevn blanding på hele fisken uten klin eller gris.
Sitron fjerner lukt
Har du kuttet eller filetert fisk så vet du godt at du får fiskelukt på hendene som kan være vanskelig gå få bort. Gni hendene inn med sitron og vask dem godt etterpå, og fiskelukten forsvinner.
Bare noen dråper sitron?
I bandt trenger vi bare litt sitron i matretten vi skal lage, men vi må likevel kjøpe en hel sitron. Ofte så blir resten av sitronen liggende ubrukt og vi må til slutt kaste den. Ved å stikke en strikkepinne inn i sitronen kan du klemme ut de dråpene med sitron du trenger, setter du strikkepinnen tilbake i hullet, kan sitronen brukes igjen senere.
Kutte urter
Hvis du kutter urter med en kniv opplever du nok ofte at urtene sitter fast på kniven. Bruk heller et pizzahjul. Legg urtene på skjærebrettet og rull pizzahjulet frem og tilbake over urtene. Fort gjort, og urtene holder seg på skjærebrettet klare til å brukes.
Oversaltet maten?
Det kan fort skje at vi er litt vel ivrige med saltkaret og oppdager det for sent. Fortvil ikke, du behøver ikke å kaste maten du så sirlig har jobbet med. Ha i en rå, skrelt potetbit i suppen eller gryteretten og problemet er løst. Poteten vil trekke til seg saltet, det vil riktignok ta litt tid, så smør deg med litt tålmodighet.
Hjemmelaget trakt
Trenger du en trakt, men har aldri tenkt på å kjøpe en, eller du har rotet bort den du kjøpte for en evighet siden? Da kan du bruke et kaffefilter. Klipp av bunnene på filteret og du har din egen hjemmelagede trakt.
Rester av vin
Det hender vi har noen rester igjen av vin etter en hyggelig kveld eller to. Ikke kast de restene! Du kan ha restene i et brett som er ment til å fryse isbiter i. Frys ned brettet med vinterningene og bruk dem i sauser og supper senere. Da tar du brettet du, vipper ut en vinbit eller to, og har rett i sausen eller suppen. De smelter fort og trenger ikke å tines først.
Avokado
Hadde du litt dårlig tid på butikken når du kjøpte avokado, og oppdaget ikke før du kom hjem at den var like hard som en tennisball? Legg avokadoen i en pose sammen med noen epler og du vil fremskynde modningsprosessen.
For mye væske i sausen?
Gikk det litt fort på kjøkkenet når sausen eller gryten skulle lages og du oppdaget for sent at du har tilsatt alt for mye væske? Lag en jevning av kaldt vann og maisenna og ha i gryten, sausen vil tykne på null komme niks.
Mozarella
Fersk mozarella med tomater, basilikum og god olivenolje er aldri feil, men å skjære opp mozzarellaen kan være litt vanskelig. Bruker du en eggedeler til å kutte mozzarellaen slipper du å stå med fingrene nesten inni kniven for å få kutten den opp i fine skiver, dermed er det tryggere og bedre.
Mange triks kan hjelpe deg når det er et kjøkkenredskap du kanskje mangler, eller du ikke liker å bli hverken seig eller klissete på hendene. Vi håper du kan få bruk for noen av triksene vi har funnet frem til deg, og del gjerne noen av dine beste triks med oss!