Endelig en hjemmelaget tomatsaus du ikke kan få nok av!
Jeg er i utganspunktet ikke spesielt glad i ketchup, ei heller pastasaus. Men denne pastasausen smaker virkelig himmelsk. Den fungerer like bra som ketchup til pølsene som saus til pastaen. Hemmeligheten er ovnsbakte tomter og lang koketid, gled deg!
Gå til innkjøp av :
- 2 kilo friske Tomater
- 4 fedd Hvitløk
- 2 Rødløk
- 4 ss Olivenolje
- 1 ts Havsalt
- 1 ts Sukker
- 1 neve Basilikum ( Vent med denne til slutt)
- Noen kvister fersk Timian
- Noen kvister fersk Oregano
Slik gjør du:
Før du setter i gang med grønnsakene setter du stekeovnen på 200 grader. Helt riktig! Denne deilige sausen skal lages i stekeovnen, hele veien. Ta for deg alle de ferske tomatene dine og kutt dem i to og legg dem i en stålform med kanter. Du kan bruke den formen du har om du ikke har en stålform, men det må være kanter på den. Kutt rødløkene i to og sleng de fire havldelene du har i formen din sammen med hvitløkene. Alt skallet kan være på. Hell over god olivenolje og tilsett salt og sukker. Vend tomatene inn i oljen og krydderet. Du behøver ikke å være forsiktig de skal knuses til slutt likevel. Legg noen kvister med krydderurter i formen, litt her og der. Vendt med basillikumbladene. Putt formen i stekeovnen og la den stå i ca. 1 time.
Etter en time vil huset fylles med deilige dufter av krydder og urter. Ta formen ut av ovnen og jobb videre med verdens beste og allsidige tomatsaus.
Sett ned temperaturen på stekeovnen til 150 grader. Ta skallet av rødløkene og hvitløkene. Hvis du synes det er for varmt å skrelle rødløkene og hvitløkene når de kommer rett ut av ovnen kan du la formen stå litt før du jobber videre.
Ta ut krydderkvistene og tilsett Basilikum. Putt alt i en blender og blend alt godt. Du kan også putte alt i en gryte og bruke en stavmikser til å blande alt godt sammen. Sausen skal være flytende.
Hell sausen i en støpejernsgryte, om du har. Hvis ikke bruker du en tykkbunnet kjele som tåler å stå i ovnen. Husk at lokket må også tåle å stå i ovnen og må ikke ha håndtak av plast eller tre. Kjelen skal stå noen timer i ovnen og vi vil ikke at sausen skal koke seg tørr. Tilsett derfor 2 dl vann. Du skal ikke blande i mer væske underveis, da ender du med å vanne ut alle de deilige smakene. Da får du heller ta kjelen ut av ovnene og la det bli med det. Du vil uansett ha fått en nydelige kombi tomatsaus.
Sett gryten i ovnen med lokket litt på snei så dampen slipper ut. La stå og koke i ca.3 timer og rør om av og til. Jo lenger sausen får stå i stekeovnen jo bedre vil den bli, tykkere vil den også bli. Alle ingridiensene som snakker så godt sammen vil bare gjøre sausen bedre og bedre. Når du føler den har stått lenge nok i ovnen tar du ut kjelen og avkjøler den.
Når sausen er helt kald heller du den på lufttette glass og setter kaldt. Du kan også fylle noen fryseposer og legge i fryseren så har du til senere.
Jeg kan ikke få fullrost denne tomatsausen nok. Enda et eksempel på at hjemmelaget faktisk er best.
Lykke til og gled deg til å fylle kjøkkenet ditt med dufter som minner om det italienske kjøkkenet 🙂