Tips Til Urter Fra Eksperten

Tips Til Urter Fra Eksperten

Lage urtehage

Mange kvier seg for å skape seg en liten urtehage. Etter å ha kjøpt flere urter på butikken og mest sannsynlig mislyktes ( selv om det også her finnes solskinnshistorier) så sitter det langt inne å forsøke seg på urter igjen. Men det er ikke så vanskelig som du tror, det er bare utganspunktet som har vært litt feil.

Urtehage

Besøk hos Siri

Vi har vært på besøk Hos Siri Brodersen som driver SB ved Grisen Storsenter i Tvedestrand.

Hun har et stort hjerte for sine blomster, og gjerne de litt hardføre, siden Siri er bosatt på Lyngør. En liten bilfri øy i havgapet med sjarmerende natur, og et lite knippe fastboende. Været kan være brutalt til tider, men Siri ville ikke byttet med noen. Etter flere år som blomsterdekoratør i et innovativt miljø i Oslo, vendte Lyngør jenta hjem , denne gangen med mannen i sitt liv.

Siri brodersen kopi
Siri Brodersen har et hjerte for blomster.

Vi har spurt Siri om tips og råd til å skape sin egen urtehage.

Hun sprudler over av entusiasme . -Urter er det enkleste og gøyeste å ha i hagen. Når du får litt størrelse på dem er det bare å klippe i veg.

Siri elsker sine Italienske urter. Hun importerer urter fra Nord – Italia og forteller gjerne om dem.

– De er dyrket ute, kommer ferdig herdet og er eldre. Italia har kalde netter og er på mange måter ganske likt vårt klima. Det er stor forskjell på disse importerte urtene og de som er avlet frem i drivhus. I drivhus blir urtene dyrket frem under optimale forhold, og trives dårlig hvis vi setter dem rett i jorden ute. De italienske urtene har mer røtter og kommer i større potter, noe som igjen gjør at de trives bedre enn butikkurtene.

Urtene fra butikken har skralere røtter og mindre potter, samt at de står i jord som ikke er  optimal plantejord.

Det er stor forskjell på urtene. Basilikum er i utgangspunktet en urt som kan være vanskelig å få til. De har et annet bladverk, og er generelt litt mindre hardføre. Den passer best til bruk samme dag. Men har du en butikk basilikum er det mulig å holde liv i den noen dager. Sett urten i en skål og gi den vann i skålen, ikke fra toppen. Du kan få til en Basilikum, men da anbefales det at du dyrker den frem selv, hele veien. Gjerne med en vinduskarm som et slags drivhus.

Urter – en dobbel glede

Oregano med blomster
Urter ser vakre ut og kan spises.

Urter er i utgangspunktet hardføre. Men det er viktig at du er raus med vanningen i starten, slik at ikke røttene tørker. Det er viktig at de får sette god rot.

Bruk god jord. De liker sol og godt drenert jord. Blir jorden for fet og våt, da råtner de rett og slett.

Det kan være greit å tenke over hvor urtene faktisk kommer i fra. Og det er jo absolutt et poeng. De kommer fra røffe vintre , men også med mye sol og tørr jord.

Tidlig på våren er det greit å holde igjen litt på vannet, fordi det fortsatt kan være kaldt på kvelden og da kan røttene fryse.

Urter kan du fint ha både i krukker og i plantekasser. I krukker kan de fint overvintre. Det er greit med litt størrelse på krukkene slik at røttene får god plass. ingen liker å ha det trangt. De kan ha lang levetid i krukkene sine, så ikke mist motet fordi du ikke har en hage.

Timian og Oregano egner seg godt som stauder, ute. De kan vokse vilt overalt over tid. De er selvspredende .

Siri sier hun ofte anbefaler urter som stauder, da har du en dobbel glede. Flere og flere har fått øynene opp for disse nyttige plantene. De kommer igjen og igjen og ser vakre ut når de er i full blomst. For selv urtene har en blomstringsperiode.

Når jeg spør Siri om hvilke urter hun anbefaler er hun ikke sen om å svare at stort sett alle har fått en plass hos henne. Gressløken har hun i store kasser på verandaen. Estragon, Timian og Oregano har fått vokse vilt rundt på hennes eiendom.  Siri samler inn forskjellige urter og lager sin egen urteblanding. For som hun sier – urter er jo så godt !

Urter Siri Brodersen kopi
Potter og krukker i fin forenelighet hjemme hos Siri Brodersen

Hun anbefaler også og så, eller plante litt forskjellige blomster innimellom i urtehagen . Gjerne lavendel, løvemunn og ringblomst. Ringblomst kan du så tidlig på våren, når det ikke er kaldere enn 5 grader om natten. Hvis den får stå i fred så vil den selvså seg. Ganske så praktisk i grunn.  Siden de fleste urter har blålilla blomster blir det utrolig flott med blomster med litt kontraster. Ringblomsten er orange i fargen og trives også best i solen. Ringblomsten kan også brukes i mat . Fin i salater og som fargetilsetter i omelet.

5 enkle urter

Du kan kjøpe ferdige urter og pante dem, slik veldig mange av oss gjør. Forhør deg på et hagesenter. Du kan også dyrke dem frem urter fra små frø til sterke, vakre urter. Det kan virke krevende , men for en tilfredsstillelse når de endelig er store nok og kan plantes ut. Du kan bruke en solrik vinduskarm som et lite » veksthus». Det beste resultatet vil du nok likevel få med et eget drivhus. Der kan du så i kontrollerte omgivelser. Dine frø trenger varme og kjærlighet. Men det er mange som sår hjemme i vinduskarmen, som får gode resultater. Det kommer nok litt ann på hvor tålmodig du er. Jeg må ærlig innrømme at jeg synes det er utrolig greit å kjøpe ferdig herdede urter. Da er jeg på et vis helt sikker på å ikke feile. Men det er nok av hobby gartnere der ute som elsker å dyrke frem sine egene planter. Og hvem vet ? Kanskje er det noe for akkurat deg.

Skal du plante urtene dine i potter og krukker så er det noen få ting du må huske på .

  • Velg frostsikre krukker/ Potter
  • Velg riktig størrelse på krukkene. Røttene trives best når de har god plass.
  • Hvis det ikke er hull i potten, sørg for drenering til plantene dine. Lecakuler eller grus går fint.
  • Bruk god jord.
  • Sørg for at urtene tåler å stå ute, og er ferdig herdet.
  • I starten må du gi dem rikelig med vann. Tidlig på våren må du passe på så du ikke overvanner. Det kan fortsatt være litt kaldt på kvelden.

Timian

Timian

Timian er en av de klassiske urtene. Den er hardfør og flerårig. Du bør plante Timian på en solrik plass. Du kan plante den i kasser, krukker eller i hagen. Husk også at dette er en god bieplante. Timian passer til alle retter og den tåler å koke lenge.

I følge forfatteren Gabriel Scott var den viltvoksende Timian » elsket av de underjordiske på Sørlandet » .

Hvis du vil dyrke den frem på egenhånd, kan du så dem inne og plante dem ut etter herding. Timian kan du formere ved hjelpe av frø, deling eller stiklinger. Prøv deg frem og se hva du liker best.

Gressløk

Gressløk 1

En hardfør og flerårig urt. Blomstrer hele sommeren. Plantes i god jord på en solrik plass. Trives godt i en stor potte. Blomstene som den prydes med er også spiselig ! Det er nok ikke å overdrive å si at denne urten er så allsidig at den passer til alt.

Gressløk kan du plante nesten overalt og den finner alltid en måte å overleve på. Men har du den i potter må du passe litt på den med tanke på vann.

Gressløk formeres vanligvis ved deling, men du kan så den om du vil.

Salvie

Salvie

Salvie er hardfør, eviggrønn og passer godt i en krukke. Plantes et varmt og solrikt sted i godt drenert jord. Den ble i sin tid brukt til å konservere kjøtt, som antiseptisk middel og som kur mot slangebitt. Salvie tiltrekker seg sommerfugler og bier. Passer godt sammen med kylling, fisk og kjøttretter, og som smakstilsetning i te. Bladene brukes hele som pynt, eller oppkuttet som krydder.

Salvie formeres med frø eller stiklinger. Plantes ut når den er ferdig herdet.

Oregano

Oregano

Oregano er en av de plantene som liker å stå i tørr jord, men det må fortsatt være god jord. Den må ha skikkelig med sol, og kan fint stå i potter. Den er flerårig, selvspredende og lukter herlig. Alt i ett. Passer perfekt til Pizza, Pasta og forskjellige kjøttretter.

Oregano formeres med frø, deling eller såing. Du sår den inne og planter den ut etter herding. Den tåler litt frost, men da må du venne den gradvis til kulden.

Markjordbær

Markjordbær

Visste du ar jordbær faktisk er en urte? Den er hardfør og flerårig. Jordbærene liker det varmt og solrikt. Passer godt i potter og krukker. Den er selvspredende, så du kan finne den mange steder etter som tiden går. Passer alene, i desserter, i syltetøy, i salater , og aller best, rett i munnen .

Markjordbær kan du så direkte i krukker og bed om sommeren. Det kan være litt vanskelig å se hvor du har sådd, for frøene er veldig små, men de er jo så fine uansett hvor de havner. Du kan også så de inne og flytte dem ut når de er herdet. Markjordbær tåler en hel del kulde, så du behøver ikke være veldig forsiktig med dem .

Når du skal hente inn urten dine, ville jeg gjort som Siri og laget en god blanding av alle krydderurtene du har. Du får en helt egen smakskombinasjon, spennende og helt din egen. Husk at du kan tørke alle urtene, det gjør det hele enda mer moro.

Tørkede urter
Tørk urtene dine så har du smakstilsettere lenge.

Urtenes historie

Urter har vært, og er, svært populære stauder å plante. De er hardføre, sprer seg raskt og smaker fantastisk.

I Europa, rundt 1066, var det klostrene som voktet godt og vel over urtene , som dengang ble sett på som medisinske. En egen medisinsk hage var vanlig. Når klostrenes tid var over, var det herregårdshagene som tok over. På 1700 – tallet ble urtene en naturlig del av blomsterbed og kjøkkenhage.

På 1900 – og 2000 tallet ble urter behandlet som andre stauder hvor de ble en del av blomsterbedet.

Og i dag ? I dag planter vi urter som aldri før. I krukker, potter, pallekarmer og blomsterbed. Vi bruker dem flittig i matlagningen, og mange er fortsatt svært interresert i den medisinske effekten de mener urtene har. De trekkes i te, de kan farge tekstiler , og fungerer som smakstilsetter i mat. En allsidig sak kan man si .

Håper alle får stor glede av urtene sine både i år og flere år fremover. Vis oss gjerne deres urtehage 🙂

 

 

 

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...