mus hovedbilde

Musa har i grunn fått et ufortjent godt rykte som de søte små tassene som alltid hjelper til i alle Disney filmene, men virkeligheten er dessverre en helt annen. Musa kan gjøre stor skade på huset ditt. De tygger over ledninger, de gnager istykker rør, isolasjon, møbler, klær og mat. De trenger faktisk ikke større åpning enn 6 til 7 mm for å komme seg inn i et hus eller inn i en hytte. De formerer seg super raskt og de kan få opptil åtte kull i året.

Vi har sett på hva du bør gjøre, for å slippe å få en mengde med mus inn i huset ditt. Samt hva du bør gjøre hvis du har vært uheldig og fått en uønsket koloni inn til deg. Vi har tatt en prat med Trinol som har spesialisert seg på salg av midler for fjerning av uønskede skadedyr, både ute og inne.

1Musa er et skadedyr

mus
Du forstår det fort når du har fått mus i hus.

Du er ikke tvil når du har fått nye beboere. Du kan høre krafsing i vegger og i tak, du kan se muselort, og ofte finner du hull i klær, eller i tørrmaten i skapet. Er du riktig uheldig kan du lukte dem på grunn av ammoniakk lukten fra urinen deres. Du må også være obs på at mus kan dø f.eks inne i veggene hos deg, da vil du kjenne en kraftig lukt av døde dyr. Du kan finne gnage skader på steder i huset ditt, som på ledninger og på isolasjonen. Ofte finner man hauger med solsikkefrø som musene har tatt med seg inn etter å ha forsynt seg av matfatet til småfuglene på vinteren. Skulle du mot formodning se noen levende eller døde mus rundt på eiendommen hvor du bor, kan du være ganske sikker på at du har fått selskap. 

2Trekker inn når kulda kommer

musa2
Forsøk å hindre musa i å komme inn til deg.

Musa trekker inn når det begynner å bli kaldere ute. For å hindre musene fra å trekke inn i huset er det viktig at du tetter alle mulige åpninger som musa kan benytte seg av. Gamle hus har ofte mange mulige innganger, det kan være gamle luftekanaler, vinduer som ikke er tettet o.l. Musa kommer ofte inn mellom grunnmuren og kledningen. Det beste du kan gjøre er å bruke finmasket netting under ytterkledningen som gjør huset musesikkert. I dag er dette vanlig å gjøre når det bygges nye hus.

3Begrens tilgangen til mat

Musa
Begrens mulighetene så musa ikke får tak i mat hos deg.

For å holde skadedyr unna huset og tomta er det viktig å holde det ryddig ute. Klipp gresset og ikke ha busker og trær inntil fasaden. Musa er god til å klatre, så du må prøve å sikre åpninger også høyt oppe på huset. Har du høye trær rundt tomten din bør du kutte av noen av grenene slik at du ikke gjør det enkelt for musa å komme seg opp på taket ditt. Sørg også for å holde det rent inne, særlig under kjøkkenbenken og under komfyren. Forsøk å begrense tilgangen til mat for musa så godt du kan. La være å mate småfuglene gjennom vinteren. Da slipper du å tiltrekke deg smågnagere, fordi da begrenser du tilgangen til mat for dem.

4Museskremmer

musefelle med lyd
Med en museskremmer slipper du besøk av musene/ Trinol

En museskremmer settes er batteridrevet og sender ut høyfrekvent lyd som vi mennesker ikke hører, men som musene hører. Musene vil derfor trekke seg vekk fra området i huset hvor museskremmeren står.

5Musefelle

musefelle 4
Musefelle som er enkel å klargjøre med musegift som passer perfekt i skålen i musefellen. / Trinol

Du kan bruke musefeller til å få bukt med musa. Denne musefellen fra Trinol er enkel å lade og enkel å tømme. Når vi først har fått mus i fella er det ikke alltid like stas å måtte ta på musen for å få den ut av fellen igjen, det slipper du med denne musefellen. Samtidig er det en praktisk liten «skål» på fellen som godsakene kan legges på. Trinol har også små giftbiter som lukter vanilje og som musene elsker. De passer perfekt ned i den lille skålen.

Hvis du velger å sette ut musefelle er det greit å vite at musa liker godt både nøttepålegg og smørbukk. Du har lov til å bruke musegift inne i egne åtestasjoner, men husk at musegift er skadelig for kjæledyr.

6Åtestasjon

Trinol Musehus
Åtestasjon for mus. / Trinol

En åteastsjon kan du plassere direkte ved der det er observert gnager aktivitet. Du bør ikke åpne åtestasjonen og den må ikke stå tilgjengelig for barn, kjæledyr eller husdyr. Du bør bruke en annen løsning hvis du har fått mus i for eksempel veggene. Da vil musa ta med seg giften inn i boet deres, og musene vil dø i veggen og du kan få en grusom lukt i hele huset. En åtestasjon gjør seg best i nærheten av hull og huler ute, eller på hytta.

7Jegeren

katt og mus
Katten og musa.

Skulle du synes det er vanskelig med musene kan du alltids skaffe deg en katt. De fanger mus både ute og inne, og kan i gitte sammenhenger være nesten uunnværlig.

Selv om musa egentlig er veldig søt, og det kan føles vanskelig å ta livet av den fordi enhver tegnefilm har glorifisert den lille tassen, er det likevel viktig å tenke på at musa er og blir et skadedyr, og kan ødelegge veldig mye hjemme hos deg. Går du riktig frem og bruker de midlene du har tilgjengelig er det stor sannsynlighet for at du både slipper å få musa inn i huset, og eventuelt klarer å bli kvitt den ganske så raskt. 

Det er meldt om et aldri så lite muse-år i år, så det er bare å stålsette seg og gjøre seg klar.

Denne artikkelen kan inneholde sponsede lenker