Slik lykkes du med epletre i hagen

Slik lykkes du med epletre i hagen

Et epletre er et flott tilskudd til hagen din og det er ikke spesielt vanskelig å få det til å vokse seg stort og flott samtidig som det bærer frem deilige epler til deg. Det finnes flere typer eplesorter og du kan ha epler som holder seg til langt ut i november. Selv om epletrær er enkle å lykkes med er det likevel noen hensyn du bør ta når du anskaffe deg disse flotte trærne til hagen din. Husk at epletrær er kjent for å vokse raskt så du må stelle det jevnlig gjennom sesongen.

Er du riktig uheldig kan treet ditt bli angrepet av skadedyr og få brune blader og vi har tatt en kikk på hva du bør gjøre for at treet ditt skal holde seg så flott som mulig. Passer du godt på treet ditt og steller med det jevnlig kan du glede deg over frukt og blomster år etter år.

Når bør du plante et epletre?

epltrær plante

Kjøper du et epletre som enten står i en plastpotte eller har en rotklump så kan du plante treet så lenge det ikke er frost i bakken. Du kan dermed uten problem plante epletrær fra tidlig våren til langt ut på høsten. Det beste tidspunktet er når det er litt fukt i bakken noe som det pleier å være mest av på våren og på høsten. Planter du trærne dine på denne tiden av året vil de sette røtter raskere og bli fortere sterke.

Slik planter du et epletre

eple

Når du skal plante et epletre tar du det ut av plastpotten og dypper hele jordklumpen med røtter i vann. Fyll en bøtte med vann og la rotklumpen suge til seg vann i fem til ti minutter. Deretter graver du et stort hull til treet ditt. Hullet bør være dobbelt så stort som potten treet kom i. Fyll hullet med frisk plantejord og gjerne litt grus for drenering. Det kommer litt ann på hva slags jord du har i hagen fra før.

Plant treet i hullet og fyll over jord og tråkk ned jorden intill stammen. Er det en perioden med lite regn bør du sørge for å vanne treet jevnlig. Treet er ungt og trenger de beste vilkårene får å få satt røtter.

Treet ditt setter pris på om du støtter det opp med noen oppbindingsstokker.

Ett eller to trær?

epletre blomstring

Epletrær er enkle å lykkes med og klarer seg fint i store deler av landet. Det finnes mange eplesorter å velge mellom, men du må huske at du ofte trenger to ulike epletrær for bestøvning.

Du kan klare deg med et epletre hvis det ene epletreet er blitt podet sammen med to eller flere sorter på en og samme grunnstamme. Da vil de forskjellige grenene sørge for å bestøve hverandre og dermed klarer du deg med et tre. Har du et podet epletre  må du være forsiktig når du beskjærer treet slik at du ikke fjerner noen av de grenene som er ment til å bestøve hverandre.

Varmt og godt

epler i solen

Epletrær trives best hvis de får stå et sted hvor det er både solrikt og lunt. Da vil frukten bli både søt og god samt at den vil modnes raskt. Husk å ta høyde for hvor i landet du bor i forhold til hvilken eplesort du velger.

Veldrenert jord

eplegård

Epletrærne trenger veldrenert god hagejord. Har du en hage med litt skrinn jord kan det være vanskelig å få trærne til å trives optimalt. De vil mest sannsynlig klare seg, men det kan bli stusselig med frukt. Du kan med hell gjødsle litt rundt treet på våren.

Vann jevnlig

eple vann

Epletrærne  klarer seg stort sett godt på egenhånd, men de trives best når jorden er jevnt fuktig. Har vi en tørr sommer og høst må du huske på å vanne det jevnlig.

Fjern gress og ugress

epler

Trær som står i hagen får gjerne både gress og ugress tett inntil stammen. For å gi trærne de beste forutsetningene bør du sørge for å fjerne gress og ugress rundt stammen. Skulle det få lov til å vokse tett inntil treet kan det føre til at trærne ikke får all den næringen som de har behov for.

Beskjæring av grener

eplehage

Når du har fått epletrær i hagen er det viktig at du sørger for å gi dem godt stell. Har du plantet nye trær bør de få stå i fred en sesong før du begynner å stelle med grenene. Har du et ungt tre får du best resultat om du beskjærer det tidlig på våren, men det må ikke være for kaldt. Unge trær tåler mindre enn trær som har fått stå noen år.

Når du skal beskjære trærne dine bør du starte med å beskjære toppen slik at treet ikke blir for høyt. En tommelfinger regel er at du lett skal komme til eplene og klare å plukke dem uten at du må henge i en lang stige. Har treet grener som vokser oppover eller innover er dette grener du kan fjerne med god samvittighet.

Det samme gjelder sidegrener. Husk at epletrær vokser raskt og det er viktig å sørge for at treet bruker energien der den er viktig og ikke på nye skudd som tar for seg av all næringen som resten av treet egentlig trenger. Et viktig regel når du beskjærer epletrær er at grenene skal peke utover og kronen skal være luftig og romslig.

Vokser treet for fort eller for sakte?

epleblomst

Et voksent tre som har fått stå en stund bør også passes godt på. Vokser treet ditt i en rasende fart kan du bøye ned noen grener og samtidig vente litt med ekstra næring.

Vokser treet ditt derimot for sakte og i tillegg bærer mye frukt bør du gå litt hardere tilverks med beskjæringen. Jo mer du tar fra treet jo mer vil du stimulere vesten. Du kan også med hell fjerne en del av eplekartene hvis det treet bærer store mengder.

Visste du at epletre er en tresort som er kjent for å være så sterk i sitt materialet at det har blir brukt til å lage alt fra møbler til racketter?

Epletrær stammer opprinnelig fra Asia, men har vært et yndet frukttre hos oss i Norden i en årrekke. Et epletre blomstrer med nydelige hvite eller rosa blomster i mai og juni og er virkelig et fantastisk syn. Husk å sjekke treet jevnlig for skadedyr slik at ikke treet ditt og eplene blir ødelagt av små uvelkomne gjester.

Et epletre eller to i hagen kommer til å gi deg mye glede med deilig frukt som du kan lage både eplekake og tilslørte bondepiker med hjemmelaget syltetøy av.

Lykke til ?

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...