Når høsten kommer er tid for nydelige høstgryter og stek av vilt. Stek av elg smaker deilig av det beste naturen har å by på. Elgen som har spasert i skog og mark og som kun har spist det den finner i naturen gir elgsteken en helt unik smak. Elgstek serveres med viltsaus og sesongens grønnsaker. En middag med elgstek er ikke vanskelig å få til og passer perfekt hvis du skal ha gjester en søndag. Elgstek får du tak i på butikken eller gjennom en jeger hvis du er så heldig å kjenne en.
Hvert år felles det mellom 30 og 40.000 elg i Norge og elgjakt er faktisk en del av vår norske kulturarv. Elgjakten i Norge er sterkt regulert og den norske elgstammen er 30 ganger større i dag enn den var for 50-60 år siden. I Norge kan det jaktes på elg i perioden fra 23. september til 23. desember med noen unntak som Kautokeino og Karasjok.
Slik lager du fantastisk elgstek
Det kan kanskje virke litt skremmende å sette i gang med en elgstek, men det er ikke så vanskelig som du kanskje frykter. Når du skal lage elgstek må du sørge for å ikke steke kjøttet for hardt. Da vil kjernetemperaturen bli for høy og kjøttet vil bli trått og tørt. Det beste du kan gjøre med elgkjøttet er å steke det på lavere varme og la det ta sin tid.
Dette trenger du til fire personer:
- 1,5 kg elgstek
- 2 ts salt
- 1 ts pepper
- 2 ss smør eller margarin
- 6 knuste einebær
- 1 ts tørket oregano
- 1 løk
- 1 skive sellerirot
- 1 gulrot
- 5 dl vann
Dette trenger du til viltsausen:
- 2 ss smør
- 2 ss hvetemel
- ca. 5 dl kraft fra steken
- 4 skiver brunost
- 0,5 dl kremfløte
- 0,5 ts salt
- 0,5 ts pepper
Tilbehør til elgsteken:
- tyttebærsyltetøy
- poteter
- rosenkål