Har du hagen full av skvallerkål som du iherdig har forsøkt å bli kvitt, men som likevel dukker opp år etter år ? Gi opp kampen. Ikke fordi du har resignert og tapt mot den stridige planten , nei, du kan spise den .
Skvallerkålen er rik på vitamin C og har en behagelig og mild smak. Du må bruke de unge bladene. de eldre blir beske i smaken med tiden . Skudd og blader kan brukes omtrent som spinat .
Vi har samlet et knippe oppskrifter som forhåpentligvis gjør at du slutter å sloss med denne sterke og uregjerlige planten og heller kan glede deg over å kunne gjøre nytte av den .
Salat med Skvallerkål
Skvallerkål passer godt sammen med Isbergsalat , men er også tipp topp sammen med frukt og bær. Bruk de bærene og frukten du liker best. Vask og rens skvallerkålen. Riv bladene og bland sammen med oppkuttet bær og frukt . Hvis du vil har dressing til så prøv bringebær dressing, en ny opplevelse verdt å prøve.
Skvallerkålpesto
Du har sikkert smakt «vanlig » pesto av Basilikum . Pesto av Skvallerkål har de samme ingrediensen og fremgangsmåte , men smaken er definitivt annerledes og vell verdt å prøve . Den passer til salater , som tilbehør, eller som dipp til rå grønnsaker.
Finn frem :
- 1 L Skvallerkålblader
- 2 dl. Olivenolje
- 20. g Pinjekjerner
- 3 dl. Parmesanost
- salt , pepper og sitronsaft
Skyll bladene og putt alt i blenderen uten Parmesanosten . Blend alt sammen og smak til med salt, pepper og sitron.
Denne holder ca 4 til 5 dager i kjøleskapet i tett beholder.
Omelett
Omelett er en av de rettene som kan tilpasses til hver og en sin smak. Med Grunnoppskrift på en enkel omelett kan du variere som du vil. Har du tilgang til ferske gårdsegg så er det prikken over i én .
Finn frem :
- 4 egg
- 1/2 dl . Fløte ( kan sløyfes )
- 3 ss Vann
- Gressløk
- Skvallerkål
- salt
- Det fyllet du måtte ønske
Vask og rens skvallerkålen, kutt i biter. Knekk eggene, vips inn fløte og vann. Tilsett ett dryss med salt . Hell i en varm stekepanne . Dytt omeletten litt ned fra kantene. Hvis du har en stekepanne uten tre håndtak og som kan stå i stekeovnen , så sett den i ovnen og vent på en ferdig fluffy omelett. Ta ca 5 min. Del i 4 og server med salat . Ypperlig lunsj, og nesten gratis 🙂
Skvallerkålsuppe
Du visste nok ikke at du kunne lage en suppe av nyplukket Skvallerkål . Kanskje tviler du litt på om dette ugresset er verdt jobben med å bli en middag. Men prøv , sammen med nybakt Focaccia , og Skvallerkålpesto, er jeg ganske sikker på at dette ikke blir feil.
Gjør klart :
- 2 l Skvallerkål
- 1 Gul løk
- smør/ olje til steking
- 2 ss mel
- 2 L. vann med Kyllingbuljong
- 2 dl. Fløte
- 1 pakke Bacon / Bacon terninger
- salt og pepper
Vask og rens Skvallerkålen. Kutt løken i terninger. Surr løken i en stor gryte med litt smør eller olje, gjerne i en jerngryte om du har .Strø over mel og tilsett kyllingbuljong med 2 liter vann. Kok opp og tilsett skvallerkål og fløte . Smak til med salt og pepper. La det koke i ca 8 minutter. Kjør suppen glatt med en stavmikser eller blender. Stek en pakke med Bacon og del opp i biter.
Server med Nybakt Focaccia og et dryss med bacon .
Velbekomme og Håper det smaker . Send oss gjerne noen ord 🙂