September et høytiden for lam og mange bruker denne måneden til å nyte blant annet får i kål. Er du en av dem som elsker dette smakfulle kjøttet kan du glede deg over en fantastisk lammegryte med potetpuré. Middagen er beregnet til fire personer, men du vil mest sannsynlig ha litt rester igjen som dere kan nyte også dagen etter.
Lammekjøtt i Norge er i verdensklasse og du kommer garantert til å elske denne gryteretten. Den er enkel å lage og pakket med smaker som virkelig setter farge og smak på høsten. Her er det bare å glede seg.
Slik lager du høstens lammegryte
Lam hører høsten til og dette er en fantastisk lammegryte med masse smak som serveres med nylaget potetpuré, eller potetstappe om du vil. Med fargefulle grønnsaker og ferskt lam kan det nesten ikke bli bedre. Denne lammeretten er perfekt å lage hvis du skal ha gjester. Den lager seg nesten selv og gjestene dine blir garantert gode og mette.
Dette trenger du:
- 600 g grytekjøtt av lam
- 4 ss olivenolje
- 1,5 stk løk
- 2 stk gulrot
- 100 g sellerirot
- 1 ts paprikapulver
- 3 stk hvitløksfedd
- 2 ss tomatpuré
- 5 dl buljong eller kraft
- 2 dl rødvin
- 1 kvast frisk rosmarin
- 3 stk tomater
- 2 dl kremfløte
- 2 ss frisk bladpersillle
- 1 ss dijonsennep
Til potetpurèen trenger du:
- 10 stk mandelpotet
- 2 stk hvitløksfedd
- 0,5 dl fløte
- 2 ss smør
- 0,5 ts salt
- 0,4 ts pepper
Slik gjør du:
- Start med å skjære kjøttet, løken, gulrøttene og selleriroten i terninger. Finhakk hvitløken.
- Ha kjøttet i en gryte og brun det godt i litt god olivenolje.
- Tilsett løken og la den frese sammen med kjøttet til den er blank og fin.
- Ha i gulrot-teringer, sellerirot-ternigner og paprikapulver. Rør alt godt sammen.
- Finhakk hvitløk og tilsett sammen med tomatpurè. La det hele småkoke i 2 minutter under jevnlig omrøring.
- Hell over rødvin og la dette koke nesten helt inn slik at det ikke er mye væske igjen i gryten.
- Tilsett kraften og la småkoke i 20 minutter.
- Lag potetpuré ved å skrelle potetene og kok opp vannet.
- Legg potetene i det kokende vannet og la dem koke, eller trekke, til de er møre. Det tar ca. 10–12 minutter. Trekk kjelen til side og la stå noen minutter.
- Mos potetene, og bland inn smør, fløte og presset hvitløk. Smak til med salt og pepper.
- I gryten med kjøttet tilsetter du finhakket rosmarin, grovhakkede tomater, sennep og fløte.
- Kok gryteretten til den tykner litt. Du kan også jevne gryten med litt maizenna utrørt i kaldt vann om du ønsker den tykkere. Smak til med salt og pepper.
Servér lammegryten med nylaget potetpuré og et dryss med persille.
Selv om retten krever litt forberedelser bruker du ikke veldig lang tid fra start til slutt. Når du først har fått alt i gryten gjør den seg stort sett ferdig på egen hånd.
Lykke til og smakelig måltid ?