Vi er gode på å stelle med uteplantene våre. Helt fra vi endelig kan sette hendene i jorda til de må flyttes inn når høsten og kulda kommer. Men er vi like flinke til å ta vare på plantene vår inne? Du har kanskje oppdaget i ny og ne at plantene dine har vært fulle av små bladlus og lurt på hvordan du kan bli kvitt dem? Vi har funnet løsningen som hjelper plantene dine å holde seg friske og fine selv når været ute er kaldt, grått og trist.

Får du lus på plantene ute kan du ofte bare la naturen gå sin gang. Har du maur i hagen er du nesten garantert å få lus på en del av plantene dine. Til gjengjeld får du også en hel del marihøner, og det er til å leve med.

1Bladlus

Bladlus
Fordelen med lus er at du får mange marihøner, men det skjer ikke inne dessverre.

Får plantene dine bladlus er det ikke garantert at de dør av det, men plantene liker dem ikke. Bladlusene suger til seg plantesaften slik at planten tappes for næring. Samtidig så lurer lusa inn litt giftstoffer i planten. Giftstoffene som blir sprøytet inn gjør at bladene krøller seg sammen. Når planten er en innplante vil du ikke få gleden av marihøner slik du gjør hvis en ute-plante blir angrepet.

2Den svakeste planten

Bladlus inne
Bladlus angriper den svakeste planten og sprer seg videre til andre planter du har inne.

Bladlusene er som andre inntrengere å angriper det svakeste leddet. Du kan derfor være rimelig sikker på at hvis planten din blir angrepet av bladlus er det ikke den sterkeste planten i flokken din. Blir én av plantene dine angrepet kan du ende opp med å være så uheldig at de sprer seg videre til de andre plantene dine. Det er derfor viktig at du holder et godt øye med plantene, og sørger for å jevnlig sjekke at de ikke har blitt angrepet av noen ulumskheter. Planter som hverken blir vannet eller gjødslet er ofte svakere enn andre planter og dermed mer utsatt.

3Grønnsåpe og vann

Spray-Monstera
Bland grønnsåpe og vann og spray på plantene dine da vil lusene mest sannsynlig gå sin veg.

Har du vært uheldig å fått en invasjon av bladlus finnes det en løsning slik at du kan kvitte deg med inntrengerne. Bland sammen vann og grønnsåpe i en sprayflaske og gi plantegen dine en real omgang med blandingen. La det virke litt og du kan vitterlig se lusene «løpe» sin veg. Når det har gått en liten stund sjekker du plantene og knuser de resterende lusene mellom fingrene til det ikke er flere igjen.

4Rensk opp i bladverket

klippe
Klipp vekk blader og kvist som er angrepet av bladlus.

Oppdager du bladlusene tidlig nok er det ikke sikkert at alle bladene er infisert. Du kan derfor komme langt med å klippe vekk blader og små kvister som du ser er angrepet. Husk å holde et øye med dem i tiden fremover og gi plantene en god dusj med grønnsåpe blandingen hvis planten blir angrepet igjen.

 

Har du uteplanter som du har satt inn til overvintring er det viktig at du gjennom lagringsperioden holder et øye med dem. De kan ,også bli utsatt for bladlusangrep og det vil svekke dem om du ikke gjør noe med det. Her kan du benytte deg av samme metode som til inneplantene.

Lykke til 🙂

 

 

 

Denne artikkelen kan inneholde sponsede lenker