Terassegulv hovedbilde

I mange deler av Norge begynner våren sakte, men sikkert å melde sin ankomst. Det begynner det å krible i kroppen etter å gjøre klar uteplassen vår. Terrassen kan du fint begynne med først og vi har tatt en kikk på hva du bør gjøre. Husk på å tenke over hvilket materiale terrassen din er laget av. Selv om de aller fleste i dag har terrassebord som er trykkimprignerte, finnes det også andre typer materialer, som trenger forsjellig behandling. Her er det best at du forhører deg med fagfolk om hva slags materiale du har, hvis du er usikker.

Kanskje trenger terrassen din kun en vask, eller kanskje må du behandle den på nytt. Uansett er det viktig at du sørger for at underlaget er helt rent før du setter i gang med resten av vårens sysler til uteplassen.

Gjør terrassen din klar for sommeren

Tregulv
Terassedekket ser alltid best ut når det har fått en omgang med kosten.

Tiden er kommet for å gjøre klar uteplassen vår. Det er overraskende mye skitt og smuss som setter seg i plankedekket på terassen eller plattingen.Terassen bør vaskes minst en gang i året og helst om våren. Her får du noen gode tips til hvordan bli kvitt alt fra mose og smuss, til skitt og mugg fra vinterens nedbør. Sett av en dag så kommer du ganske raskt i mål.

1Dette trenger du

Såpebobler
Bruk av riktig såpe gir det beste resultatet.

Det kommer litt ann på hvor skitten du føler terassen din er. Om du kun skal vaske for å friske den opp så holder det lenge med Husvask eller Oppvasksåpe. Du kan også skrubbe med klorin som vil fjerne sopp og muggdannelser. Men husk at klorin kan bleke underlaget. La klorinen virke en times tid før du spyler det av med hageslangen.

Skal du vaske fordi du skal male eller beise på nytt, må du gå til anskaffelse av Kraftvask. Et sterkere middel som i tilegg bleker ned underlaget er Terasserens. Både Kraftvask og Terasserens får du hos en Faghandler, ofte de som selger både beis og maling til terrassen.

2Slik gjør du

vannslange
Bruk hageslangen fremfor høytrykkspyleren.

Ta høyde for å vaske terrassen din når det er overskyet eller regnvær. Da slipper du at vaskemidlene tørker inn mens du holder på. Bruk en skrubb som er ment til å bruke på terrasse. Det er viktig at du bruker riktig utsyr slik at sluttresultatet blir best mulig. Skrubb terassen din med den såpen du har valgt, og skyll godt av med vann fra hageslangen.

Ikke bruk høytrykkspyleren hvis du ikke er helt sikker på hva du driver med. Høytrykkspyleren kan flise opp treverket ditt. Det finnes riktignok utsyr du kan koble på høytrykkspyleren slik at trykket ikke blir så kraftig, men hageslangen er likevel et godt alternativ. Husk å ikke vaske for store områder av gangen. Da slipper du at såpen tørker inn i treverket før du får skylt av såpen. Begynne i et hjørne og jobb deg fremover. Husk å skylle godt under hele prosessen.

Hvis du i tillegg til rengjøringen av terrassen skal olje eller beise den, er det best at du gjør det når det er over 10 grader i luften og overskyet. Samt at terassebordene er helt tørre etter vask. Har du laget en helt ny terrasse med impregnerte plater er det best å vente noen måneder før du oljer eller beiser terrassen.

Lykke til med vårvasken. Selv om det i øyeblikket kan virke slitsomt er det utrolig deilig når det er gjort 🙂

 

 

Denne artikkelen kan inneholde sponsede lenker