13 Giftige Planter du Ikke bør ha hjemme

13 Giftige Planter du Ikke bør ha hjemme

Vi har vært så hedlige at vi har fått et gjesteblogginnlegg fra Severin Candiran fra Feey.ch Severin har laget et innlegg til oss om hvilke planter som er giftige og farlige for både barna og husdyrene våre. Mange av plantene som vi har i hus et faktisk giftige, om ikke dødelige, så hvertfall giftige. Det er ikke dumt å vite hvilke planter du bær være ekstra obs på.

Severin har funnet frem de mest giftige inneplantene du bør være oppmerksom på, og hvordan du bør behandle dem.

Svært giftig inneplante

Husdyr, planter og barn, hører de egentlig sammen overhodet? Med de riktige forhåndsreglene kan det gå helt fint, men det er viktig at du vet hva du driver med. Denne planten er svært giftig for både husdyr og barn. I følge giftsentralen i Sveits er dødelig forgifting pga planter heldigvis svært sjeldent.

Euphorbiaceae

The Euphorbiaceae 640
Foto: @feey.ch / Severin

Hvis du har en plante som består av det latinske ordet «Euphorbia» så har du en plante i vortemelkslekta. Mange av dem kan ligne hverandre og det finnes faktisk så mange som 2000 forskjellige eksemplarer rundt om i verden.

Denne planten, Euphorbiaceae, er også en del av vortemelkslekta og er veldig giftig. Du kan kjenne igjen planten hvis du knekker ev en gren eller et blad, da vil det komme ut hvit melkeaktig væske. Du bør sørge for å aldri ødelegge deler av denne planten, siden det er væsken inne i planten som er giftig, svært giftig. Hvis planten er skadet kan «dampen» som kommer ut av skadestedet irritere øynene dine og gi deg pustebesvær. Det vil være svært smertefult å få giftstoffet på huden. Du vil kjenne en brennende følelse og særlig på senstive områder. Du må alltid være forsiktig når du steller med denne planten. Husk å bruke hansker, luft rommet hvor den skadede planten står, og holde barn og dyr langt unna den.

To giftige inneplanter du bør vite om

Disse to plantene er veldig vanlig å finne i mange hjem og er relativt giftige for både barn og dyr.

Dieffenbachia

Dieffenbachia 640
Foto: @feey.ch / Severin

Selv om denne planten har et uvanlig navn er det ikke uvanlig å ha den som en inneplante. Hele denne planten er i grunnen giftig. Mest giftig er den hvis du berører den. Ved kontakt med planten så vil du faktisk absorbere giften gjennom huden på hendene.

Siden du mest sannsynlig ikke har et ønske om å spise planten bør du være ekstra forsiktig hvis du har åpne sår på hendene. Husk at overskuddsvannet ved vanning også kan inneholde giftstoffer.

Skal du potte om planten bør du bruke hansker, en langermet genser og et par beskyttelsesbriller. Hold planten langt unna husdyr og barn.

Spathipyllum

Spathiphyllum 640
Foto: @feey.ch / Severin

Denne planten er giftig for både dyr og barn. Skulle noen finne på å spise deler av denne må du ta affære med én gang. Planten kan irritere huden kun ved at du tar på den. Det finnes rundt 50 forskjellige varianter av den og er en yndet plante i mange hjem.

10 Mindre gifte grønne inneplanter du bør vite om

Disse grønne plantene kan forårsake milde symptomer på forgiftning, eller milde hudreaksjoner. Mild forgiftnig kan oppstå hvis deler av planten skulle bli spist eller komme i svelget. Den gode nyheten er at ingen av disse plantene er særlig farlige. Tenker du deg litt om i forhold til bl.a plassering kan du fint ha den i samme hus som både dyr og barn.

Philodendron

Philodendron 640
Foto: @feey.ch / Severin

Saften fra denne planten kan irritere huden og skulle noen få det i halsen kan den hovne opp og klø. Du kan oppleve en brennende følelse i halsen og smerter i magen. De mer alvorlige symptomene er sjeldne, men likevel ikke umulig å oppleve.

Monstera

Monstera 640
Foto: @feey.ch / Severin

Dessverre er også denne flotte planten giftig hvis den skulle havne i munnen på husdyret ditt. Typiske tegn på forgiftning er store mengder med sikkel fra munnen, oppkast og problemer med å svelge.

Aloe Vera

Aloe Vera 640
Foto: @feey.ch / Severin

Aloe Veraen er absolutt flott, men den må ikke spises. Symptomer på forgiftning er oppkast, diaré og skjelvinger.

Asparagus

asparagus
Foto: @feey.ch / Severin

Asparaugus planten kommer i mange forskjellige varianter, men de aller fleste av dem kan forårsake irritasjoner på huden til våre pelskledde venner når de gnir seg intill planten. Asparagus planten får ofte bær som ikke bør spises. Husdyret ditt kan få vondt i magen, kaste opp og få diaré.

Gummitre

rubber tree 640
Foto: @feey.ch / Severin

Bladene på et gummitre inneholder en form for «syre» som er gfitig hvis noen får det i munnen, både for dyr og barn. Stammen på planten er også giftig og kan gi hudirritasjoner.

Pothos/ Gullranke

Photos 640
Foto: @feey.ch / Severin

Denne vakre damen bringer heller ingen gode nyheter med seg. Hun er giftig for både hunder og katter. Skulle de finne på å spise den vil de få en brennende følelse i munnen. De vil oppleve mye sikling, oppkast og kan hovne opp i svelget.

Fikentre

Figs 640
Foto: @feey.ch / Severin

Denne er utrolig vakker og kan vokse seg stor og sterk. Dessverre så er også denne av det giftige slaget. Selv hester kan bli syke av å spise deler av et fikentre. Du kan oppleve å få utslett hvis treet kommer i kontakt med huden.

Dracaena/ Dragetre

Dracaena plant 640
Foto: @feey.ch / Severin

Et storslått tre, men små barn og dyr kan oppleve typiske symptomer på forgiftning som svimmelhet, kvalme og oppkast. Forgiftningen kan også føre med seg tap av appetitt, apati og forstørrede pupiller hos katter. I det hele tatt en veldig ukomfortabel tilstand.

Yuccapalme

Yucca 640
Foto: @feey.ch / Severin

Forskere går ut i fra at denne planten er giftig, men de er ikke sikre. Det er nemmelig ikke gjort nok forskning på den, og da er det bedre å være føre var. Har du små kjæledyr som hamster og marsvin gjør du lurt i å holde palmen unna dem.

Sansevieria

Sansevieria 640
Foto: @feey.ch / Severin

Denne kommer opprinnelig fra tropiske strø og er laget slik at den skal kunne forsvare seg. De er derfor utstyrt med en mild gift som kan gi dyr og barn en ubehagelig opplevelse. En forgiftning kan forårsake oppkast, diaré og kramper. Husk at jo mindre dyret er jo værre kan symptomene bli.

 

Det finnes selvsagt flere blomster som kan gi forgiftning slik som f.eks Begonia, Orkidé og liljer. De er praktfulle blomster, men de kan være ganske så giftige. De klassiske symptomene på forgtifning er irritasjon i munn og svelg, samt oppkast og problemer med å svelge. Husk å ta hensyn til hvor du plasserer planter i hjemmet ditt som kan være giftig. Heller høyt enn lavt.

 

 

 

 

 

 

 

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...