Gløgg hører julen til og serveres i mange varianter. Både store og små kan nyte en kopp med hjemmelaget, varm gløgg. Lager du gløgg både med og uten alkohol så har alle muligheten til å kose seg litt ekstra. Den tradisjonelle gløggen er tomtegløgg, men du kan lage gløgg av det du liker best og tilsette det typiske julekrydderet. Vi har funnet en oppskrift på julegløgg med frisk appelsin, den bør du absolutt prøve!

Førjulstiden er for mange den koseligste tiden. Henting av juletre arrangert av en bonde eller to, med hesteslede, og ikke minst varm gløgg rundt et bål. Det skaper, uten tvil, gode juleminner for både store og små.

Frisk gløgg med smak av appelsin

appelsin gløgg
Frisk julegløgg med appelsin og eplejuice.

Appelsinen er en kjent og kjær frukt som minner nordmenn om både jul og påske. Det er faktisk ingen tilfeldighet at appelsinen blir så mye brukt i vinterhalvåret. Det har seg nemlig slik at appelsinen er på sitt aller søteste fra desember til april. Samtidig smaker appelsinen fantastisk sammen med det vi kjenner til som «julekrydderet».  Her får du to varianter av gløgg med appelsin. En oppskrift med alkohol og én oppskrift uten alkohol.

Til Gløgg uten alkohol trenger du:

  • 5 dl valgfri appelsinjuice
  • 3 dl eplejuice
  • 2 stk appelsiner i skiver
  • 3 ss honning
  • 1 stk kanelstang
  • ½ ts knuste kardemommekjerne
  • 2 ts fersk revet ingefær

Slik gjør du:

  1. Bland appelsin og eplejuice, appelsinskiver, honning, kanelstang, kardemomme og ingefær i en kjele.

  2. Varm forsiktig opp og la det varmes i ca. 10 minutter. Sil av appelsinskiver og krydder.

Servér gjerne med noen friske appelsinskiver.

Gløgg med appelsinvin og sitronskiver

Gløgg med appelsinskiver
Gløgg med appelsinvin og friske sitronskiver.

Har du smakt tradisjonell tomegløgg uten alkohol på julemesse med rosiner og nøtter, og kjent at det ikke var noe for deg, bør du definitivt prøve denne appelsingløggen. Den er virkelig helt noe annet enn tomtegløgg og kan ikke sammenlignes. Denne er frisk og god i smaken, uten at du føler at du drikker appelsin sirup.

Gløgg laget på appelsinvin smaker helt noe annet enn hva du ser for deg. Appelsinvinen som er brukt her er ikke veldig søt, så du kan velge å tilsette litt sukker om du ønsker det.  Vi forslår 2 ss sukker, men smak deg fram til det smaker slik du liker det.

Til Gløgg med alkohol trenger du:

  • 1 flaske appelsinvin gjerne Naranjas Ché Tarongino
  • 2 kanelstenger
  • 5 nellikspiker
  • 2 stjerneanis
  • 1 sitron
  • 2 ss sukker ( kan sløyfes)

Slik gjør du:

  1. Ha vinen i en gryte.
  2. Tilsett kanelstenger, nellikspiker, stjerneanis og 2 ss sukker.
  3. Varm opp uten å la det koke, da vil alkoholen fordampe og det vil du jo ikke.
  4. Sørg for å røre ut sukkeret mens vinen varmes. Du kan sløyfe sukkeret om du synes vinen er søt nok.
  5. Del sitronen i skiver.
  6. Når vin og krydder er varmet tar du kjelen av platen og siler vinblandingen.

Servér mens det er varmt, og pynt med et par sitronskiver så blir gløggen litt friskere.

Oppskriften skal holde til fire personer, men skal du serverer flere gjester dobler du bare oppskriften.

Vi ønsker alle en god og fredfull helg:)

 

 

 

 

Denne artikkelen kan inneholde sponsede lenker