Eplekake med vaniljekrem og Norske epler
Har du epler i hagen som er klare til å høstes bør du lage eplekake med vaniljekrem, bedre kake finnes nesten ikke. Lurer du på hvordan du kan være sikker på at eplene er klare til å høstes? Ta forsiktig tak i eplet som henger på treet, rugg eplet frem og tilbake . Hvis stilken løsner lett fra treet så er frukten moden. Sitter eplet fast er det bedre å prøve igjen en annen dag. Høster du nedfallsepler bør du bruke dem med engang. Har du høstet modne epler som er tatt rett fra treet kan du lagre dem på et tørt, kjølig og mørkt sted til senere bruk. Denne eplekaken kan du lage både med og uten vaniljekrem, men smaker himmelsk med vaniljekrem, så den bør du virkelig prøve.
For å lage eplekake trenger du:
- 3 epler
- 3 egg
- 2 1/2 dl sukker
- 1 1/2 dl smør
- 1 dl melk
- 3 dl mel
- 2 ts bakepulver
- 1 ss sukker
- 1 ts kanel
- litt melis
- 1 boks ferdig Vaniljekrem
Slik gjør du:
- Begynn med å sette stekeovnen på 200 grader. Husk at det kan være forskjell fra ovn til ovn, og om du har varmluftsovn eller vanlig stekeovn.
- Ta frem en rund kakeform. Du kan bruke både silikon eller en vanlig rund springform. Bruker du springform bør du legge et bakepapir som dekker både bunnen og sidene, da blir kaken lettere å få ut.
- Ta frem en bolle med kaldt vann. Skrell og del eplene i båter og legg dem i bollen med vannet.
- Pisk egg og sukker til stiv eggedosis.
- Smelt smør og bland det smeltede smøret med eggedosis og melk, bland det hele forsiktig sammen.
- Sikt sammen hvetemel og bakepulver og vend det inn i eggedosis blandingen.
- Hell kakerøren over i en den runde formen.
- Legg «klatter» med vaniljekrem rundt forbi på toppen av kakerøren.
- Ta frem bollen med eplebåtene, ta dem ut av vannet og tørk dem på et kjøkkenpapir. Legg eplebåtene på toppen av vaniljekremen.
- Strø sukker og kanel over eplebåtene.
- Sett kaken inn på nederste rille i ovnen, og stek den i ca 40 minutter. Du vet om kaken er ferdig hvis du stikker en liten trepinne eller en strikkepinne inn i kaken, kommer den ut uten deigrester på, da er den ferdig.
- Sett kaken til avkjøling, du kan fint servere den samme dagen.
Server kaken lunken med vaniljeis og krem. Du kan fint fryse den ned og spare til en senere anledning. Frys den gjerne ned i biter så blir det lettere å ta opp de porsjonene du trenger.
I Norge var det faktisk munkene som først startet med dyrking av frukt. Det finnes utallige forskjellige sorter av epler å velge mellom. Vil du ha et epletre i hagen vil det lønne seg å snakke med selgeren på et hagesenter. De har god oversikt over hva du må tenke over i forhold til hva slags epletre du bør satse på. Noen epletrær bestøver seg selv, noen trær trenger å stå inntil et annet bestemt tre, og noen trær blir bestøvet av insektene våre. Det som er helt sikkert er at de aller fleste epletrær trenger godt med lys for å trives. Det finnes epler som kan høstes helt fra august og til langt ut på senhøsten, tidlig vinter.
Epler som er høstet tidlig har en noe kortere holdbarhet enn de eplene som modnes senere. Husk på at for all oppbevaring av epler gjelder det å holde temperaturen så lav som mulig og ha riktig luftfuktighet.
Har du ikke et eget epletre å høste epler av, kan du få tak i gode og norske epler i butikken. Nå finnes det ingen unnskyldning for ikke å lage en fantastisk eplekake med vaniljekrem. Lykke til 🙂