Disse gulvene må du IKKE vaske med Grønnsåpe

Disse gulvene må du IKKE vaske med Grønnsåpe

Grønnsåpe er naturlig såpe laget av fett og kalilut. Grønnsåpe er et kjent og kjært vaskemiddel som de fleste av oss forbinder med lukten av et rent hjem. I 1930-årene ble grønnsåpe faktisk brukt som tøyvaskemiddel, men i dag brukes det som et universalrengjøringsmiddel. Selv om grønnsåpe lukter godt er det viktig å ta med seg at det ikke er alle gulv som tåler å bli vasket med grønnsåpe. Vi har tatt en kikk på hvilke gulv som bør avstå fra å bli vasket med grønnsåpe.

Ubehandlede tregulv

tregulv 2
Grønnsåpe passer fint til å vaske ubehandlede gulv.

Du kan fint bruke grønnsåpe på ubehandlede tregulv. Bruk helst god gammeldags ufortynnet grønnsåpe. Har du gulver i ubehandlet tre kan du også impregnere dem med grønnsåpe. Vasker du det behandlede tregulvet med konsentrert grønnsåpeoppløsning vil det bli impregnert. Såpen legger seg som et beskyttende lag over tregulvet. Husk å bruke lange strøk når du setter inn gulvet med grønnsåpen, hvis ikke risikerer du at gulvet blir skjoldete.

Lakkerte gulv

Lakket gulv
Lakkerte gulv bør ikke vaskes med grønnsåpe.

Lakkerte gulv er så og si vedlikeholdsfritt og ved å behandle gulvet riktig bevarer du det lengre. Lakkerte gulv har en syntetisk overflate og fettet som er i grønnsåpen vil derfor ikke ha noen annen effekt enn å etterlate seg en fettfilm som trekker til seg støv og bakterier, samt at det vil være med på å matte lakken.

I tillegg skal alle lakkerte gulv vaskes med minst mulig vann, dette for å unngå å ødelegge gulvet. Har du fått flekker på gulvet som er vanskelig å fjerne bør du bruke spesialmidler som ikke ødelegger overflaten på gulvet.

Oljede gulv

oljede gulv
Brukes grønnsåpe på oljede gulv vil overflaten slites ned.

Vasker du et oljet gulv med grønnsåpe vil såpen slite ned oljen på overflaten av gulvet og det gjør at du må etterolje gulvet oftere enn hvis du kun bruker rent vann til å vaske med. Et gulv som er oljet vil med tiden tørke ut og vil begynne å samle smuss og bakterier og bli vanskelig å holde rent. Bruk en spesialsåpe for oljede overflater, den inneholder pleiende midler som er spesiallaget for oljede gulv. En spesialsåpe vil bevare gulvene dine lengre og du slipper å olje og rense dem så ofte.

Malte gulv

gulv malt
Har du malte gulv kan du til nøds vaske dem med veldig mildt grønnsåpe vann.

Har du malte tregulv i huset ditt er det ekstra viktig at du tar godt vare på dem. Du må ikke vaske gamle, malte tregulv med hverken salmiakk eller nye, moderne vaskemidler. Til nøds kan du vaske med et mildt grønnsåpevann, men helst så sjeldent som mulig. Bland gjerne en spruteflaske med vann og rengjøringsmiddel som du bruker til å fukte moppen med, ikke gulvet. Bruk helst et spesialvaskemiddel for å være sikker.

Laminat gulv

laminat gulv
Har du laminatgulv kan det vaskes med Zalo.

Har du laminat gulv skal de kun rengjøres med syntetisk vaskemiddel. Har du ikke et spesialvaskemiddel kan du faktisk vaske med zalo. Bruker du grønnsåpe på laminatgulv vil du kun ende opp med et vasket gulv som får en hinne av fett som vil gi skjolder og som i tillegg vil tiltrekke seg støv og bakterier.

Parkett

Parkett
Parkett er et levende materiale som ikke må dynkes i vann.

Parkett er også et levende materiale det er viktig å pleie riktig. Vasker du parketten med mye vann kan vannet trekke ned i skjøtene og gi skader på både treverk og på overflaten. Vask gulvet med en godt oppvridd klut og en mild såpe, gjerne en spesialsåpe som er tilpasset akkurat dine gulv.

Flisene på badet

fliser
Vasker du flisene med grønnsåpe kan det utvikles mugg.

Du bør avstå fra å bruke grønnsåpe på badet. Grønnsåpens innhold av fettstoffer gjør at det lettere danner seg mugg. Vask badet med vaskemidler som ikke inneholder fettstoffer, som for eksempel zalo.

Husk at grønnsåpe kan trekke til seg mye bakterier, og at det derfor er viktig å fjerne alle såperester godt etter at gulvene er vasket. Bruk rent vann og rene kluter i flere omganger slik at du er sikker på at gulvet ditt er helt rent. Husk også på at du ikke bruker samme kluter/ mopper i alle rom. 

Savner du lukten av grønnsåpe kan du sette frem noen skåler her og der som du fyller med grønnsåpe, så vil det lukte rent i mange dager.

 

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...