Slik gir du dine gamle gulv nytt liv

Slik gir du dine gamle gulv nytt liv

Har du gamle tregulv som har sett bedre tider? Da bør du vurdere å gi dem nytt liv slik at de kan skinne i ny drakt igjen. Velger du å slipe gulvene dine vil de raskt fremstå som nye og det er vesentlig mer kostnadseffektivt enn å bytte gulv. De fleste i dag har enten parkett eller laminat, men du kan også være rikitg heldig å ha ekte tregulv. Når du skal slipe gulvene dine er det et par ting du bør vite. Har gulvene blitt slipt før og hvor tykke er de?

For å kunne slipe gamle gulv må de ha minimum tre millimeter eik, eller annet treverk, på toppen av parketten, samt at du må vite hvor mange ganger de har blitt slipt tidligere. Gulv som aldri har blitt gjort noe med kan faktisk slipes to til tre ganger før du bør vurdere å bytte ut gulvene.

Parkett

tregulv 2

Parkett er bygget opp av lameller som ligger limt på kryss av hverandre og har et tynt lag med treverk på toppen. Dette topplaget er som oftest av eik.

Svært eksklusive parketter kan ha opptil seks millimeter treverk på toppen av parketten. Rimeligere varianter derimot, som blant annet trestavs parkett, har en tykkelse på rundt tre millimeter.

Eldre tregulv

tregulv 3

Er du riktig heldig så har du hele tregulv i boligen din. Det er sjeldne gulv og kan virkelig bli fantastiske hvis du gir dem en runde med gulvsliperen. Å slipe gulv selv er ikke like enkelt som du kanskje tror, og har du furugulv av eldre årgang kan utfordringen være ekstra stor.

Hele tregulv som har eldest av tidens tann kan være vanskelig å få pene hvis du ikke vet hva du gjør. Med så flotte gulv bør du virkelig sette jobben bort til noen flinke og proffe gulvslipere.

Slipe gulv

tregulv 1

Du kan slipe gulvene dine selv, men det er både tidkrevende og det kan være vanskelig å få til et pent resultat. Ved å forsøke å gjøre jobben på egen hånd må du være kapabel til å håndtere de relativt store maskinene som kreves for å få et fullgodt resultat og du bør være stødig på hånden.

Selv om sluttresultatet kan se bra ut med det blotte øyet er det ikke før du gjør etterbehandlingen av gulvene at feilene blir synlige, og da er det mest sannsynlig for sent å rett opp feilene. Bruker du en fagmann så er du sikret et godt sluttresultat.

Det er ikke mange minuttene med uoppmerksomhet som skal til før du kan gjøre skade på gulvene dine. Det beste du kan gjøre er å sørge for at noen kan gjøre jobben for deg. Med en gulvsliper som har lang og god erfaring kan du være trygg på at sluttresultatet blir til å glede seg over.

Etterbehandling av slipte gulv

tregulv 4

Når gulvene er ferdig slipt bør du behandle dem. Det er viktig å huske på at vannholdige produkter kan løse opp limet som holder lamellene i parketten sammen. Dette er spesielt viktig å tenke over hvis parketten i boligen er av en eldre årgang. Bruker du oljebehandling eller hardvoksolje er du sikret at gulvene dine ikke går i oppløsning. Det beste er likevel å være helt sikker på hva slags gulv du har.

Vil du likevel lakke gulvene med vannbasert lakk bør du sørge for å støvsuge godt etter slipingen. Tørk deretter over med en ren mikrofiberklut for å fjerne siste støvet og lakk over med ett strøk av den vannbaserte lakken. La det tørke til det er helt tørt og puss raskt over og legg på et strøk til. La det tørke til dagen etter før du legger et nytt lag med lakk. Denne metoden vil sørge for å ikke tilføre parketten din for mye vann så lenge du gir det tid til å tørke godt mellom hver påføring.

Det krever en del arbeid og kunnskap hvis du skal slipe gulvene dine selv. Husk at alt av utsyr må kjøpes og leies, samt at du må klargjøre gulvene før du setter i gang. Velger du en dyktig fagmann så behøver ikke du gjøre mer enn etterbehandlingen av gulvene, og du er sikret et pent og holdbart resultat.

Lykke til og gled deg til flotte nye gulv ?

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...