Appelsinen er en allsidig frukt og kan brukes til det aller meste av mat. Den er både søt og syrlig, og er en fantastisk smakstilsetter i alt fra dressinger, sauser og til salater. Tro det eller ei, men appelsinen stammer fra Kina, og er en av verdens viktigste trefrukter. Navnet Appelsin kommer fra det tyske ordet Apfelsine, og betyr faktisk » kinesisk eple». Det var i lange tider vanskelig å få tak i appelsiner, og vi har vel alle hørt om de som kom hjem på besøk fra Amerika som hadde med seg appelsiner, til stor stas for både store og små. I dag er appelsinen en velkjent frukt som vi spiser hele året.
Blonde og Røde Appelsiner
Appelsinen deles inn i to hovedgrupper: blond og rød appelsin. Den blonde appelsinen har gul/ oransje fruktkjøtt, og den røde appelsinen har rødt fruktkjøtt. Begge typene smaker fortreffelig.
Full fart på appelsinsaften
Når du bryter gjennom skallet på appelsinen så sprøytes appelsinsaften ut med en fart på opptil 38 km i timen! Kanskje ikke så rart at man fort oppdager om noen har skrellet og spist en appelsin.
Appelsinjuice
Du kan ikke fryse ned hele appelsiner, eller appelsinbåter, men du kan fint lage appelsinjuice og fryse det ned. Lag appelsinjuice på søte appelsiner i perioden Desember til April, og du har deilig appelsinjuice i de månedene hvor appelsinene er noe syrligere.
Påskefrukt
Frem til 1956 var det importbegrensning på sitrusfrukter til Norge, og appelsinen var sjeldne. Når importreguleringen opphørte var vi alle mest glade i søte appelsiner, og de kom i slutten av sesongen. Slutten av sesongen er rundt påsketider og det er derfor appelsinen har blitt en typisk påskefrukt.
Vannholdig frukt
Appelsinen består av hele 86,5 % vann. Den inneholder ikke veldig mye kalorier og er en rik kilde til C- Vitaminer.
Du har kanskje tenkt, en varm sommerdag, at det hadde vært godt med en appelsin eller to. Appelsiner på sommeren kan ofte være litt sure fordi de smaker best og er på sitt søteste i perioden fra Desember til April.
Appelsinen inneholder ingen stivelse i fruktkjøttet og kan ikke ettermodnes. Det vil si at når den er plukket så vil den ikke modnes mer enn den allerede har gjort. Den smaker derfor best når den er fersk og nyplukket. Når vi var små var det ekstra stas å få en appelsin og en sukkerbit. Vi skrellet appelsinen og laget et hull på toppen og la sukkerbiten nedi. Der smeltet den på et vis, og appelsinen ble søt, selv om den var aldri så sur i utgangspunktet.
Til jul lager vi tørkede appelsinringer og gir bort i gaver, eller vi bruker dem som pynt på alt fra juletrær til julegaver. Tørkede appelsinringer passer også utmerket i nytrukket te, og ser flott ut der de ligger og dypper i overflaten.
Ta deg en appelsin og kos deg med god samvittighet.