Lime hovedbilde

Du har helt sikkert hørt om sushi, og det er mange som rynker litt på nesen av tanken på å spise rå fisk. En annen alternativ måte å tilberede fisk og skalldyr på er å lage en ceviche. Når du lager en ceviche så «koker» du rå fisk eller skalldyr i en sitrusmarinade. Det høye syreinnholdet gjør at f.eks limejuice konserverer de råvarene som juicen kommer i kontakt med. Hvis du marinerer fisken i et syrebad med lime, sitron, appelsin e.l så endres strukturen på fisken og den får et utseende som om den er kokt, men som likevel bevarer den friske smaken.

Lime er en sitrusfrukt som passer perfekt til ceviche. Den er nært beslektet med sitronen, men er ikke fult så syrlig i smaken, og med en lime får du større saftutbytte enn hva du gjør med sitronen.

1Visste du dette om lime?

lime
Lime er mindre enn sitronen og ikke fult så sur, men smaker likevel friskt og godt.

Lime kan brukes i middagsretter, i bakst, i desserter og i marinader. Lime er et absolutt must i asiatiske retter og du burde alltid bruke en lime når du lager fiskeretter, det kommer garantert til å heve retten din et par hakk.

Limetreet kan bli opp til 5 meter høyt og får små hvite blomster. Limetreet tåler ikke frost og egner seg derfor ikke som et tre i hagen i Norge, men du kan dyrke frem en grønn plante som kommer til å dufte godt av sitrus via bladene sine.

I gammel tid fikk britiske sjømenn en daglig dose med limesaft for å unngå sykdommen skjørbuk. I dag er ikke skjørbuk et veldig utbredt problem fordi kosten vår er helt annerledes enn den gang.

2Lime i drikke

Lime drink
Lime kan brukes i både drinker, vann og øl.

Lime blir også mye brukt i drinker og er spesielt viktig i en mojito. Lime brukes også faktisk i øl. Utgangspunktet til en nordmann som bruker lime i ølen er ikke helt likt som der tradisjonen kommer i fra. I sydligere strøk drikkes det mye flaskeøl og for å fjerne «rust» under korken brukes en limebåt til å dra over drikkeområdet. Her i Norge dytter vi limebåten ned i flasken, så smaker ølen litt frisk lime en varm sommerdag.

Limen er en særdeles allsidig frukt og er du ikke vant til å bruke den i mat eller drikke kommer du til å bli positivt overrasket. Bruk også lime som smaksttilsetter i vann eller i mineralvann, da får det en frisk og god smak og fungerer godt som en tørsteslukker.

3Slik lager du Ceviche med laks og chilli

ceviche
Lager du ceviche betyr det at du «kald koker» fisk eller skalldyr i en sitrusmarinade.

Når du skal lage en ceviche så kan du bruke akkurat de ingrediensene du liker best. Laks, skalldyr, som f.eks reker, grønnsaker som mango, avokado, tomater osv. Ha fisk eller skalldyr i en bolle med sitrusmarinade og bland inn det du vil ha av grønnsaker til slutt.

Dette trenger du:

 • 1 pk laks
 • 4 lime
 • 1 sitron
 • 1 appelsin
 • 1 chilli
 • 1 ss sukker
 • 1 ts salt
 • litt olivenolje

Slik gjør du:

 1. Kutt laksen i biter.
 2. Bland sammen sitrusfruktene, olje, sukker og salt, samt litt chilli.
 3. Ha sitrusblandingen sammen med laksen. Sørg for at laksen er helt dekket med marinaden.
 4. Dekk til bollen med laks og marinade og la stå minimum én time.
 5. Hell marinaden av laksen og bland den sammen med det du vil ha av grønnsaker.
 6. Servér med en god salat.

 

Lime inneholder mye vitamin C, den skal være blank i skallet uten brune merker. Skal du bruke skallet i matlagingen så må du huske på å vaske skallet godt siden den inneholder et voksbelegg. Lime har lang holdbarhet og tåler godt å ligge på kjøkkenbenken.

 

 

Denne artikkelen kan inneholde sponsede lenker