Slik lager du et urtelager som varer hele vinteren
Har du urter i plantekasser, potter eller bedd bør du sørge for å høste litt og litt underveis i sesongen. Vi viser deg hvordan du best kan bevare urtene dine til senere bruk.
Urter som passer best til å tørke er Oregano, Timian, Salvie, Dill, Rosmarin og Lavendel. Mindre hardføre urter som Basilikum, Gressløk, Kruspersille og Koriander passer best til å fryses ned.
Husk at du ikke må høste urter fra steder som er forurenset eller sprøytet, og la noen av urtene stå igjen slik at planten kan fortsette å formere seg. Beste tiden på døgnet å plukke urtene dine er på formiddagen når solen er fremme.
Det finnes flere måter og tørke urtene på som lufttørking eller tørking i ovn. Urter kan også fryses ned, og vi forklarer deg hvordan du bør gå frem.
Lufttørking
Lufttørking er den mest skånsomme måten å tørke urtene dine på, men også det som tar lengst tid.
Rens og fjern alle gule blader, samt rist av og skyll urtene fri for jord og insekter. Husk å tørke urtene helt tørre med tørkepapir, hvis ikke kan de tiltrekke seg mugg og sopp.
Lag små bunter av urtene og bind dem sammen med strikk eller bånd. Husk at urtene krymper når de blir tørre.
Buntene må henge til tørk på et tørt, mørkt og varmt rom. De må holdes unna direkte sollys hvis ikke vil de miste smak og farge.
Hvis du ikke har mye urter kan du legge dem på et kjøkkenhåndkle vekk fra direkte sollys.
Urtene skal henge til tørk så lenge at de knuser mellom fingrene. Du må være helt sikker på at det ikke er noe fuktighet igjen i urtene, hvis ikke vil de mugne og bli ubrukelige.
Tørking i ovn
Begynn med å rense og fjerne stilkene og legg bladene utover en bakeplate eller en rist med bakepapir. Husk at bladene skal ikke dekke hverandre.
Sett ovnen på varmluft uten varme og sett ovnsdøren på gløtt natten igjennom.
Når bladene knuser mellom fingrene er de ferdige.
Har du ikke varmluftsovn kan du også tørke urtene ved maks 35 grader med ovnsdøren på gløtt. Husk å sjekke urtene underveis.
Isterninger med friske urter
Hakk bladene på urtene og fordel i former som er lager for isterninger. Fyll formene med 1 ss urter og 1 ss olje eller vann.
Når isterningene er fryst flytter du dem over i en merket frysepose. Du kan bruke dem ved å putte dem rett i sauser eller gryteretter.
Fryse ned hele blader
Du kan fryse ned hele blader i en frysepose, både de småbladede urtene og hele bunter. Frys dem gjerne hver for seg i hver sin pose.
Fryser du ned urtene i fryseposer må du fjerne så mye luft som mulig.
Fryste urter må brukes med engang de er tint, men det enkleste er å knuse urtene mellom fingrene mens de fortsatt er frosne.
Oppbevaring
Tørkede urter bør oppbevares i en lufttett boks eller et mørkt glass. De må ligge lett i glasset slik at de får puste. Tørkede urter holder ca. 1 år.
Gled deg til å kunne bruke av urtene du har høste gjennom sommeren gjennom hele vinteren. Tørkede urter i glass er også perfekte vertinnegave eller julegaver. Du kan også lage deilig urtesalt av både friske og tørkede urter. Gaver som smaker og som vil bli satt veldig pris på.