Jeg kan ikke få sagt det mange nok ganger, men det er lite som slår lukten av nybakst i huset. Når baksten står i ovnen en tidlig morgen og fyller huset med deilige lukter, vil resten av familien komme tussende opp fra sine varme senger og møte deg med store smil, garantert. Baker du dette kanelbrødet i dag har du noe søtt og godt dere kan mumse på i flere dager. Ikke tar det lang tid å lage og ikke er det vanskelig, men det smaker fantastisk.
Kanelbrød kan spises til frokost med enten ost eller salt kjøttpålegg. Vil du ha det som en dessert variant serverer du det med smør og syltetøy, eller du kan spise det som det er.
Pull-apart bread med kanel eller Nugatti
Er du litt ekstra vågal kan du fylle kanelbrødet ditt med nugatti. Da bytter du ut kanel og sukker med sjokolade, og gjør resten av trinnene likt.
Dette trenger du til ett brød:
- 1/2 pakke tørrgjær
- 2 ss sukker
- 2 1/2 dl lunkent vann
- 1/4 dl nøytral olje
- 2 egg
- 1 knivsodd med salt
- 500 g hvetmel
Kanelbrødet fylles med:
- 4 ss smør
- 2 ss kanel
- 8 ss sukker
Slik gjør du:
- Forvarm stekeovnen til 180 grader.
- Gjør klar en brødform ved å smøre formen godt inni, da vil brødet bli lettere å få ut av formen når det er ferdig stekt.
- Ha gjær, sukker og lunkent vann i en bakebolle og visp godt sammen. La blandingen stå i 5 minutter.
- Visp deretter inn olje, egg og salt.
- Bland hvetemelet inn i den våte blandingen.
- La deigen heve under lokk, eller under et kjøkkenhåndkle, til deigen har blitt dobbelt så stor.
- Smelt smøret.
- Kjevle deigen ut til den er ca 50 cm bred og 40 cm høy.
- Pensle deigen godt med smeltet smør, og strø over rikelig med sukker og kanel.
- Del deigen loddrett i seks like store stykker, og legg alle delene opp på hverandre.
- Del deretter deigen opp i seks like deler som du legger etter hverandre i brødformen.
- La brødet etterheve i ca en halvtime.
- Stek kanelbrødet på 180 grader i 20 til 25 minutter. Har du stekeovn uten varmluft må du regne med noe lengre steketid. Stek i midten av ovnen.
- Når brødet er ferdig stekt avkjøler du det i formen.
Servèr brødet på en skjæreplate så får alle se hvor flott det ser ut.
Hvis du synes det virker som mye styr å kutte opp deigen i seks deler både her og der kan du gjøre prosessen enklere. Istedenfor å kutte opp deigen i deler etter du har hatt på smør, sukker og kanel, ruller du heller deigen sammen til en pølse. Deretter vrir du deigen rundt og rundt til den blir som en spiral, og putter den vridde deigen i formen.
Tips: Noe søtt til kaffen? Topp brødet med enkel melisglasur som du har over og lar renne litt ned på sidene, eller du kan bruke ferdig sjokoladesaus fra butikken.
Brødet smaker best når det serveres lunt. Det kan fint fryses ned og deretter tines på benken når du vet det skal serveres senere. Varm det litt i ovnen før du serverer det, og det vil smake som nybakt.
Vi ønsker alle en god og smakfull dag 🙂 Husk å ta vare på hverandre.