Grytebrød i Støpejernsgryte
Savner du lukten av nybakt brød , men synes det er mye jobb å bake det ? Nå vil jeg dele et super deilig og lettvint grytebrød med deg. Har du først bakt dette én gang , kan jeg love deg at det ikke blir siste gangen. Sett i gang og finn frem det du trenger, og gled deg til lukten av deilig nybakt brød i huset.
Dette trenger du
- støpejernsgryte, en mellomstor gryte passer fint.
- 25 g. gjær / halv pose tørr gjær
- 5 dl. vann
- 400 g. Hvetemel
- 100 g. sammalt hvete
- litt salt
Slik gjør du
- Hvis du bruker fersk gjær så rør gjæren ut i fingervarmt vann.
- Hvis du bruker tørrgjær blander du alle ingridiensene sammen i en bakebolle.
- Med fersk gjær: Bland væsken med den ferske gjæren sammen med mel og salt.
- Elt deigen sammen til en passe fast deig, den skal være litt klissete.
- Dekk til bollen med deigen i , og la heve ca 1 time, til dobbel størrelse. ( Jeg pleier å la den stå helt til den har dobbel i størrelse, uavhengig av hvor lang tid det tar )
- Ta frem et bakepapir og dryss godt med mel på pairet og hendene dine. Dette er en litt klissete jobb.
- Hell deigen ut på bakepapiret. Nå er deigen litt formløs og kommer til å flyte litt utover papiret.
- Brett sammen deigen fra kanten og inn mot midten, gjør det noen ganger frem til brødet begynner å holde formen.
- Ha mel tilgjengelig ved siden av deg, og strø på underveis så ikke brødet setter seg fast i papiret.
- Snu deigen rundt. Da vil du få alle brettene du har brettet inn på brødet, på undersiden.
- Fortsatt godt med mel på papiret.
- Sett bakebollen på hodet over brødeigen , som ligger på papiret.
- La brødet heve en ny time.
- 30 minutter ut i hevingen setter du ovnen din på 250 grader og setter inn jerngryten din, med lokk, inn i ovnen.
- La gryten stå i ovnen i 30 minutter.
- Ta den varme gryten ut av ovnen.Vær forsiktig, for gryten er glovarm!
- Strø litt mel i gryten , og hvelv deigen over i gryten. Dryss litt mel på toppen av brød deigen , sett på lokket og putt i ovnen.
- Stek i 30 minutter.
- Ta av lokket på gryten , senk temperaturen ned til 200 grader, og stek videre i 10-15 min, til du har en gyllen skorpe på brødet.
- Vend brødet ut av gryten og la det bli kaldt på en rist.
Når du har tatt brødet ut av ovnen , kan du «dunke » litt på undersiden av brødet. Hører du en litt » hul » lyd , så er du helt sikker på at brødet er ferdig stekt.
Server med godt pålegg og godt humør 🙂 Vis oss gjerne resultatet.