Egg er noe mange av oss spiser til frokost, mange gjør det også daglig. Vi har i mange år fått høre at å spise for mange egg i løpet av en uke ikke er bra for oss grunnet det store innholdet av kolesterol. Det er gjort mange studier som viser både, for og i mot, å spise egg i større mengder enn et par egg i uken. Det ser fortsatt ikke ut til at forskerene blir helt enige, men vi har tatt en kikk på den informasjonen som ligger der ute og håper du kan ha nytte av den.
Egg inneholder store mengder med blant annet proteiner, samt vitamin D, folat, kalsium, jern, sink og jod. Det finnes mange studier som viser til at egg, uten tvil, er gunstig for oss. Egget har et høyt innhold av viktige næringsstoffer som det norske kostholdet generelt kan inneholde lite av.
Dette bør du vite om egg
Hold vekten
Egg er mettende og fylt med proteiner og kan absolutt være med på å gi deg en god start på dagen. Siden egg er med på å holde deg mett lenge holder du blodsukkeret stabilt og kan slippe unna småspising gjennom dagen, som igjen gjør at du lettere kan holde vekten.
Styrk immunforsvaret
Egg kan være med på å styrke immunforsvaret. Det inneholder faktisk 22% av det anbefalte inntaket av selen som er med på å forsterke immunforsvaret.
Egg hindrer depresjon
Egg er fulle av vitamin D som er viktig for oss, spesielt gjennom vinteren, når vi vi har mindre lys og sol. Mangel på vitamin D kan blant annet gi depresjoner, og når solen ikke skinner kan det være lurt å få vitamin D gjennom kosten.
Et sterkt skjelett
Egg inneholder også kalsium som er med på å forsterke både tenner og skjelett. Kalsium hjelper til med å motvirke benskjørhet og holder tennene friske og sterke etter som årene løper forbi oss.
Egg inneholder folat
I egg finner du også en god kilde til folat som kroppen trenger for å bygge røde blodceller. Folat er også viktig for fosterets utvikling gjennom svangerskapet.
Sterkt hår og frisk hud
B-vitaminene og omega 3- fettsyrene i egget sørger for sterkt hår, ren hud og sterke negler.
Bakst som inneholder egg
Helsemyndighetene mener at friske mennesker kan spise to synlige egg pr .uke, som i eggerøre samt stekte og kokte egg. I tillegg kan du spise to usynlige egg som er en del av bakst og sauser, altså 4 egg i uken, til sammen. Dette for å unngå forhøyet kolesterol som de mener kan oppstå ved inntak av for mange egg i uken.
Flere studier har derimot friskmeldt egget fra faren for forhøyet kolesterol og har konkludert med at ett egg til dagen ikke utgjør noen fare for helsen vår.
Variert kosthold
Egg er ett av de mest kolestrolholdige matvarene vi har. Forskerene er likevel ikke helt enige om hvor skadelig det kan være for kroppen med inntak av flere egg i uken. Men det de vet sikkert er at jo høyere kolesterol du har, jo høyere risiko er det for hjertesykdom og tidlig død. Spørsmålet er likevel hvilket kosthold du har i tillegg til eggene du eventuelt spiser.
Det er vanskelig å finne helt konkrete bevis for om flere egg i uken er skadelig eller ei, men det vi kan konkludere med er at det aller viktigste er et allsidig kosthold. Hverken for mye, eller for lite, av det ene eller det andre, er bra. Husk også at det er eggeplommen som inneholder kolesterolet og ikke eggehviten.