Påsken nærmer seg og da kommer det en del fridager som kan nytes sammen med resten av familien. Mange har hjemmekontor om dagen, og mange lever under strenge restriksjoner i hverdagen. Det kan føles frustrerende for mange, men vi håper at påsken kan bli en hyggelig stund selv om hverdagen kan føles vanskelig for øyeblikket. Deilig mat hører med til påskefeiringen, og er du en av dem som ikke jubler over påskelam, så kan kanskje reinsdyrskav være noe for deg.
Vi har fått tak på flere deilige oppskrifter med reinsdyrskav som vi er ganske sikre på at du kommer til å elske.
Piff opp påsken med reinsdyrskav
Pølser på bål og appelsin er vel og bra, men hvorfor ikke piffe opp påskekosen med noe av det lekreste – og enkleste – den norske naturen har å by på?
Reinsdyrskav er svært godt på smak, raskt å tilberede, kan brukes i alt fra gryterett, taco og pizza til tradisjonell «finnbiff», dessuten er reinsdyrkjøtt noe av det sunneste kjøttet du kan spise.
Reinskav i brioche pølsebrød
Dette trenger du til fire personer:
- 1 pakke Finnmark Rein reinskav
- 4 stk brioche brød
- 1 rød løk
- 1 purre
- 200 gram kantareller
- 1 ss hakket timian
- 1 ts knuste einebær
- 1 liten pakke med persille
- friske spirer til pynt
- olje og smør til steking
- salt og pepper
- 2 dl rømme
- 1 dl rørte tyttebær
Slik gjør du:
- Skjær løken i tynne skiver.
- Rens purre og skjær i tynne skiver.
- Rens kantareller og del i biter.
- Varm en stekepanne med olje og fres løk og purre til den er mør og gyllen.
- Tilsett soppen og 1 ss smør, stek videre. Krydre med salt og pepper.
- Ta løk og sopp ut av pannen.
- Varm opp pannen og tilsett litt mer smør og stek reinskavet over sterk varme til det er gyllent stekt. Krydre med salt, pepper, einebær og timian.
- Ha løk, purre og sopp tilbake i pannen. Varm opp og dryss over persille.
- Rør sammen rømme og tyttebær til dressing.
Legg kjøttblandingen i varme brioche brød og topp med dressing og friske spirer.
Rein og gnocchi
Dette trenger du til fire personer:
- 1 pakke reinskav fra Finnmark Rein
- 1 pakke potetgnocchi
- 1 fedd hvitløk
- 2 løk
- 1 ss oregano, hakket
- 1 ss vineddik
- 1 ss honning
- 1 boks hele tomater
- 1 dl vann
- 100 gram feta ost
- olivenolje
- salt og pepper
- friske basilikum til pynt
Slik gjør du:
- Brun reinskav i en varm stekepanne med olivenolje til det har fått fin farge.
- Tilsett finhakket løk, finhakket hvitløk, tomater, oregano, honning og eddik i pannen med reinskav.
- Tilsett vann og la det små koke i cirka 10 minutter. Smak til med salt og pepper.
- Varm opp saltet vann og kok gnocchi i cirka 2 minutter. Sil av vannet og vend gnoccchi med litt olivenolje.
Servér på tallerken med gnocchi og fetaost. Pynt med friske basilikum blader.
Hvit pizza med finnbiff og granatkjerner
Dette trenger du til fire personer:
- 25 g gjær (1/2 pakke), gjerne pizzagjær
- 3 dl vann
- 1⁄2 dl olivenolje
- 400 g hvetemel
- 1 ts salt
Fyll:
- 150 g kantarell eller annen sopp
- 1 fedd hvitløk
- 1 pakke Finnmark Rein finnbiff
- 1 rødløk
- 2 ss smør
Saus:
- 3 dl Crème Fraîche
- 1 pk Norzola eller annen god blåmuggost
- 1⁄2 ts salt
- 1⁄2 ts pepper
Topping:
- 100 g mozarella eller jarlsberg ost
- 1⁄2 bunt basilikumblader
- 1 granateple
Slik gjør du:
- Sett stekeovnen på 230 grader.
- Lag pizzadeigen først. Rør gjær ut i lunkent vann, og tilsett olje, mel og salt. Elt deigen godt sammen, og la den heve til dobbel størrelse.
- Skjær sopp i skiver og finhakk hvitløk.
- Ha den frosne finnbiffen i en varm stekepanne med smør og stek det raskt. Løft skivene ut av pannen.
- Stek så løk, hvitløk og sopp i den sammen pannen.
- Bak ut pizzaemnene og legg dem på stekeplate med bakepapir. Du bestemmer selv om du vil ha én stor pizza, eller flere mindre.
- Fordel creme fraiche på bunnen.
- Skjær osten i tynne skiver og fordel den utover pizzabunnen.
- Strø over finnbiffen, løk, sopp og mozarella på pizzabunnen.
- Stekes på midterste rille ved 230 grader i ca. 20 minutter eller til den har blitt gyllen og stekt.
Dryss over basilikum, granateplekjerner like ved servering og servér gjerne med ruccola på toppen.
Finnbiff med tomatsalsa /Pico de gallo og hjemmelagde potetlomper
Dette trenger du til fire personer:
- 1 pk Finnmark Rein finnbiff
- 1 ts spisskummin
- 1 ss paprikapulver
- 1 ts tørket oregano
- 1⁄2 ts hvitløkspulver
- 1⁄2 ss salt
- 2 ts kvernet pepper
- 1⁄4 ts malt anis
- 2 paprika
- 10 cherrytomater
- 2 rødløk
- 1 boks minimais
- 1 pose feldsalat
- 1 bunt koriander
Slik gjør du:
- Bland alle krydderne sammen i en bolle.
- Stek finnbiff raskt i pannen med litt olje.
- Stø over krydder og hell på vann og la det koke inn noen minutter.
- Rens og del paprika i staver, tomater i to og løk i skiver.
- Hell av væsken på minimaisen.
- Vask salaten og rist av vannet.
- Sett det til side til det skal brukes.
Pico de gallo/tomatsalsa:
- 5 modne tomater 2 røde chili
- 1⁄2 rødløk
- 2 båter hvitløk
- 1⁄2 potte frisk koriander
- 1 lime, saft og skall
- 2 ss god olivenolje salt
- pepper
Slik gjør du:
Del tomatene i to og fjern innmaten og skjær tomaten i terninger. Bland tomatterningene med den finhakket løken og chilien.
Lettvinte potetlomper:
- 10 stk
- 1 pk potetmos vanlig
- 1/2 ts salt
- 2 dl kald melk evt vann
- 1 1/2 dl hvetemel
- 1/2 dl rugmel
Slik gjør du:
- Ha potetmosen i en bolle.
- Tilsett salt og bland det godt sammen.
- Tilsett melk eller vann og elt det godt sammen, gjerne i en kjøkkenmaskin.
- Tilsett mel litt og litt og bland det godt sammen med potetene. Pass på at deigen ikke blir for hard.
- Del i 10 emner, og kjevle hvert emne ut så tynt du klarer. Bruk gjerne en tallerken som mal og skjær ut lompene i en passe sirkel.
- Stek dem raskt i en tørr stekepanne, eller bruk en steketakke. De skal kun bli lett brune.
- Legg dem raskt inn i et klede og videre inn i en plastikkpose. Oppbevares i romtemperatur
Legg salat, finnbiff, løk, minimais og tomater på en lompe.
Strø over koriander og server med tomatsalsa og rømme på toppen. Topp gjerne med hvitost om du ønsker det.
Visste du dette om Reinsdyrkjøtt?
Reinsdyrkjøtt er noe av det magreste du kan spise?
Reinsdyrkjøtt kan være en like god kilde til omega-3 og
omega-6 som fisk?
Reinsdyrnæringen er bærekraftig og utnytter enorme villmarksområder som ellers ikke kan brukes til jord- eller husdyrbruk?
Europas største produsent og leverandør av reinsdyrkjøtt, norske Finnmark Rein, eies av reineierne selv?
Reinsdyr har vandret på Finnmarksvidda i minst 9000 år?