Derfor skal du ikke tine frossent reinsdyrskav

Derfor skal du ikke tine frossent reinsdyrskav

Akkurat nå får du ferskt reinsdyrkjøtt i dagligvarebutikken, men ett reinsdyrprodukt forbereder du faktisk best fra frossen tilstand. Finnmark Rein, er Europas største produsent og leverandør av reinsdyrkjøtt og den første som begynte å tilby ferskt kjøtt i dagligvarebutikker i Norge.

– Vi leverer alt fra stek til skank og indrefilet som ferskvare, men det er ett av produktene våre du alltid finner i frysedisken – nemlig reinsdyrskav, sier Are Smuk Figved, daglig leder i Finnmark Rein.

reinsdyr 1
Fotocred: Knut Åserud for Finnmark Rein

Halvtint er aller best

Reinsdyrskav er veldig tynne skiver kjøtt som gjennomstekes svært raskt. I heltint tilstand vil kjøttet miste mye av sin fuktighet, og du risikerer å ende opp med en råvare som er for tørr og langt fra så lekker som den egentlig skal være.

– Du kan steke skavet rett fra fryseren, men aller best resultat får du med halv-tint råvare. Da er det enklere å separere stykkene, mens du samtidig beholder så mye av fuktigheten i kjøttet som mulig, sier Smuk Figved.

En samisk tradisjon

Råvaren reinsdyrskav har sin opprinnelse fra Finnmarksvidda, der samene i tusenvis av år har fulgt tradisjonen med å skave tynne skiver fra reinsdyrets nakke og bog mens det har vært frosset.

Det har gitt dem en rask, lekker og næringsrik snack som fort kan stekes over et bål like greit som hjemme på kjøkkenet.

Festmåltid på rekordtid

– Reinsdyrskav er et kjapt festmåltid. Med litt rømme eller fløte, poteter og rørte tyttebær kan du diske opp med en eksklusiv middag med ekte viltsmak på null komma niks, sier Smuk Figved.

Du kan også bruke skav direkte på pizza – det blir perfekt stekt i ovnen og smaker mye mer spennende enn salami eller skinke.

Reinsdyrkjøtt passer faktisk også veldig godt sammen med asiatiske smaker som hvitløk, søt soya, sesamolje og ingefær. Reinsdyrskav i wok er en rask og enkel vinner i høstmørket.

Fra fryser til bord på 1-2 -3

Slik gjør du:

  1. Smelt litt smør i en svært varm panne eller gryte.
  2. Fres frossent reinsdyrskav i flere små porsjoner i tre til fire minutter.

Servér på ristet brød med kremost og rørte tyttebær.

 

Reinsdyrskav passer, som du ser, til det aller aller meste, og har du aldri spist reinsdyrskav før er det kanskje på tide å gi det et forsøk.

 

6 fun-facts om rein

1.     Reinbukken feller gevir før jul, derfor er Rudolf sannsynligvis en jente!

2.     Reinsdyrkjøtt inneholder mindre enn tre prosent fett og mange viktige vitaminer.

3.     I Kina spiser de andre deler av reinsdyret. Finnmark Rein selger blant annet penis, testikler, bein og kraft til kineserne.

4.     Reinsdyr er gale etter sopp, og vandrer langt inn i bjørkeskogen på soppjakt.

5.     Forskere fra Universitetet i Tromsø har funnet ut at reinsdyr blir helt døgnville i midnattssola.

6.     Reinen var her lenge før oss — den har vandret på vidda i minst 9000 år.

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...