Lutefisk sesongen starter allerede i oktober og varer, for mange, ut januar. Mange er litt skeptiske til lutefisk, mye fordi fisken kan virke litt gelé aktig, men tilbereder du den riktig så slipper du det. For ikke å glemme alt det deilige tilbehøret som serveres til lutefisken som kan være nok til å gi lutefisken en sjanse. Lutefisk serveres sammen med ertestuing, bacon, poteter og sennepsaus.
Det er mange måter å tilberede lutefisk på, og det krever litt planlegging og tålmodighet å få til det perfekte lutefisk måltidet, men du kommer til å elske det.
Slik lager du perfekte lutefisk
Når du skal lage lutefisk hjemme er det aller best å tilberede fisken ved å bake den i ovnen. Husk å salte fisken godt på forhånd, minimum en halvtime før den skal i ovnen. Salter du fisken godt så vil du sørge for at den blir fastere og ikke så gelé aktig fordi saltet gjør at fisken slipper en del av væsken. Jo mer salt du bruker jo fastere vil fisken ende opp med å bli.
Dette trenger du til 4 personer:
- 2,4 kg lutefisk
- 2 bokser bacon
- 12 mellomstore poteter
Til ertestuing trenger du:
- 1 kg tørre grønne erter
- 2 dl fløte
- 1 ts malt pepper
- 200 g smør
- 1 ss salt
- 2 l vann
Til sennepssausen trenger du:
- 2 ss smør
- 2 ss hvetemel
- 6 dl melk
- 1 dl kremfløte
- 2 ss pølsesennep
- 2 ss grov sennep
- 2 s dijonsennep
- salt og pepper
Slik gjør du:
- Rens fisken for ben og hinner og del den i serveringsstykker på ca. 300 g dagen i forveien. La skinnet sitte på.
- Legg ertene i vann minimum 12 timer før koking.
- Dagen du skal tilberede og servere all maten starter du med å legge lutefiskstykkene med skinnsiden ned i en langpanne, samt at du har ertene i en kjele og koker ertene i ca 1 time, til de er møre.
- Fortsett med fisken ved å salte den. Beregne ca. 1 ss salt per kilo fisk.
- Dekk til langpannen og la den stå kaldt i minimum en halv time før den skal i ovnen
- Ha på pepper og dekk langpannen med aluminiumsfolie. Pass på at aluminiumsfolien ikke er i kontakt med fisken, da kan den sette seg fast.
- Sett stekeovnen på 200 grader og bak lutefisken i ovnen ved 200 i ca. 45 minutter.
- Fisken er ferdig når den er hvit og lite gjennomsiktig, og flaker seg lett.
- Mens fisken er i ovnen koker du potetene, lager ertestuing og sennepssaus.
- Når ertene er ferdig kokt moser du dem, tilsetter fløte og smør. Smak til med salt og pepper.
- Sennepssaus lager du ved å ha smør i en kjele med hvetemel. Smelt smøret i en kjele og ha i hvetemel. Rør i jevningen mens du visper i 1–2 minutter. Spe med varm melk og fløte i to omganger. Rør godt hele tiden slik at det blir en glatt saus uten klumper. Tilsett sennep og smak til med salt og pepper.
Servér mens det er varmt og sett gjerne alt på bordet slik at gjestene dine kan forsyne seg av det de vil ha.
Da gjenstår det bare å ønske dere lykke til og håpe på et særdeles smakelig måltid 🙂