Desember er alltid fylt med deilig julemat og er det noe vi elsker så er det julematen vår. Pinnekjøtt spises av mange gjennom hele desember og ikke kun på julaften. Lager du litt ekstra pinnekjøtt kan du fint varme opp restene og servere det dagen derpå. Pinnekjøtt serverer du med kålrabistappe, vossakorv og kokte poteter.
Å lage pinnekjøtt trenger litt planlegging fordi det må vannes ut i 30 timer før du setter det til damping på ovnen. Når du vanner ut pinnekjøttet så sørger du for at saltmengden i kjøttet reduseres, samt at det blir saftig og godt.
Perfekt dampet pinnekjøtt
Mange tror at det å lage deilig pinnekjøtt krever mye jobb, eller at det er vanskelig. Det viktigste du kan gjøre med pinnekjøttet er å vanne det ut skikkelig. Slurver du her så ender du opp med seigt og trått pinnekjøtt og det er ingen høydare. Bruk huskeregelen 30-3, så har du en sikker vinner hver gang. Da vanner du ut kjøttet i tretti timer og damper det i tre timer. Beregn ca 500 g med pinnekjøtt til hver person. Pinnekjøtt serveres med hjemmelaget kålrabistappe, vossakorv og deilige kokte mandelpoteter.
Dette trenger du:
- 1 kg kålrot
- 2 gulrøtter
- 2 poteter og 1 pose mandelpoteter
- 1 dl kremfløte
- 3 ss smør
- ca 2 ts salt
- 0,5 ts pepper
- 1 vossakorv (én ring)
- 2 kg pinnekjøtt
Slik gjør du:
- Finn frem en stor kjele og pinner til damping. (Pinner får du kjøpt i matvarebutikken.)
- Ha pinnene i bunnen av kjelen. Pinnene gjør at kjøttet ikke kommer nedi vannet, men blir liggende på toppen og dampes.
- Fyll vann i kjelen så det kommer i samme høyde som pinnene.
- Legg pinnekjøttet i kjelen, oppe på pinnene, og kok opp.
- Senk varmen slik at vannet småkoker og kjøttet blir dampet, i 3 timer. Koker vannet vekk så fyller du på med mer vann underveis. Pinnekjøttet er ferdig når kjøttet slipper beina.
- Ha i biter av vossakorv sammen med pinnekjøttet de siste 15 minuttene.
- Skrell og del grønnsakene, og kok dem i vann med litt salt. ( posen med mandelpoteter skal koke for seg selv)
- Hell av det meste av vannet, men behold litt.
- Grovstamp grønnsakene slik at du får en kålrabistappe med litt biter. Vil du ha den helt jevn kan du bruke en stavmikser til å blande grønnsakene.
- Bland i smør og fløte og smak til med salt og pepper.
- Kok mandelpotetene i lettsaltet vann til de er møre, ca 20 minutter.
Servér pinnekjøttet og vossakorven på fat. Poteter og kålrotstappe har du i fine boller og væsken fra pinnekjøttet serverer du som sjy.
Tips: Vil du ha pinnekjøttet litt «crispy» kan du steke det noen minutter i stekeovnen. Ha pinnekjøttet på en rist med en langpanne unner. Ha risten øverst i ovnen på høy varme og la stå i ca 5 minutter.
Stresset kan ta oss alle i julen, og har du glemt å vanne ut pinnekjøttet så finnes det en nødløsning som er ganske så effektiv. Ha pinnekjøttet over i en kjele og fyll kjelen med kaldt vann. Varm opp pinnekjøttet sakte til det når kokepunktet. La pinnekjøttet ligge i vannet og trekke til kjøttet slipper bena. Løsningen er ikke helt optimal da pinnekjøttet fortsatt vil være ekstra salt, men det fungerer fint som en nødløsning og kjøttet vil smake godt likevel.
Lykke til og smakelig jul 🙂