Er du som meg og gleder deg til den dagen du endelig kan steke ribbe igjen? Jeg lager ribbe kun i forbindelse med julen og lar julen starte allerede i slutten av oktober, og jeg er like spent hvert år. Sitter oppskriften i år også? Jeg har faktisk enda til gode å ikke få perfekt ribbe med svor, hver gang! Det er ikke fordi jeg er spesielt flink, men jeg har rett og slett knekt koden for hvordan dette bør gjøres og nå skal jeg dele hemmeligheten min med deg.
Det er en egen «teknikk» å få til den sprøe svoren på ribba, og det er mange som har sine metoder der ute, og det skal de fortsette med. Men hvis du er den som er kjempe nervøs hver eneste julaften, kan du senke skuldrene, svigermor blir garantert fornøyd.
Perfekt stekt ribbe hver gang
Aller først velger du den fineste ribba du kan finne, men ikke fortvil selv om du skulle ende opp med den siste ribba i disken. Ribbe blir det likevel og sprø svor får du også. Sørg for å ha en god og skarp kniv, både til rutingen og til oppdelingen.
Dette trenger du:
- ribbe
- dijon sennep
- salt og pepper
Slik gjør du:
1 Dagen før du skal steke ribba krydrer du den godt med salt og pepper. I tilegg smører du inn hele toppen ( fett siden) av ribba med Dijon sennep.
2 Sett stekovnen på 200 grader. Har du varmluftsovn kan du senke temperaturen til 190 grader.
3
Legg den krydrede ribba med fett siden ned i en ildfast form.
4 Fyll formen med vann til 2/3 av ribba er dekket av vannet.
5 Stek på 190/200 grader i ca 70 minutter i midten av ovnen.
6 Etter 70 minutter tar du formen ut av ovnen og snur ribba slik at fettsiden vender opp. Hvis ribba er lang og litt «tung» legger du noen små ildfaste former under den slik at hele fettsiden ligger vannrett og flatt. Ikke legg en tallerken under midten av ribba. Da vil endene på ribba henge nedover og det vil bare være midten av ribba som får sprø svor.
7 Stek ribba videre på 190/ 200 grader i ytterligere én time.
8 Etter én time guffer du opp varmen til 230/ 250 grader, og nå skal det poppes godt i fettet. Du skal høre at det skjer noe. Er det tyst som i graven kjører du opp varmen helt til det er en liten poppe fest i stekovnen din.
9 De siste 5 minuttene hever du ribba til det øverste nivået i komfyren. Da gir du den en siste runde til å få svoren sprø og god.
10 Ta formen ut av ovnen og ta vare på stekefettet, det bruker du i sausen eller som den er. Det kan lønne seg å helle det raskt gjennom en sil.
11 La ribba hvile noen minutter på et skjærebrett, får du deler den opp i stykker ved å følge bena i kjøttstykket.
Servér med rødkål, surkål, kokte poteter, medisterpølser og sjy, eller saus. Velbekomme!
Får du ikke julestemning nå, får du det aldri. Riktig lykke til 🙂
Tips: Kjøper du frossen ribbe så bør du rute den når den er halvtint, da er den mye enklere å skjære i.