Hvitløken er kjent for å styrke imunforsvaret og er en av de eldste og mest kjente medisinplantene vi har. Den er i tillegg en av verdens mest brukte smakstilsettere. Hvitløken er sterk i både smak og lukt, men den blir mildere når den blir varmebehandlet. Den kan både kokes, stekes og bakes, du kan til og med spise den rå. Den passer som smakstilsetter i nesten alt. Den kan lagres i kjøleskap, men tåler også fint å ligge på benken.
Du skal lete lenge for å finne en mer allsidig sak på kjøkkenet enn det hvitløken er. Vi har sett på hvorfor du bør spise hvitløk hver dag.
Slik dyrker du hvitløk
Hvitløk har blitt dyrket i norden siden middelalderen. Den er enkel å få til og veldig levedyktig. Den er lett å dyrke både inne og ute, og den er en flerårig løk. Den kan få lyserøde til hvitaktig blomster. Den blir sjelden angrepet av sykdommer eller skadedyr.
Sett enkle hvitløksfedd ned i jorden på høsten eller tidlig våren på et solrikt sted. Den er en robust løk, men den liker ikke å stå fuktig så den må ha drenering. Vil du at hvitløken din skal få flere løker må den dyrkes utendørs. Den trenger de kjølige hvileperiodene om natten for å vokse. Sett den i jorden med den spisse siden opp, og 5 cm ned i jorda.
Dyrke hvitløk i potte inne
Du kan plante hvitløk i en potte inne og sette den på en solrikt sted, husk å vanne den jevnlig. Inne får den ikke noen hvileperiode, men det vil vokse spirer fra den som du trygt kan spise. Du kan bruke spirene på samme måte som du bruker gressløk, men nå vil de smake hvitløk.
Hvitløk som kosttilskudd
Hvitløk styrker immunforsvaret og gir god beskyttelse mot sykdom. Den har antibakterielle egenskaper og det sies at den hjelper mot forkjølelse. Den kan brukes som tilskudd som hjertemedisin da den får blodårene til å slappe av, og da flyter blod fint. Hvitløk kan også være med på å beskytte mot hjerte og karsykdommer. Det er også bevist at den kan virke blodfortynnende og kan bidra til å senke kolesterolnivået i blodet. Den kan ha slimløsende virkning, kan bidra til å åpne luftveiene, samt lindre pustebesvær hos astmatikere. Husk at du må kontakte lege hvis du tror du har noen av disse utfordringene, du må ikke satse på at alt ordener seg ved å kun spise hvitløk.
Slipp unna flåtten
Hvitløk virker avskrekkende på flått. Flåtten holder seg unna når den kjenner at du har spist den kraftige løken, men da må du spise den jevnlig.
Hindrer infeksjoner
Hvitløken har antibakterielle egenskaper og ble brukt under første og andre verdenskrig. Det var en periode de var tomme for antiseptiske midler og de valgte dermed å knuse hvitløken og smøre massen på sårene til soldatene for å hindre infeksjoner. Hvitløksaften kan faktisk drepe, eller dempe veksten, av mer enn 60 sopparter og over 20 bakterier.
Hvis du plages av lukten etter å ha spist hvitløk kan du spise kruspersille etter inntaket av den, eller du kan velge å spise hvitløkskapsler. Du må spise minst 2 hvitløksfedd om dagen for å få maks ut av hvitløkens helsebringende egenskaper, men så god som hvitløken er som smaksforsterker skulle ikke det være noe problem. Du kan med fordel sørge for å alltid ha litt hvitløk i kjøleskapet. Den har lang holdbarhet og er nesten uunnværlig i ethvert kjøkken.