Denne ukens meny er satt sammen med inspirasjon fra det fantastiske Franske Kjøkkenet. Du kommer til å elske alle smakene du får frem, og selv om det franske kjøkkenet er kjent for å bruke lang tid på å forberede maten har vi funnet 5 retter som ikke tar mye tid, uten at det går på bekostning av smakene. Du behøver ikke å følge oppskriftene slavisk, du kan fint trekke i fra og legge til, slik at det blir akkurat slik du vil ha det. Gled deg!
Mandag: Fransk løksuppe
Det er fort gjort å lage en fransk løksuppe, men det betyr ikke at den blir smakløs av den grunn. Med litt rask gratinering noen minutter i ovnen rett før servering, har du en suppe som varmer sjelen like mye som den metter magen.
Dette trenger du:
- 4 store løk
- 3 fedd hvitløk
- 1 ss frisk Timian
- 1 dl sukker
- 2 ss mel
- 2 dl hvitvin ( kan sløyfes og erstattes med buljong)
- 1 l buljong
- Salt og pepper
- 2 ss soyasaus
- 4 stk brødskiver, velg gjerne et godt brød
- 2 dl revet ost
- Urter f.eks timian
Slik gjør du:
- Sett stekeovnen på 225 grader.
- Surr løk, hvitløk, timian og sukker i en gryte til løken er myk.
- Dryss over mel og spe med vin og buljong.
- La suppen koke i 20 min.
- Smak til suppen med salt, pepper og soyasaus.
- Fordel suppen i ildfaste suppetallerkener. ( skåler som tåler høy varme)
- Legg en skive med brød i suppeskålene og dryss ost over. Gratinér suppen øverst i ovnen ved 225 °C til osten er gyllen.
Tirsdag: Ratatouille- Fransk «grønnsaksgryte» med Torsk
Ratatouille er som en fransk grønnsaksgryte som du kan servere alene eller som tilbehør til så og si alt av både fisk og kjøtt. Den er full av varme smaker og passer perfekt til hvit fisk som torsk. Ratatouille kan også lages i en ildfast form i ovnen, da skjærer du grønnsakene i skiver og legger dem etter hverandre i en form.
Dette trenger du:
- 400 g torskefilet
- 4 ferske tomater
- 1 rødløk
- 1 squash
- 1 aubergine
- 2 paprika, 1 gul og 1 rød
- 3 fedd hvitløk
- 300 g hermetiske tomater
- 1 ts tørket timian
- 1 ss balsamicoeddik ( kan sløyfes)
- 1-2 ts sukker
- salt og pepper
Slik gjør du:
- Kutt alle grønnsakene i biter.
- Finn frem en jerngryte, hvis du har, hvis ikke kan du bruke en vid panne med høye kanter.
- Ha i litt olivenolje og fres løken et par minutter, før du tilsetter paprika og hvitløk. La blandingen steke ytterligere et par minutter til løken er blank og myk. Sett tilside.
- Stek squashen og auberginen et par minutter i litt olje.
- Ha løk og paprika tilbake i pannen og tilsett hermetiske tomater og timian. La grønnsaksblandingen stå å småkoke i 8-10 minutter, til grønnsakene er møre, sørg for at de ikke blir dvaske og overkokte.
- Smak til med sukker, balsamicoeddik, samt salt og pepper.
- Krydre torskefiletene med salt og pepper. Har du kjøpt saltet torsk så styrer du unna saltet.
- Stek torskefiletene på middels varme til de er gjennomstekte. Har du kjøpt fileter med skinn så steker du dem med skinnsiden ned først, til de slipper pannen av seg selv.
- Legg grønnsakene på en tallerken og legg en torskefilet på grønnsakene.
Onsdag: Quiche Lorraine- Pai med Ost og Bacon
Franskmennene er kjent for sine Quich og lager dem selvfølgelig fra bunnen av. Vi har brukt ferdig paideig så slipper du unna litt tidsbruk. Selv om dette er en pai med utspring i franske råvarer, kan du fint bruke det du har til overs i kjøleskapet, eller det du liker best. Du kan lage akkurat den paien du vil med dette som en grunnoppskrift.
Dette trenger du:
- 1 pakke ferdig paideig
—————————–
Fyll:
- 150 g bacon
- 250 g hvitost, eller den osten du har
- 2 ss hakket frisk gressløk
- ½ ts pepper
- 4 stk egg
- 2 ½ dl melk
Slik gjør du:
- Sett ovnen på 200 grader.
- Trykk deigen ut i en paiform, husk å dekke kantene inne i formen med paideigen.
- Prikk deigen med en gaffel og stek bunnen ved 200 grader i ca. 10 minutter til den er litt gyllen.
- Kutt bacon i biter og stek dem. Legg dem i det ferdig stekte paiskallet.
- Bland egg, melk, gressløk og pepper og hell blandingen over baconet. Dryss over revet ost.
- Stek paien videre ved 180 grader i ca. 25 minutter til eggeblandingen er stiv.
- Server paien varm, gjerne med en frisk salat til.
Du tenker kanskje at karbonader er karbonader, og er ikke stort mer enn det. Vel dette er franske provianske karbonader med smak av deilig hvitløk og rosmarin. Lag gjerne en dobbel porsjon mens du er i gang så kan du fryse ned resten.
Dette trenger du:
- 500 g karbonadedeig av storfe
- 800 g poteter
- 1 squash
- 4 tomater
- 4 hvitløksfedd
- salt og pepper
- olivenolje
- 2 ss hakket, frisk rosmarin
- 1 egg
Slik gjør du:
- Sett ovnen på 200 °C.
- Skrell og kutt potetene i biter og stek dem i en ildfast form med 3 hele hvitløk, salt, pepper, litt olje og noen kvaster rosmarin. Stek potetene i ca 20 minutter.
- Skrell og finhakk det siste hvitløksfeddet. Bland kjøttdeig, rosmarin, egg og hvitløk, smak til med salt og pepper.
- Form kjøttdeigen til 8 karbonader.
- Stek karbonadene i ca. 3 min. på hver side, eller til de er gjennomstekte.
- Server karbonadene med stekte poteter med hvitløk og en frisk salat.
Fredag: Fransk Fiskesuppe
Du er kanskje mest kjent med fiskesuppe som hvit, kremet fiskesuppe. Franskmennene har en annen tilnærming til deilig fiskesuppe enn hva mange av oss er vant med. De lager fantastisk tomatisert fiskesuppe, Bouillabaisse. Har du ikke smakt det før, er det jammen i meg på tide at du prøver.
Dette trenger du:
-
300 torskefilet
-
300 g laksefilet
-
1 stk gul paprika
-
1 stk rød paprika
-
2 stk purre
-
2 stk hvitløksfedd
-
½ stk fennikel
-
2 ss olivenolje
-
1 ts tørket oregano
-
2 bokser hermetiske tomater (1 boks = 400 g)
-
5 dl fiskekraft eller buljong
-
½ dl hvitvinseddik (kan sløyfes)
-
1 ss sitronsaft
- salt og pepper
- Tørk av fiskefiletene og skjær dem i biter. Du kan bruke den fisken du ønsker. Liker du skalldyr kan du ha det i også
- Vask og kutt paprika og fennikel i biter. Skrell og finhakk purre og hvitløk.
- Varm olje i en stor kjele. Stek purre, hvitløk, oregano og fennikel i 3–5 minutter. Ha i hermetiske tomater og paprika i gryten, og la det småkoke i ca. 5 minutter.
- Tilsett buljong og hvitvinseddik, du kan sløyfe hvitvinseddiken. Gi suppen et oppkok.
- Smak til med salt og pepper.
- Skru ned varmen på bouillabaissen slik at den kun holdes varm. Legg fiskebitene i gryten og la dem trekke til de er gjennomvarme.
Alle opskriften har tatt utgangspunkt i middag til fire personer. Du kan fint gjøre rettene både større eller mindre slik at de passer til deg og dine.
Kos deg med din franske uke, kanskje oppdager du nye smaker. La sjelen bli like varm som hjerte 🙂