Nå er det endelig sesong for tyttebær. De modnes i rekordfart i det ganske land, og har du noen timer til overs er det virkelig å anbefale å ta en søndagstur i skogen. En dag i skogen blir ti ganger hyggeligere når du vet at det bugner av bær i alle varianter. Vi har hatt gode vilkår for bærene i år så det er mer enn nok til alle. Tyttebærene er litt beske i smaken og er ikke de bærene du bør spise naturell, men rørte tyttebær smaker fortreffelig til god, gammeldags husmannskost og Villt.
Tyttebær
Tyttebær er en dvergbusk i lyngfamilien, med røde og syrlige bær. De brukes i alt fra syltetøy til desserter. Mest vanlig er rørte tyttebær og tyttebærgelé. De vokser vilt i urskog og i lyngheier. Bladene er litt læraktig med en liten kant som er bøyd nedover, og får hvite blomster før bærene kommer. Tyttebærene du plukker skal ikke være bløte eller ha mørke flekker. De skal se friske ut og ha knallrød farge.
Lang holdbarhet
Tyttebærene inneholder et stoff som heter Benzosyre som gir dem ekstra lang holdbarhet. Frys dem gjerne ned så har du tilgang til ferske tyttebær hele året. Tyttebærene har også lang holdbarhet i kjøleskapet, mye lengre enn mange andre bær.
Lag rørte tyttebær
Det er enkelt å lage rørte tyttebær og vil gi en ekstra smak til maten, særlig til kjøttkaker, stek, koteletter, kålruletter og vilt.
Bland sammen 200 g. Tyttebær og 100 g Sukker. Bland sammen, og rør godt. Sørg for at du har både knuste og rørte bær, da smaker rørte tyttebær aller best.
Tyttebær kan også brukes i nybakte brød eller som en overraskelse i marengs. I nybakte brød kan du blande dem inn i deigen, hele, det vil gi en ekstra piff på smaken. I marengs blander du inn saften av knuste bær. Fargen vil bli nydelig, og smaken blir litt syrlig.
Ta med bærplukkeren på tur
På tur i skogen kan det være praktisk med en bærplukker. Tyttebærene er så robuste at de tåler en runde med en litt kraftig bærplukker. Du må påregne litt ekstra rensing av bærene enn om du plukker dem for hånd. En bøtte med lokk er også praktisk å ha med, det får du kjøpt på de fleste steder som selger ting til hus og hjem. Glem ikke høye sko eller støvler, du vet aldri hva du kan støte på i marka.
God tur
I eldre tider var tyttebærsaft et yndet middel mot feber. I dag blir den brukt mer og mer til matlaging og det er flere som har oppdaget dette flotte bæret. Tyttebærene har sesong fra august til oktober så du har fortsatt god tid til å sanke dem og fylle fryseren. Ta med hele familien på tur, eller gi deg selv en dag i naturen. Det kan føles bedre enn du kanskje tror.
Lykke tll 🙂