De fleste regner ikke med at det kommer til å skje, men det kan likevel skje fortere enn du aner. Har du vært så uheldig å få en vannlekkasje kan det være lurt å vite hvordan du skal gå frem, og hva du kan gjøre med det. Det kan oppstå vannlekkasje på grunn av gamle rør, tette sluk, eller det er rett og slett mengder med regn som gjør at det hele topper seg. Vi har funnet ut hva du ikke må gjøre om uhellet skulle være ute.
Ikke Vent med å tørke opp
Har du fått en vannskade hjemme hos deg er det enormt viktig at du får tørket opp så rakst som mulig. Du må være så rask du bare kan, for allerede etter én uke er det for sent. Du skal helst får tørket opp senest 3 til 5 dager etter at vannskaden har oppstått.
Desto lengre du lar det vannskadede rommet stå fuktig, desto større risiko er det for dannelse av mugg. Skulle det oppstå muggsopp så kan du være så uheldig at muggsoppen sprer seg i hele husets konstruksjon. Har du i tillegg gipsplater i huset kan det hele utvikle seg enda raskere. Gipsplater gir mye næring til muggsoppen og muggen kan oppstå etter bare et par dager.
Ikke sett på varmen
Har du hatt en vannskade er det viktig at du lufter godt. Du må få ut luftfuktigheten, og den beste måten å gjøre det på er å lufte. Mange tror at det beste er å sette på varmeovnen for å tørke rommet som har vært utsatt for vannlekkasje, men det er noe du absolutt ikke må gjøre. Høy temperatur gir gode vekst forhold for muggsoppen, og det vil du helst unngå. For best mulig uttørking kan du vurdere å fjerne gulvlistene og de nederste gips- og sponplatene.
Skulle du få oversvømmelse i kjelleren med vann oppover veggene så vil mest sannsynlig isolasjonen bli gjennomvåt. Det beste du kan gjøre da er å åpne deler av veggen og fjerne den våte isolasjonen.
Ikke dropp forsikringen
Man kan ofte føle at man betaler mye, for lite, men ikke dropp forsikringen. Det kan koste deg enorme summer hvis uhellet skulle være ute. Har du en vannskade så ta kontakt med forsikringsselskapet så fort som mulig. Tradisjonell boligforsikring vil i de fleste tilfeller dekke alle typer vannskader med rørbrudd eller ved ekstremvær. Det er viktig å huske på at om vannlekkasjen skyldes dårlig vedlikehold vil du ligge dårlig ann ovenfor forsikringsselskapet.
I tillegg må du ta kontakt med et skadesaneringsfirma. De vil guide deg gjennom hva du må gjøre og hva du ikke bør gjøre. Håndterer du situasjonen raskt kan du klare å unngå at vann rekker å trekke seg inn i treverket og betongen.
Ikke la strømmen stå på
Ved en oversvømmelse er det veldig viktig at du slår av strømmen så fort som mulig. Det er en kjent sak at strøm og vann ikke snakker særlig godt sammen.
Vann kan skade en bolig mer enn noe annet, og du kan ende opp med å kanskje måtte rive vegger og bryte opp gulvet. Derfor er det veldig viktig at du setter i gang tiltak med engang om uhellet skulle være ute.
Holder du en god dialog med forsikringsselskapet og skadesaneringsfirmaet så pleier det meste å løse seg. Forbered deg på en hard høst med mye nedbør, og sørg for at du har utført vedlikeholdsarbeid på alt av rør, sluk og vanninnganger til huset.
Lykke til i stormen 🙂