Smaken av jordbær er smaken av sommer, og akkurat i dette øyeblikk er det sesong for norske jordbær. Jordbær med fløte, eller jordbær med is, er nok noe de fleste av oss har vokst opp med. Du kan i tillegg bruke jordbær i salater, i smoothies, til tapas og i bakverk. Lite slår et saftig og søtt jordbær, og svært få klarer å motstå en kurv med nyplukkede jordbær. Når du i tillegg vet at de inneholder kun 34 kalorier pr hundregram finnes det ingen unnskyldning for ikke å kose seg med disse røde bærene. Vi har samlet sammen flere fakta du kanskje ikke visste om jordbær, men som kan være artig å kjenne til.
Norsk klima gir de beste Jordbærene
Mye sol gir søte bær, mens grått og kjølig vær gir syrlige og friske bær. Jordbær kan dyrkes i hele Norge, det kommer helt ann på hvilken sort du velger. Med det norske klima får jordbærene lang modningstid og smaker derfor ekstra godt i forhold til jordbær som er importert.
Rosefamilien
Jordbær er en planteslekt i rosefamilien og er betegnet som flerårig urte med spiselige bær. De fleste artene i rosefamilien har fem symetriske blomster med frie kronblader og med mange pollenbærere slik som jordbærblomsten.
Jordbærnøtter
Det spiselige jordbæret er en oppsvulmet og saftig blomsterbunn, som inneholder små jordbærfrø som botanisk sett er å anse som nøtter.
Viltvoksende jordbærarter
I Norge finnes det tre viltvoksende arter. Markjordbær, nakkebær og moskusjordbær. Hagejordbær er en krysning av flere jordbær over tid og dyrkes fritt i hele Norge.
Jordbærsaft med salt
Jordbær ble brukt i folkemedisinen ved at de tok utpresset saft fra jordbæret og blandet med salt, og hadde det på gamle sår.
Ananas og Jordbær
Selv om de både ser helt forskjellige ut og ikke minst smaker helt ulikt, har annanas og jordbær mange av de samme smaksmolekylene. En annen artig sak er at duften fra jordbæret skyldes 300 forskjellige stoffer. Dette er stoffer som lages i en rekke forskjellige kjemiske reaksjoner utløst av enzymer.
Falsk Frukt
Jordbær er egentlig ikke et bær, men en frukt, og blir ofte kaldt for den falske frukten. En frukt har en blomsterbunn som svulmer opp som hos jordbær, eple og nype.
Jordbærene, som andre bær, har også en gunstig effekt på helsen vår. De inneholder et høyt innhold av vitamin C, som styrker immunforsvaret og øker opptaket av jern. De beskytter hjertet og kan forebygge betennelser. Kan også ha en gunstig effekt for de som sliter med høyt blodtrykk.
Desto større grunn til å spise deilige norske jordbær nå som det er sesong for dem. Finner du en jorbær type som du synes smaker himmelsk er det å anbefale å fryse dem ned. Da har du fantastiske jordbær du kan lage syltetøy og smoothie av når mørketiden er som verst.
Et tips i varmen er å tilsette hele, eller oppkuttede jordbær, i en mugge med vann og isbiter. Vannet vil smake forfriskende av søte jordbær.