5 Varme retter med potet du kan lage denne uka

5 Varme retter med potet du kan lage denne uka

Høstferien er over oss. Ferien som før var «potetferie» fordi høstferien og potetinnhøstingen foregår samtidig er nå kun etterlengtede fridager for alle som går på skolen. Høstferien er lagt til samme uke(r) hvert år. Uke 40 er det høstferie i Agder, odda, Oslo, Viken og Svalbard og i uke 41 er det høstferie i resten av landet. Vi har derfor funnet frem 5 middager som har poteten som stjernen. Denne allsidige grønnsaken som på et tidspunkt i historien reddet store deler av det norske folk fra å sulte ihjel.

Potetene kommer i mange forskjellige sorter, og for mange er det ikke en skikkelig middag hvis poteten ikke er med. Potetene inneholder en hel del viktige vitaminer og de kan tilberedes på en mengde forskjellige måter, så her er det bare fantasien som setter grenser.

Mandag: Potetsuppe med bacon og purre

potetsuppe
Potetsuppe med bacon.

Potetsuppe med bacon er på alle måter et fullverdig måltid og smaker fortreffelig. Purreløken har også plass i denne retten og toppet med bacon er alle smakene på plass. Det gjør ikke noe at denne retten samtidig gjør godt for lommeboken. Ønsker du en rett uten kjøtt kan du droppe baconet.

Dette trenger du:

  • 1 løk
  • 2 hvitløksfedd
  • 1 hakket purre (kun det hvite)
  • 400 g poteter
  • 1 l vann
  • 2 grønnsaksbuljongterninger
  • 200 g bacon
  • ¼ ts salt
  • ¼ ts pepper
  • 3 ss hakket persille (kan sløyfes)
  • smør

Slik gjør du:

  1. Finhakk løk, hvitløk og purre.
  2. Skrell poteter og skjær i terninger.
  3. Surr løk, hvitløk, purre og poteter i smør i et par minutter på middels varme. Det skal ikke få farge.
  4. Hell over vann og buljong, la det koke i ca. 20 minutter, eller til potetene er myke.
  5. Skjær baconet i strimler,  sprøstek mens suppen koker.
  6. Når potetene er ferdig kokt blander du potetene med en stavmikser til det blir en jevn suppe. Blir suppen for tykk kan du tilsette litt melk og gi suppen et raskt oppkok.
  7. Smak til med salt og pepper.

Servér suppen med bacon, persille og litt olivenolje. Du kan også servere suppen med noen nystekte baguetter om ønskelig.

Tirsdag: Potetsalat med skinke, asparges og kokte egg

potetsalat
Potetsalat med skinke, asparges og kokte egg.

Potetsalat med skinke, egg og asparges er en veldig enkel rett du kan lage i høstferien, eller en annen dag hvis du vil det. Potetsalat kan stå noen dager i kjøleskapt, så om du ikke spiser opp alt kan du spare resten til dagen etter. Potetsalaten kan også smake enda bedre dagen etter.

Dette trenger du:

  • 12 mellomstore poteter
  • 200 g kokt skinke i strimler
  • 4 egg
  • 1 bunt grønn asparges
  • salt
  • paprika, 3 farger
  • 1 boks rømme
  • 1/2 pose majones
  • grønn salat

Slik gjør du:

  1. Kutt potetene i terninger og kok dem til de er møre.
  2. Ta potetene av varmen og hell av vannet. Sett til side, så potetene kan avkjøle seg.
  3. Kutt skinke i strimler og paprika i biter.
  4. Kok eggene til de er nesten hardkokt ca. 7 min, sett under kaldt vann slik at kokeprosessen stopper.
  5. Stek aspargesene i en varm panne med litt olje, strø over havsalt.
  6. Ha paprikabitene i en bolle sammen med potetbåtene.
  7. Ha over salt. Vend alle poteten godt inn i saltet.
  8. Hell over rømme og majones, bland alt godt.
  9. Ha i skinke.

Servér ved å legge en god porsjon med potetsalat på hver sin tallerken. Legg på 4-5 stekte asparges og topp det hele med ett egg delt i fire. Legg litt grønn salat på siden, og ha over et godt dryss med nykvernet pepper.

Onsdag: Laks med parmesan poteter

laks
Deilig middag med fisk og parmesan poteter.

Laks med poteter er aldri feil, laks med poteter og parmesan er fantastisk. Bland sammen marinaden til fisken aller først, deretter gjør du klar potetene, og helt til slutt steker du fisken.

Dette trenger du:

  • 400 g laks
  • 16 små tomater
  • 1 gulrot
  • 1 pose sukkererter
  • olje
  • gressløk
  • 1 boks rømme
  • 1 ss olivenolje
  • 1 ss  fersk timian
  • 1 ts dijonsennep
  • sitron
  • 0.5 ss honning
  • salt og kvernet pepper
  • 8 poteter
  • olivenolje
  • revet parmesan
  • maldonsalt
Slik gjør du:
  1. Lag marinaden ved å blande sammen finhakket timian, sennep, honning og olivenolje. Tilsett en skvis med sitron og smak til med salt og pepper.
  2. Skrell og del potetene i to, kok til de er nesten myke.
  3. Ha potetene over i en ildfast form. Ha over litt olivenolje
  4. Dryss over havsalt, pepper og rikelig med finrevet parmesanost.
  5. Stek fisk og potetene i ovnen på 200 grader i 20 minutter. I hver sin form.
  6. Ha laksefiletene i en ildfast form med litt olivenolje i bunnen, sammen med tomatene.
  7. Fordel marinaden på toppen av fisken. Ha formene inn i ovnen.
  8. Snitt gulrot i tynne staver og kok dem raskt i et par minutter, sammen med sukkerertene.
  9. Stek gulrøttene og sukkererter i en stekepanne rett før servering
Servér ved å legge laks og parmesanpotetene på en tallerken. Ha gulrot og sukkererter over fisken. Vil du ha litt «saus» kan du smelte litt godt smør med litt gressløk i og ha over.

Torsdag: Brennende kjærlighet

brennende kjærlighet
Brennende kjærlighet.

Brennende kjærlighet er en kjent og kjær rett for mange. Den er hverken vanskelig eller særlig kostbar, men smaker kjempe godt. Brennende kjærlighet er kjøttdeig kokt med tomater og gratinert i ovnen med potetstappe.

Dette trenger du:

  • 400 g Kjøttdeig
  • ½ gul løk
  • 1 gulrot
  • 100 g sellerirot
  • 2 fedd hvitløk
  • 400 g hermetiske tomater
  • 150 g tomater
  • salt og cayennepepper
  • 600 g poteter
  • 2 dl melk
  • 50 g smør
  • 200 g hvitost
  • salt

Slik gjør du:

  1. Stek kjøttdeigen i en god og varm panne. Pass på å ikke ha for mye kjøttdeig i pannen av gangen.
  2. Ha det stekte kjøttet over i en gryte.
  3. Finkutt hvitløk, løk, gulrot og sellerirot.
  4. Ha alt i en panne og la det surre i noen minutter.
  5. Ha alt over i gryten med kjøttdeigen, de hermetiske tomatene og fersk tomat kuttet i biter.
  6. La blandingen småkoke i 20 minutter.
  7. Smak til med salt og litt cayennepepper.
  8. Del og Kok potetene.
  9. Sil av vannet og knus potetene godt.
  10. Ha i melk og smørbland godt til du får en glatt og fin potetmos.
  11. Fordel kjøttsausen i bunnen av en ildfast form. Ha potetmosen på toppen,og avslutt med revet ost. 
  12. Stekes i ovnen på 200 gradertil osten er gyllen og fin.

Servér med en frisk og god salat til.

Fredag: Potet og Tacograteng

taco
Taco og potetgrateng.

Det er fredag og for mange er det taco fredag. Her er en taco variant med poteter som er laget som en grateng.

Dette trenger du:

  • 10 mellomstore poteter
  • tomater
  • gule løk
  • fedd hvitløk
  • 500 g karbonadedeig
  • dl fløte
  • 150 g gulost
  • 1 knust korianderfrø, eller koriander krydder
  • ts paprikapulver
  • ts chilipulver
  • salt og pepper
  • olje, til steking
  • 1 boks rømme
  • 1 neve frisk koriander
  • 1 pose nachos chips

Slik gjør du:

  1. Finhakk løk og hvitløk.
  2. Bruk en romslig stekepanne eller gryte og fres løk og hvitløk i olje.
  3. Tilsett krydderet i karbonadedeigen og stek.
  4. Stek til karbonadedeigen er godt brunet.
  5. Tilsett hakkede tomater og la det hele småkoke videre til det meste av væsken fra tomatene har fordampet.
  6. Smak til med salt og pepper, tilsett mer «taco krydder» om nødvendig.
  7. Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver.
  8. Ha potetene og kjøttsausen i en ildfast form. Legg kjøttsaus og poteter lagvis i formen.
  9. Avslutt med kjøttsaus.
  10. Bland sammen fløte og revet ost. Hell osteblandingen over kjøttsausen.
  11. Bak gratengen midt i ovnen ved 215 grader i cirka 50 minutter, eller til potetskivene er helt møre.

Servér gratengen med en grønn salat. Ha knuste nachos chips, rømme og hakket koriander på bordet, så kan de som vil ha, forsyne seg selv.

 

Alle rettene er beregnet til 4 personer, men du kan legge til og trekke i fra, så du får til det antallet du trenger.

Vi ønsker alle en god høstferie 🙂

Denne artikkelen kan innholde sponsede lenker

Finn mer inspirasjon her

Sponsede artikler

Slik får du bedre inneklima i boligen din

Norge har flere sesonger og hver av dem kan være litt utfordrende når det kommer til å opprettholde riktig inneklima i boligen. Det være...

Lyd på farta- perfekt til trening og når du vil ha den beste lyden på ørene

Er du en av dem som elsker god lyd på ørene mens du er på farten? Da bør du ta en kikk på disse...

Derfor bør du mate fuglene hele året

Mange av oss mater fuglene gjennom vinteren og finner stor glede i se på de vakre skapningene når de forsyner seg av fuglebrettet. Noen...

Kos med Peis Hjemme og på Hytta

Med vinteren kommer også kulda snikende og mange av oss elsker varmen som en god peis gir. Skal en peis gi oss den gode,...

Friske Alkoholfrie Mocktails du kan servere til festen

Vi er inne i årets store festmåned hvor vi samler gode venner til et hyggelig lag, med både store og små. Et hyggelig festdekket...

Lurer du på hva du skal kjøpe til henne til jul? Vi har gavetipsene hun elsker

Det er aldri lett å vite hva man skal kjøpe til de man er i glad i til jul. Synes du det er vanskelig...

12 Julegavetips til under 300 kr

Julen nærmer seg for hver eneste dag og du begynner kanskje å kjenne litt på presset? Julegaver skal handles inn, julematen skal på plass...

10 Julegavetips til under 400 kroner

Er du en av dem som elsker å kjøpe julegaver og som i tillegg alltid er tidlig ute? Eller er du kanskje en av...

12 julegavetips til under 200 kr

Julen nærmer seg med stormskritt og det er alltid hyggelig å gi vekk en liten oppmerksomhet til noen vi er glad i. Det løper...

Nå kommer de og slik blir du kvitt dem

Når våren melder sin ankomst med varmere dager og netter, kan du være helt sikker på at også mauren våkner til liv. Mauren er...